Embolisme Pulmonari: Gejala dan Diagnosis

Kumpulan orang berikut berisiko lebih tinggi terkena embolisme paru:

  • Orang yang terbaring di tempat tidur dan tidak bergerak sangat berisiko terkena vena trombosis dan, akibatnya, paru embolisme.
  • Selepas pembedahan, risiko untuk trombosis sangat tinggi; jika orang yang terjejas kemudian berdiri atau menekan dengan kuat semasa buang air besar, bekuan dapat melepaskan dan mencapai paru-paru.
  • pesakit dengan urat varikos atau dengan jantung penyakit berisiko meningkat.
  • Obesiti dan pil juga meningkatkan risiko paru-paru embolisme, terutamanya dalam kombinasi dengan rokok.
  • Pada penagih dadah yang menyuntik bahan ketagihannya, emboli berlaku lebih kerap.
  • Pada wanita hamil, risikonya meningkat lima kali ganda.

Di samping itu, terdapat beberapa penyakit di mana kecenderungan darah pembekuan meningkat, seperti sirosis hati dan beberapa tumor malignan. Pesakit seperti ini sangat berisiko, misalnya, dalam penerbangan jarak jauh - di mana orang duduk untuk jangka masa panjang dalam kedudukan di mana kaki urat berkerut.

Emboli paru: gejala dan tanda

Julat gejala pulmonari embolisme - bergantung pada jumlah dan ukuran yang terkena kapal dan seberapa cepat mereka menutup - bermula dari sesak nafas ringan hingga kesukaran yang teruk bernafas, batuk, sakit dada, perasaan cemas, takut mati, berdebar-debar, dan kejutan gejala seperti kehilangan kesedaran dan penangkapan kardiovaskular.

Selalunya, embolisme besar didahului oleh beberapa kecil, yang ditunjukkan oleh tanda-tanda seperti berumur pendek pening, jantung berdebar-debar, dan berdebar-debar. Sekiranya, sebagai tambahan, tanda-tanda vena trombosis muncul (bengkak, hangat kaki dengan perasaan sesak atau kesakitan), doktor mesti berunding dengan pasti walaupun terdapat gejala yang tidak jelas.

Bagaimana embolisme paru didiagnosis?

Semasa mengambil pesakit sejarah perubatan (anamnesis) dan melakukan a pemeriksaan fizikal - selain bertanya mengenai gejala semasa - doktor terutamanya mencari faktor-faktor risiko dan tanda-tanda trombosis. Petunjuk awal embolisme dapat diperoleh dengan mendengar jantung dan paru-paru.

Ujian makmal yang paling penting adalah darah gas, nilai pembekuan dan D-dimer. Yang pertama memberikan kesan mengenai oksigen bekalan ke badan dan dengan demikian keparahan kemungkinan embolisme, nilai pembekuan memberikan petunjuk pasti faktor-faktor risiko, dan peningkatan dalam D-dimer menunjukkan bahawa terdapat peningkatan aktiviti fibrinolisis, iaitu, pemecahan darah gumpalan. Pemeriksaan radiografi paru-paru dan EKG cenderung tidak spesifik dan, paling baik, dapat menguatkan kecurigaan atau mengesampingkan sebab-sebab lain.

An ultrasound pemeriksaan boleh memberi petunjuk kepada tekanan jantung kanan; kadang-kadang gumpalan besar dapat ditunjukkan. Lung scintigraphy, di mana bahan berlabel radioaktif disuntikkan, dapat menilai dan menghubungkan aliran darah dan pengudaraan ke paru-paru. Gambar tertentu menunjukkan embolisme pulmonari, tetapi jangan biarkan diagnosis pasti.

CT angiografi, di mana a Sinar X medium kontras disuntik ke dalam vena - seperti dalam pengambilan sampel darah - dan pengumpulannya di kapal dilihat pada CT spiral, lebih sesuai untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, emboli kecil di kawasan pinggir tidak dapat ditunjukkan dengan ini - kateter kemudian mesti dimasukkan melalui arteri untuk ini (pulmonari angiografi).