Pyridoxine (Vitamin B6): Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • 17.5% lelaki dan 25% wanita berusia 35-50 tahun tidak mencapai pengambilan vitamin B6 harian yang disyorkan (pyridoxine).
  • Lelaki paling teruk (berumur 35-50 tahun) kekurangan 0.4 mg vitamin B6. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 25% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang paling teruk mendapat makanan (berumur 35-50 tahun) juga kekurangan 0.4 mg vitamin B6. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 29% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil (dari bulan ke-4 pada mengandung) mempunyai keperluan berlebihan harian sebanyak 0.4 mg vitamin B6 berbanding wanita yang tidak hamil. Sejajar dengan itu, wanita hamil yang kekurangan bekalan kekurangan vitamin B0.8 6 mg sehari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan harian 0.2 mg vitamin B6 berbanding wanita yang tidak menyusu. Sejajar dengan itu, wanita yang menyusui dengan kekurangan makanan mempunyai kekurangan 0.6 mg vitamin B6 sehari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.