Soalan dan Jawapan Mengenai Rematik

Semua orang bercakap mengenai "rematik. " Tetapi setiap orang bermaksud sesuatu yang berbeza dengannya, kerana "Rheumatische Formenkreis" merangkumi lebih dari 100 penyakit yang berbeza. Antara penyakit yang paling biasa adalah sendi kronik keradangan dan apa yang disebut "tisu lembut rematik". Osteoarthritis - juga dikenali sebagai degeneratif rematik - merujuk kepada tanda-tanda kehausan di sendi. Ia disebabkan oleh beban berlebihan atau beban yang tidak betul, postur yang salah dan ketidaksejajaran kongenital sendi.

Soalan lazim mengenai rematik

Seberapa biasa penyakit rematik?

Kira-kira 1% penduduk menderita rematik. Wanita terjejas tiga kali lebih kerap daripada lelaki.

Adakah mungkin untuk meramalkan perjalanan polyarthritis kronik?

Dalam kes individu, ini tidak mungkin dilakukan dengan pasti. Doktor boleh membuat pernyataan berdasarkan bentuk, misalnya "usia tua poliartritis"Mengenai bagaimana bentuk ini berkembang pada mayoritas mereka yang terkena dampak - namun, ini tidak memungkinkan kesimpulan yang tepat untuk kes individu tersebut. Petunjuk lebih lanjut mengenai kursus diberikan oleh aktiviti penyakit ini, yang ditentukan berdasarkan ujian dan aduan makmal, serta penglibatan organ lain. Secara umum, dapat dikatakan bahawa kursus yang teruk bukanlah peraturan, melainkan pengecualian.

Adakah terdapat doktor khas untuk rematik?

Ya, ada doktor yang dilatih khas untuk penyakit reumatik, pakar rheumatologi. Di hampir semua klinik besar dan juga di hospital khusus, satu juga boleh dirawat oleh pakar rheumatologi secara rawat jalan. Sementara itu, terdapat juga pakar rheumatologi dalam praktik swasta, terutama di bandar-bandar besar.

Seberapa berbahaya ubat anti-rematik bukan steroid?

Antirheumatik bukan kortison dadah boleh membawa kesan sampingan yang serius pada perut (contohnya, perut berdarah). Risiko kesan sampingan tersebut bergantung terutamanya pada dos, tempoh rawatan, usia pesakit dan penyakit lain. Pengambilan serta pengambilan tambahan di kaunter ubat penahan sakit oleh itu harus selalu dibincangkan dengan doktor.

Seberapa berbahaya kortison?

Kadar kesan sampingan sebanyak kortison secara amnya berlebihan. Ini adalah hasil penggunaan ubat ini dalam dos yang terlalu tinggi pada masa lalu. Dos tinggi kortison diberikan dalam jangka masa yang panjang sebenarnya boleh membawa kesan sampingan yang ketara, seperti kenaikan berat badan, osteoporosis, pendarahan gastrik. Pelajaran telah diambil dari ini. Hari ini, dos tinggi sebanyak kortison digunakan hanya untuk jangka waktu yang pendek, atau dos rendah digunakan dalam jangka masa yang lebih lama. Sekiranya nasihat perubatan diikuti dengan teliti, keberkesanan dan toleransi rawatan ini sangat baik.

Manakah antara ubat anti-radang bukan steroid yang terbaik?

Sukar untuk meramalkan yang mana dadah dalam kumpulan ini adalah yang terbaik dalam kes individu. Kesan dan toleransi berbeza dari pesakit ke pesakit. Dalam kebanyakan kes, perkara yang berbeza harus diuji keberkesanannya - tetapi hanya selepas berunding dengan doktor.

Bagaimana seseorang dapat memeriksa apa yang harus dibuat dari "penyembuhan keajaiban rematik"?

Ubat atau prosedur yang diiklankan sebagai "penawar keajaiban" biasanya tidak memberikan apa yang dijanjikan sepenuhnya. Skeptisisme sesuai. Yang terbaik bercakap secara terbuka dengan doktornya mengenainya atau seseorang bertanya dengan kumpulan pertolongan diri yang sesuai seperti liga rematik.