Kuarantin: Maksud dan Petua

Apa itu kuarantin?

Kebanyakan orang hanya bersentuhan dengan kuarantin atau pengasingan (sukarela) dengan wabak pandemik Corona. Selalunya kedua-dua istilah ini keliru antara satu sama lain.

Pengasingan

Sebagai peraturan, pengasingan diarahkan oleh jabatan kesihatan awam atau pihak berkuasa lain yang kompeten. Asas undang-undang untuk ini di Jerman ialah Akta Perlindungan Jangkitan (IfSG).

Jika perjalanan penyakit adalah ringan, pengasingan juga boleh berlaku di rumah (lihat: Pengasingan domestik). Mereka yang perlu dirawat di hospital diasingkan di sana, contohnya di wad pengasingan khas.

Dalam situasi kecemasan dan krisis, wad pengasingan bergerak (cth khemah kuarantin) kadangkala turut digunakan.

Kuarantin dikenakan kepada orang yang lebih berkemungkinan telah dijangkiti patogen yang memerlukan pengasingan. Ini terpakai, sebagai contoh, untuk menghubungi orang, orang yang mempunyai simptom yang sepadan (walaupun ujian – masih! – negatif) atau pengembara dari negara yang berisiko tinggi untuk dijangkiti.

Sekiranya berlaku wabak tempatan, seluruh daerah atau lembah juga mungkin dikuarantin. Semua orang di zon kuarantin ini kemudiannya mesti mematuhi langkah dan peraturan yang diarahkan oleh pihak berkuasa.

Siapa yang mesti dikuarantin?

Dalam kes penyakit yang sepadan, kewajipan pengasingan atau kuarantin dikenakan

 • Orang yang berpenyakit
 • Perkumuhan kuman yang tidak mempunyai simptom sendiri tetapi dijangkiti dan boleh menjangkiti orang lain. Ini termasuk orang yang asimtomatik, tetapi juga orang yang baru dijangkiti semasa tempoh inkubasi (pengeluaran inkubasi), pemulihan (pengeluaran pemulihan).

Dalam sesetengah penyakit, orang yang dijangkiti terus membuang selama lebih daripada tiga bulan selepas mereka pulih dan dalam beberapa kes walaupun sepanjang hayat mereka (perkumuhan kekal).

Berapa lama tempoh kuarantin atau pengasingan?

Bagi orang yang hanya disyaki kemungkinan jangkitan, tempoh kuarantin bergantung kepada tempoh inkubasi penyakit masing-masing. Jika tempoh ini telah berlalu tanpa ujian positif, boleh diandaikan bahawa orang berkenaan tidak dijangkiti.

Berapa lamakah tempoh kuarantin untuk jangkitan Corona?

Pengasingan mandatori: Berikutan ujian Sars-CoV-2 yang positif, terdapat keperluan kawal selia untuk mengasingkan diri di rumah selama lima hari. Adalah amat disyorkan bahawa individu yang dijangkiti menguji diri mereka secara berkala dan tidak meninggalkan pengasingan sehingga ujian pantas negatif.

Peraturan ini juga terpakai untuk pengasingan dan kuarantin untuk jangkitan omicron atau jangkitan yang disyaki, walaupun kursus yang lebih ringan.

Bagi pekerja penjagaan kesihatan, langkah berasingan dikenakan untuk kembali bekerja sebagai tambahan kepada peraturan pengasingan dan kuarantin untuk penduduk umum.

 • Bagi individu yang dijangkiti: 48 jam tanpa gejala ditambah ujian profesional pantas negatif atau ujian PCR.
 • Untuk kenalan: Ujian harian dengan ujian pantas sebelum bertugas.

Apakah maksud kuarantin domestik?

Dalam sesetengah kes, pihak berkuasa yang berwibawa juga boleh memerintahkan kuarantin atau pengasingan di rumah seseorang sendiri atau bangunan bukan perubatan lain. Ini juga berlaku untuk wabak SARS-CoV-2.

Apakah yang perlu saya ketahui tentang kuarantin rumah atau pengasingan?

Matlamat pengasingan diri di rumah atau kuarantin adalah untuk tidak menjangkiti sesiapa. Anda juga boleh menggunakan peraturan kuarantin ini untuk melindungi orang lain dalam rumah anda.

 • Anda dan ahli isi rumah anda yang lain harus mencuci tangan anda dengan kerap, bersih dan sekurang-kurangnya 20 saat dengan sabun.
 • Juga, ikuti peraturan batuk dan bersin (iaitu, gunakan tisu pakai buang atau batuk atau bersin ke celah siku anda, berpaling daripada orang lain, kemudian basuh tangan anda).
 • Sebaiknya gunakan tuala kain pakai buang untuk mengeringkan tangan anda.
 • Jangan letak tangan anda di muka anda, terutamanya hidung, mulut atau mata anda.
 • Udara semua dapur, bilik mandi, bilik tidur dan ruang tamu dengan kerap.
 • Jangan berkongsi pinggan mangkuk atau linen dengan orang lain yang tinggal dalam rumah yang sama sehingga mereka telah dibersihkan seperti biasa.
 • Elakkan sentuhan fizikal yang rapat dan jaga jarak minimum 1.5 hingga dua meter dari ahli isi rumah yang lain.
 • Pakai topeng mulut ke hidung jika anda semestinya berada di dalam bilik yang sama dengan ahli isi rumah yang lain. Mereka juga harus memakai topeng.
 • Bersihkan permukaan dan objek yang anda bersentuhan (pemegang pintu, suis lampu, dsb.) dengan kerap – mungkin juga dengan pembasmi kuman permukaan selepas berunding dengan doktor.
 • Gunakan beg sampah anda sendiri, yang anda simpan di dalam bilik pesakit sehingga dibuang.
 • Jika anda tinggal bersendirian: Minta jiran, rakan atau saudara-mara membawakan anda barangan runcit dan barangan lain yang diperlukan dan tinggalkan di luar pintu anda. Jika perlu, anda juga boleh meminta bantuan bomba, organisasi bantuan teknikal atau sukarelawan dalam komuniti anda.
 • Adakah anda mempunyai anjing? Kemudian minta jiran, saudara-mara atau rakan-rakan untuk berjalan dengan kerap.
 • Ambil suhu badan anda dua kali sehari dan catat sebarang gejala penyakit. Tulis juga dengan siapa anda mempunyai hubungan peribadi baru-baru ini.
 • Beritahu doktor jika anda mengalami batuk, demam, kesukaran bernafas, atau rasa sakit yang teruk.

Petua untuk kuarantin dan pengasingan

Kuarantin atau pengasingan boleh menjadi sangat menakutkan dan mencabar untuk kanak-kanak. Terangkan situasi itu kepada anak-anak anda dengan cara yang sesuai dengan umur mereka. Cuba sampaikan ketenangan dan keyakinan.

 • Pastikan struktur harian yang boleh dipercayai dengan masa tetap untuk bangun, makan dan tidur - untuk diri sendiri dan anak-anak anda. Bagi murid sekolah, masa tetap untuk kerja rumah juga penting. Jangan lupa untuk berehat kecil di antara.
 • Mereka yang "terkurung" di rumah selalunya cenderung menghabiskan banyak masa mereka di hadapan TV atau komputer. Walau bagaimanapun, penggunaan media harus kekal dalam had - untuk anda dan anak-anak anda. Pastikan anak anda mempunyai akses kepada media dan sumber maklumat yang bersesuaian dengan umur, bereputasi baik (contohnya, mengenai situasi Covid 19 semasa).
 • Teruskan bergerak secara mental juga, terutamanya jika anda tidak boleh mencabar fikiran anda di pejabat rumah. Cuba membaca, menulis (kreatif), teka-teki atau permainan (berfikir), sebagai contoh.
 • Latihan relaksasi amat disyorkan jika anda tegang atau cemas. Di Internet anda boleh menemui banyak cadangan dan arahan untuk latihan pernafasan, meditasi, latihan autogenik atau relaksasi otot progresif. Senaman relaksasi (sesuai umur) juga boleh membantu kanak-kanak.
 • Jika anda atau keluarga anda mengalami kebimbangan, kebimbangan, kekecewaan atau konflik, jangan teragak-agak untuk mendapatkan bantuan melalui telefon walaupun semasa kuarantin – contohnya, daripada saudara-mara, doktor keluarga anda, perkhidmatan kaunseling telefon atau perkhidmatan krisis lain. Anda boleh mendapatkan maklumat tentang titik hubungan yang sesuai di Internet (contohnya, di halaman utama perbandaran atau bandar anda).

Maklumat undang-undang mengenai kuarantin

Jika anda sebagai pekerja dipengaruhi oleh langkah rasmi seperti larangan aktiviti atau kuarantin, anda mungkin mempunyai tuntutan untuk imbuhan terhadap majikan anda.

Maklumat lanjut

Institut Robert Koch: Syor tentang pengasingan dan kuarantin sekiranya jangkitan dan pendedahan SARS-CoV-2, pada 2.5.2022: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Quarantaene/Absonderung .html

Pusat Pendidikan Kesihatan Persekutuan (BzgA): Infektiosschutz.de: “Kuarantin dan pengasingan”, 26.09.2022