Embolisme Pulmonari: Terapi dan Kursus

Pulmonari embolisme mesti selalu dirawat di hospital. Langkah pertama dalam rawatan pulmonari embolisme: pesakit mesti berada dalam keadaan rehat terlebih dahulu. Sebagai ukuran asas terapi, doktor mentadbir ubat penahan sakit and ubat penenang serta oksigen, dan mungkin juga bahan yang menstabilkan peredaran.

Rawatan dengan ubat

Dia menyuntik heparin - ubat yang menghalang pembekuan tumbuh lebih jauh - dan terus memberikannya sebagai infus selama beberapa hari. Secara selari, paru embolisme terapi dimulakan dengan antikoagulan tablet, yang mesti diambil selama enam hingga 12 bulan atau seumur hidup, bergantung pada faktor-faktor risiko.

Rawatan dengan campur tangan mekanikal

Gumpalan yang lebih kecil dapat dilarutkan oleh badan itu sendiri, tetapi yang lebih besar mungkin memerlukan campur tangan buatan. Untuk tujuan ini, sama ada dadah ditadbir sebagai campuran (kononnya fibrinolitik) tersedia atau kapal yang tersumbat dibuat sekali lagi dengan kateter yang dimasukkan.

Dalam kes yang jarang berlaku, teruk embolisme pulmonari, ada juga pilihan untuk mencuba membuang bekuan dalam pembedahan.

Apakah perjalanan embolisme paru?

Embolisme paru-paru adalah penyakit berbahaya - walaupun dengan diagnosis dan rawatan tepat pada masanya, kadar kematiannya masih hingga sepuluh peratus. Terutama dalam dua jam pertama, risiko kematian sangat tinggi. Sekiranya orang yang terkena hidup selamat, sistem tubuh sendiri biasanya boleh merosakkan darah gumpalan dalam masa sebulan dan tiada kerosakan.

Walau bagaimanapun, kira-kira satu pertiga pesakit mengalami berulang, iaitu vena yang diperbaharui trombosis or embolisme pulmonari. Oleh itu, ubat pencegahan mesti diambil seperti yang dijelaskan di atas.

Langkah-langkah untuk mencegah embolisme paru.

Dalam kes tertentu, wire mesh (kava skrin) juga boleh dimasukkan ke dalam portal vena memintas gumpalan dalam aliran darah sebelum sampai ke paru-paru.

Dalam banyak kes, pemakaian biasa stoking mampatan disarankan, yang harus diresepkan oleh doktor dan dipasang dengan tepat.

Sebelum penerbangan panjang (terutama yang berlangsung lebih dari enam jam), ia harus dibincangkan dengan doktor pesakit sama ada pencegahan pentadbiran of heparin, misalnya, disarankan. Di samping itu, orang yang terjejas harus minum cecair yang mencukupi (no alkohol!) dan menggerakkan kaki dan kakinya dengan banyak. Latihan gimnastik yang sesuai juga dapat ditunjukkan oleh doktor keluarga.