Biji Labu: Baik untuk Pundi kencing

Apakah kesan biji labu?

Antara bahan berkesan dalam biji labu (biji labu) ialah hormon tumbuhan seperti fitosterol. Bahan penting lain ialah asid lemak berharga, vitamin E, karotenoid dan mineral seperti selenium.

Tumbuhan ubatan mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan. Istilah "antioksidan" merujuk kepada keupayaan untuk menjadikan sebatian oksigen agresif yang merosakkan sel ("radikal bebas") tidak berbahaya.

Ia diiktiraf secara perubatan untuk digunakan dalam hiperplasia prostat jinak dan pundi kencing yang merengsa.

Kesan lain yang mungkin

Pencernaan juga mendapat manfaat daripada biji labu. Mereka kaya dengan zink, kalium dan magnesium. Dalam kes kekurangan kalium, usus menjadi lembap, sembelit adalah akibat yang mungkin. Magnesium juga mempunyai kesan positif terhadap pergerakan dalam usus.

Biji labu mengandungi asid lemak tak tepu seperti asid linoleik. Ia dikatakan dapat menurunkan paras kolesterol.

Biji labu boleh digunakan untuk apa?

Apakah kebaikan biji labu? Biji labu biasa (Cucurbita pepo) digunakan sebagai ubat herba tradisional untuk pundi kencing yang merengsa dan gangguan kencing (masalah buang air kecil) dalam prostat yang membesar. Masalah kencing seperti itu termasuk sakit semasa membuang air kecil, kerap mengosongkan pundi kencing, keinginan untuk membuang air kecil pada waktu malam, pengekalan kencing dan pembentukan sisa air kencing.

Disebabkan oleh banyak bahan yang sihat, menurut pelbagai kajian, terdapat bukti bahawa biji labu mempunyai manfaat kesihatan berikut:

  • mengurangkan risiko kanser perut, payudara, paru-paru dan kolon
  • kesihatan jantung bertambah baik
  • menurunkan kadar gula dalam darah
  • penghadaman bertambah baik

Bagaimanakah biji labu digunakan?

Digunakan secara perubatan ialah biji labu daripada labu biasa (Cucurbita pepo) dan/atau pelbagai kultivar spesies.

Anda boleh memakan benih secara terus. Ambil kira-kira tiga sudu besar (30 gram) yang dikisar atau kunyah dengan segelas air sepanjang hari.

Sebagai alternatif, persediaan siap sedia adalah sesuai. Terdapat, sebagai contoh, kapsul dan tablet biji labu dengan biji serbuk atau ekstrak yang diperoleh daripadanya. Di samping itu, kapsul dengan minyak biji labu dan persediaan gabungan dengan tumbuhan ubatan lain boleh didapati.

Untuk rawatan aduan prostat dan pundi kencing yang merengsa, pengambilan harian sepuluh gram biji labu disyorkan selama beberapa minggu atau bulan. Minyak ditekan atau ekstrak kering juga sesuai.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan labu?

Tiada kesan sampingan yang diketahui. Biji labu juga pada asasnya tidak toksik.

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan labu.

Biji labu melegakan ketidakselesaan yang berkaitan dengan pembesaran prostat. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh digunakan untuk mengurangkan saiz prostat. Oleh itu, lelaki yang mengalami hiperplasia prostat jinak harus kerap melawat doktor mereka untuk pemeriksaan, walaupun menggunakan herba.

Tidak ada larangan makan biji labu semasa mengandung.

Cara mendapatkan biji labu dan produk biji labu

Anda boleh mendapatkan benih di kedai runcit anda. Lebih suka produk dengan kualiti organik.

Persediaan sedia berdasarkan tumbuhan ubatan boleh didapati di farmasi atau kedai ubat anda. Untuk penggunaan dan dos sediaan labu yang betul, sila baca sisipan bungkusan masing-masing atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Labu biasa (Cucurbita pepo) tergolong dalam keluarga cucurbitaceae. Ia adalah tumbuhan tahunan dengan pucuk rambut kasar sepanjang meter yang menjalar di sepanjang tanah atau memanjat pokok anggur berdaun.

Mereka mempunyai daun lobed palmately dengan bunga kuning berbentuk corong besar (jantan dan betina) yang timbul dari ketiak mereka. Daripada mereka mengembangkan buah-buahan terbesar dalam kerajaan tumbuhan - buah beri dengan berat berkilo-kilo, juga dipanggil "beri berperisai" kerana cangkangnya yang keras. Mereka pelbagai bentuk dan mempunyai daging berserabut, kuning, yang merangkumi banyak biji bujur runcing, pipih, putih kehijauan atau coklat muda (“biji labu”).