Berhenti Merokok: Bagaimana untuk Menjadi Bukan Perokok!

Gejala penarikan

Nikotin adalah bahan ketagihan yang kuat. Mereka yang berhenti merokok mesti menghadapi kedua-dua gejala penarikan fizikal dan psikologi daripada nikotin.

Pengeluaran nikotin: kursus

Pengeluaran nikotin fizikal biasanya dicapai selepas 72 jam. Walau bagaimanapun, bagi perokok yang sangat tegar, pengeluaran nikotin boleh bertahan sehingga 30 hari. Mereka yang mengetahui simptom penarikan diri dan mempersenjatai diri mereka mempunyai peluang yang jauh lebih tinggi untuk menjadi bebas asap rokok secara kekal.

Apabila berhenti merokok, gejala penarikan diri berlaku pada tahap fizikal seperti:

 • Gangguan tidur
 • keletihan
 • Kurang tumpuan
 • Gemuruh
 • Kegelisahan
 • sembelit
 • Cravings

Gejala penarikan psikologi

Pergantungan psikologi terserlah dalam

 • gementar @
 • keinginan yang kuat untuk merokok
 • ketidakupayaan untuk menahan diri daripada merokok dalam situasi tertentu

Berhenti merokok secara spontan

Kerana kesukaran utama dalam berhenti merokok adalah "kuasa tabiat". Ini merujuk kepada corak tingkah laku, situasi khas, pampasan tekanan atau dinamik kumpulan yang orang kaitkan dengan merokok. Ini menjadikan berhenti sangat sukar. Untuk situasi genting, orang yang ingin berhenti merokok secara idealnya harus membangunkan keseluruhan strategi balas dan tingkah laku alternatif walaupun sebelum mereka berhenti merokok - atau sekurang-kurangnya selari.

Berhenti Merokok dengan Terapi Tingkah Laku

Terapi tingkah laku adalah kaedah yang paling komprehensif dan berkesan untuk berhenti merokok. Mereka biasanya dijalankan dalam kumpulan, tetapi kadang-kadang juga secara individu. Pada asasnya, terapi berhenti merokok ini dibahagikan kepada empat fasa:

Motivasi

Peringkat pertama melibatkan mencari dan mengukuhkan motivasi peribadi seseorang untuk berhenti merokok, contohnya:

 • Anda merancang untuk hamil
 • Anda tidak mahu lagi bergantung pada ketagihan
 • Anda mempunyai anak dan tidak mahu membebankan mereka dengan masalah kesihatan
 • Anda tidak mahu membebankan pasangan anda lagi
 • Anda tidak mahu membakar wang anda lagi

Lebih konkrit matlamat anda dan lebih jelas anda membayangkan kehidupan positif tanpa rokok, lebih besar kemungkinan percubaan anda akan dinobatkan dengan kejayaan.

Pemerhatian kendiri

Pemerhatian kendiri dan dengan itu pemerolehan pengetahuan tentang corak tingkah laku sendiri oleh itu adalah segala-galanya dan akhir-semua sebelum memulakan.

Pemberhentian akut

Ada yang cuba berhenti merokok serta-merta (kaedah tutup mata), yang lain mengurangkan penggunaan rokok secara beransur-ansur. Mereka yang lebih suka kaedah terakhir pasti memerlukan matlamat dan peraturan separa untuk mengawal diri. Kaedah tutup mata adalah lebih mudah.

Membangunkan strategi balas

Ganjaran untuk berhenti merokok

Sama pentingnya ialah ganjaran untuk berhenti merokok. Lingkaran kawan dan persekitaran kerja juga harus dimulakan supaya tidak ada yang menawarkan rokok lagi. Kadang-kadang ia juga membantu untuk membuat pertaruhan: "Saya akan bertahan".

Penstabilan dan profilaksis berulang

Setiap bekas perokok perlu berhati-hati dengan situasi kritikal (cth. malam pub bersama rakan-rakan). Oleh itu, ahli terapi secara khusus melatih peserta untuk menghadapi situasi kritikal. Dalam terapi kumpulan, ini selalunya berbentuk main peranan.

Terdapat juga buku bantuan diri yang menggunakan kaedah terapi tingkah laku. Mereka boleh membantu dengan cara yang menyokong. Varian mudah alih moden untuk menyokong pemberhentian merokok ialah aplikasi untuk telefon pintar.

Walau bagaimanapun, program berhenti merokok terapi tingkah laku di bawah bimbingan profesional individu menawarkan peluang yang lebih besar untuk berhenti merokok. Buku dan apl boleh menambah ini.

Terapi penggantian nikotin

Penilaian: Keberkesanan terapi penggantian nikotin (NET) telah disahkan dalam banyak kajian klinikal. Menurut kajian ini, patch nikotin & co. boleh menggandakan peluang untuk menghentikan tembakau yang berjaya. Terapi penggantian nikotin amat menjanjikan apabila digabungkan dengan terapi tingkah laku.

Ubat anti-merokok

Semasa hari pertama terapi, apabila perokok sudah menerima ubat anti-merokok, dia dibenarkan untuk terus merokok. Pemberhentian bermula selepas enam hingga sembilan hari, apabila tahap bahan aktif ubat dalam darah cukup tinggi.

Satu lagi tablet anti-merokok mengandungi bahan aktif varenicline. Ia berlabuh di otak di tapak yang sama di mana nikotin mengikat. Ini bertujuan untuk membendung keinginan untuk sebatang rokok

Berbanding dengan plasebo, kadar pemberhentian tiga kali ganda vareniklin, dan berbanding dengan bupropion, ia dijangka menggandakan kadar kejayaan berhenti merokok. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti sakit kepala, keletihan, loya, dan senak adalah mungkin.

Berhenti merokok dengan e-rokok

Baca lebih lanjut mengenai e-rokok di sini.

Berhenti merokok – kaedah alternatif

Ramai orang juga bergantung pada kaedah alternatif untuk berhenti merokok, keberkesanannya biasanya tidak terbukti. Bagi mereka yang mempercayainya, sekurang-kurangnya kesan plasebo mungkin membantu.

Berhenti merokok dengan akupunktur

Akupunktur untuk merokok digunakan secara meluas oleh orang yang ingin berhenti merokok. Walau bagaimanapun, mekanisme tindakan kaedah ini masih belum terbukti secara saintifik.

Penilaian: Teknik akupunktur yang berbeza tidak berbeza dari segi keberkesanan, menurut Garis Panduan Berhenti Tembakau. Tiada teknik akupunktur telah terbukti lebih berkesan daripada plasebo.

Suntikan terhadap merokok

Penilaian: Tiada bukti keberkesanan. Fakta bahawa tidak didedahkan bahan mana yang terkandung dalam suntikan tanpa rokok adalah faktor ketidakpastian yang kuat. Penilaian kesan dan kesan sampingan tidak mungkin.

Berhenti merokok dengan hipnosis

Penilaian: Untuk bentuk yang paling penting dari semua kaedah yang tidak senonoh, perkara yang sama berlaku seperti untuk akupunktur. Kecekapan jangka panjang, yang boleh berhenti merokok dengan lebih mudah, tidak dapat dibuktikan setakat ini. Kelemahan kedua-dua kaedah: Mereka tidak menyediakan perokok dengan alat untuk mengatasi krisis dan situasi godaan sendiri.

Kaedah relaksasi

Hentikan bantuan merokok dengan meletakkan tangan, produk semula jadi dan Co.

Kaedah lain seperti meletakkan tangan, penggunaan produk semula jadi dan seumpamanya perlu dilihat secara kritis. Selalunya, hanya pengaruh sugestif ahli terapi yang terlibat.

Berhenti merokok untuk kumpulan berisiko

Merokok setiap hari meletakkan kumpulan risiko tertentu pada risiko yang lebih besar daripada yang lain. Ini termasuk pesakit dengan penyakit vaskular, perokok dengan pergantungan fizikal yang sangat kuat, atau wanita hamil. Bagi kumpulan ini, kejayaan berhenti merokok adalah amat penting.

Ciri khas untuk wanita

Pada wanita, terdapat tiga kumpulan utama yang berisiko daripada merokok:

Wanita dengan keinginan yang tidak tercapai untuk mempunyai anak, sebaliknya, sekurang-kurangnya harus menolak merokok sebagai kemungkinan penyebab penurunan penerimaan.

Wanita yang mengambil pil itu meningkatkan risiko trombosis.

Sebagai kajian oleh Universiti Tübingen menunjukkan, penjagaan yang lebih intensif boleh meningkatkan kadar kejayaan dengan ketara. Wanita dengan faktor istimewa yang dinyatakan di atas mendapat manfaat paling banyak daripada rawatan individu. Dengan program khusus untuk perokok hamil, peluang jangka panjang untuk berjaya ialah 20 hingga 30 peratus.

Perokok yang sangat bergantung

Perokok yang sangat bergantung kepada perokok kurang mendapat manfaat daripada pendekatan psikoterapi eksklusif untuk berhenti merokok. Mereka pada asasnya lebih bergantung secara fizikal dan oleh itu memerlukan jumlah produk gantian nikotin yang lebih besar. Ini memudahkan mereka untuk menendang tabiat itu. Keberkesanan terapi penggantian nikotin telah terbukti dalam banyak kajian.

Bagi perokok tegar, terapi penggantian nikotin jangka panjang, berterusan atau gabungan (tampalan nikotin digabungkan dengan gusi nikotin atau semburan hidung) adalah wajar untuk mengelakkan berulang.

Berbanding dengan plasebo, varenicline menggandakan kadar pengeluaran tiga kali ganda, dan menurut keputusan kajian awal, kadar kejayaan adalah dua kali ganda berbanding bupropion. Kajian yang dijalankan setakat ini menunjukkan bahawa varenicline memberikan sokongan ubat yang berkesan dengan sedikit kesan sampingan*.

Perokok dengan penyakit kardiovaskular

Berhenti merokok - Petua

Motivasi, ganjaran kecil, kelonggaran: Petua larangan merokok berikut akan membantu anda mengekalkan keinginan untuk rokok. Klik melalui galeri imej: