Hiperinflasi paru (Emfisema)

Dalam emfisema - secara kolokial disebut hiperinflasi pulmonari - (sinonim: hiperinflasi pulmonari; emfisema pikun; asma emfisema; emfisema atropik; sista gergasi bulosa paru-paru; emfisema bulus; emfisema bulus; emfisema kronik; emfisema kronik; emfisema unilateral; paru-paru pucat unilateral; emfisema; emfisema pulmonum; emfisema asma; vesikel emfisema; emfisema pada usia tua; emfisema toraks; emfisema vitreous; emfisema interlobular; emfisema; Sindrom McLeod; Emfisema cicatricial; emfisema nonobstruktif; penyumbatan saluran udara dengan emfisema; penyumbatan saluran udara dengan emfisema; emfisema obstruktif; emfisema panacinar; emfisema panlobular; emfisema paru; alveoli pecah; emfisema pikun; sindrom paru-paru pucat unilateral; emfisema pembesaran hiper; emfisema unilateral; emfisema vesikular; emfisema sentrilobular; ICD-10-GM J43. -: Emfisema) adalah keadaan di mana terdapat peningkatan udara di paru-paru. Walau bagaimanapun, kawasan pertukaran gas dikurangkan. Sebabnya ialah pemusnahan parenkim (paru-paru tisu).

Bentuk emfisema yang berbeza dapat dibezakan berdasarkan penyebabnya:

  • Emfisema primer - tanpa sebab yang dapat dikenal pasti.
  • Emfisema sekunder - disebabkan oleh kronik lain paru-paru penyakit.

Penyebab emfisema yang paling biasa adalah rokok (> 90% kes).

Selanjutnya, emfisema dapat dibezakan mengikut cara penyebarannya:

  • Emfisema bulosa - berkaitan dengan gelembung besar.
  • Emfisema interstisial - emfisema yang melibatkan tisu penghubung mengelilingi alveoli (kantung udara).
  • Emfisema panlobular - mempengaruhi keseluruhan lobus (lobus paru-paru) dan berasal dari pinggiran.
  • Emfisema paraseptal - emfisema yang terletak di sekitar septa di antara lobula.
  • Emfisema sentrilobular - berasal dari pusat lobula.

Selanjutnya, terdapat bentuk emfisema berikut:

  • Emfisema cicatricial - disebabkan oleh keradangan kronik kerana tahun penyedutan habuk yang mengandungi kuarza; dalam kes ini, emfisema terbentuk di sekitar a nodul dicetuskan oleh kuarza.
  • Emfisema ekspansi berlebihan - contohnya, setelah reseksi separa (penyingkiran separa) paru-paru kerana pengembangan paru-paru yang tinggal.

Penyakit ini sering disebut bersama penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD).

Dalam perjalanan hidup, ada secara fisiologis apa yang disebut "emfisema senile" atropik.

Semasa bedah siasat (pemeriksaan postmortem untuk menentukan punca kematian) di hospital, emfisema paru dapat dikesan dalam 10% kes, dan dalam 2-5% ini juga penyebab kematian.

Kursus dan prognosis: Menurut kursus, emfisema boleh dibahagikan kepada akut (contohnya pada akut asma serangan) dan emfisema kronik (misalnya di penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD)). Prognosis bergantung pada masa diagnosis dan akibatnya pada permulaan optimum terapi. Walau apa pun, rokok mesti dihentikan, jika tidak, perkembangan (perkembangan) penyakit tidak dapat dipengaruhi.

Pada perokok, jangka hayat rata-rata adalah 48 tahun dan bukan perokok 67 tahun. Sekiranya nilai FEV1 * adalah <1 liter, jangka hayat dapat dikurangkan dengan ketara.

* Nilai FEV1 = ekspirasi paksa jumlah dalam satu saat; Ini merujuk kepada jumlah udara yang dapat dikeluarkan oleh pesakit dengan semua udara kekuatan dan secepat mungkin dalam satu saat.