Peredaran Pulmonari: Struktur dan Fungsi

Bagaimana peredaran pulmonari berfungsi

Peredaran pulmonari, bersama-sama dengan peredaran besar atau sistemik, membentuk sistem peredaran manusia. Ia bermula di jantung kanan: darah, yang rendah oksigen dan sarat dengan karbon dioksida, yang datang dari badan dipam melalui atrium kanan dan ventrikel kanan ke dalam truncus pulmonalis (batang pulmonari atau arteri pulmonari). Ini berpecah kepada arteri pulmonari kanan dan kiri, yang bercabang menjadi saluran yang lebih nipis dan nipis sehingga ia menjadi kapilari. Salur darah halus ini mengelilingi lebih daripada 100 juta alveoli (alveoli pulmonari) yang dipenuhi dengan udara bernafas seperti rangkaian. Di sinilah pertukaran gas berlaku: Karbon dioksida dibebaskan daripada darah ke dalam alveoli melalui dinding nipis antara alveoli dan kapilari dan kemudian dihembus melalui nafas.

Sebaliknya, oksigen yang diambil dengan nafas melalui alveoli ke dalam aliran darah dan terikat kepada pigmen darah merah (hemoglobin) untuk pengangkutan selanjutnya. Darah yang kini beroksigen kemudiannya kembali ke jantung melalui beberapa vena pulmonari, ke atrium kiri dan seterusnya ke ventrikel kiri. Dari sini, ia dipam ke dalam aorta dan seterusnya ke seluruh badan (peredaran sistemik atau peredaran hebat).

Sebahagian daripada sistem tekanan rendah

Janin belum mempunyai peredaran pulmonari

Dalam anak yang belum lahir terdapat ciri khas: darah janin tidak beroksigen dalam paru-paru, tetapi dalam plasenta ibu (yang kanak-kanak itu belum bernafas). Untuk tujuan ini, terdapat pintasan peredaran pulmonari melalui duktus arteriosus Botalli, sambungan langsung truncus pulmonalis dengan aorta. Di dalam jantung itu sendiri, terdapat juga bukaan antara atrium kanan dan kiri (foramen ovale) yang melaluinya darah memintas peredaran pulmonari melalui vena umbilical.

Masalah dalam peredaran pulmonari

Dalam hipertensi pulmonari, tekanan darah dalam peredaran pulmonari meningkat secara kronik (hipertensi pulmonari). Jantung kanan mesti menggunakan peningkatan daya untuk mengepam darah ke dalam peredaran pulmonari, yang berundur kerana peningkatan rintangan dalam saluran pulmonari. Tekanan berlebihan pada ventrikel kanan membawa kepada penebalan dinding (hipertrofi) dan/atau dilatasi – cor pulmonale (jantung pulmonari) berkembang.

Hipertensi pulmonari biasanya disebabkan oleh keadaan lain seperti penyakit jantung kronik (seperti kegagalan jantung kiri) atau penyakit paru-paru (seperti COPD, embolisme pulmonari, fibrosis paru-paru). Jarang sekali, peningkatan kronik tekanan darah dalam peredaran pulmonari berlaku sebagai penyakit bebas.