Penekanan sisi

Pengenalan

Push-up lateral adalah latihan yang paling berkesan untuk latihan serong luaran dan dalaman otot perut (M. obliquus externus abdominis), tetapi sering dibayangi oleh latihan lurus otot perut. Sama dengan Crunch perut dan juga Kekalahan Berbalik, tidak ada peralatan yang diperlukan untuk latihan yang optimum. Terutama untuk sukan yang memerlukan putaran badan atas, disarankan untuk melatih serong luaran dan dalaman otot perut.

Otot mana yang dilatih dengan push-up lateral?

Otot yang terlatih adalah:

  • Otot abdomen serong luar (M. obliquus externus abdominis) dan
  • Otot perut serong dalaman (M. obliquus internus abdominis)

Tujuan push-up lateral

Dengan mengintegrasikan push-up lateral ke dalam biasa pelan latihan, otot-otot abdomen lateral secara khusus menjadi lebih kuat, memberikan batang pada penampilan yang lebih jelas dan memberi bentuk pinggang. Selain itu, otot perut lateral adalah sebahagian daripada rangkaian otot yang besar dan saling terjalin yang menstabilkan batang. Penstabilan ini penting untuk memastikan tulang belakang tetap tegak dan sihat.

Sekiranya anda ingin melatih tulang belakang secara khusus, sila kunjungi artikel kami: Yang paling berkesan latihan tulang belakang. Atlet berada di lantai dalam kedudukan sisi. Permukaan badan yang menyokong adalah lengan dan kaki, yang terletak di atas satu sama lain.

. lengan membentuk sudut tepat ke seluruh badan. Tubuh membentuk garis lurus, di mana ketegangan mesti dibina di seluruh badan. Atlet kini mengangkat punggung dari kedudukan ini dan kemudian perlahan-lahan mengembalikannya ke posisi awal. Keseluruhan pergerakan harus dilakukan dengan perlahan dan terkawal. Sekiranya pergerakan ini terlalu sukar untuk anda, anda boleh memilih lutut dan bukannya kaki.

Variasi push-up lateral

Seperti yang telah dijelaskan di atas, otot-otot ini dapat dilatih pada pelatih lateral sebagai menambah, tetapi berhati-hati harus dilakukan untuk memastikan pergerakan dilakukan dengan perlahan dan terkawal. Atlet yang kurang berpengalaman dapat menekuk lutut di lantai untuk mengurangkan lengan tuas dan dengan demikian intensiti. Postur yang lurus dan stabil harus selalu dijaga.