Embolisme Pulmonari: Gumpalan yang mengancam nyawa

Pulmonari embolisme adalah gambaran klinikal yang biasa. Walaupun pernyataan dalam pelbagai kajian berbeza, dapat diandaikan bahawa rata-rata sekitar 1 orang per 1000 penduduk terkena paru-paru embolisme di Jerman setiap tahun - orang yang lebih tua lebih kerap daripada orang yang lebih muda. Di kalangan pesakit yang dimasukkan ke hospital, paru-paru embolisme adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa.

Kapal yang tersumbat sebagai punca

Hak jantung mengepam deoksigenasi darah dari badan ke arteri besar dan kecil di peredaran pulmonari. Di dalamnya, ia dibawa ke alveoli, di mana ia dioksigen semula.

Kadang-kadang, bagaimanapun darah dari badan bukan sahaja membawa karbon dioksida untuk dihembuskan, tetapi juga menyiram zarah berbahaya: biasanya darah beku dari a trombosis dalam kaki urat, tetapi juga - lebih jarang - lemak, misalnya selepas pembedahan tulang, udara dari infus, bakteria, sel tumor atau cecair amnion yang memasuki ibu peredaran semasa kelahiran. Bahan ini boleh tersekat dan menyekat kapal yang sesuai.

Sekiranya gumpalan hanya dalam jumlah kecil arteri, ia mungkin tidak disedari; jika lebih besar atau berganda kapal terjejas, boleh membawa hingga penyakit yang teruk dan mengancam nyawa.

Bagaimana sebenarnya embolisme paru berkembang?

Pada kebanyakan orang yang terjejas, embolisme pulmonari berpunca dari a darah gumpalan yang telah terbentuk pada urat di pelvis atau kaki. Zarah-zarah kecil terlepas dari sel darah yang tersumbat dan dibawa bersama dengan aliran darah. Vena pada mulanya melebar dan akhirnya mengalir ke portal vena, yang menuju ke kanan jantung. Hanya di paru-paru yang melakukan kapal bercabang lagi dan menjadi semakin sempit. Oleh itu, hanya di sinilah zarah-zarah itu menyambung kembali dan menghalang kapal.

Setelah proses ini dijalankan, darah akan kembali ke depan, memperlahankan alirannya, yang dapat membawa kepada semakin banyak bekuan yang terbentuk di paru-paru kapal. Yang betul jantung terpaksa mengejar tekanan yang meningkat secara tiba-tiba ini, dan tidak cukup darah yang sampai ke jantung kiri. Ini pada gilirannya membawa, satu pihak, penurunan tekanan darah dan aliran darah yang tidak mencukupi ke saluran koronari, yang mengurangkan pengeluaran jantung, dan, sebaliknya, terlalu sedikit oksigen-kaya darah sampai ke badan dan organ.

Selain itu, kekurangan badan oksigen kerana darah tidak lagi sampai ke kawasan paru-paru di belakang kapal yang tersembunyi, meninggalkan kawasan permukaan yang lebih sedikit untuk pertukaran oksigen.