Rabies: Gejala, Punca, Rawatan

In rabies (sinonim: Pet Rabies; Pet Rabies; Hydrophobia - lihat juga Rabies; Lyssa; Wildlife Rabies; Wildlife Rabies; Rage Disease; ICD-10 A82.-) adalah penyakit berjangkit yang ditularkan oleh genus Lyssaviruses dari keluarga rhabdovirus.

Penyakit ini tergolong dalam zoonosis virus (penyakit haiwan).

Takungan patogen: Pembawa ini rabies virus terutamanya haiwan liar darat seperti rubah, badger, rusa, domba, kambing atau kuda, tetapi juga haiwan domestik seperti anjing dan kucing. Kelawar juga boleh menghantar rabies.

Kejadian: Jangkitan berlaku hampir di seluruh dunia (pengecualian adalah Australia, New Zealand, Great Britain, Scandinavia), tetapi terutamanya di negara-negara berkembang di Asia (terutamanya India dan China; Indonesia, esp. Bali), Amerika Latin dan Afrika. Jerman dianggap bebas dari rabies darat. Walau bagaimanapun, kelawar dengan rabies telah dijumpai (Lower Saxony / Lüneburg County).

Penularan patogen (laluan jangkitan) berlaku melalui gigitan atau melalui pencemaran luka or kulit melecet dengan berjangkit air liur haiwan itu. Sebagai tambahan kepada anjing atau kucing yang dijangkiti, kelelawar khususnya memainkan peranan penting dalam penularan virus sebagai vektor.

Tempoh inkubasi (waktu dari jangkitan hingga wabah penyakit) biasanya antara 3 dan 8 minggu, tetapi dalam kes individu dapat beberapa tahun.

Seseorang dapat membezakan ensefalitik (disebabkan oleh keradangan otak) dari penyakit lumpuh (disebabkan oleh kelumpuhan).

Kursus dan prognosis: Tanpa vaksinasi atau langkah-langkah yang sesuai setelah dijangkiti oleh binatang yang gegabah, penyakit ini selalu mematikan dalam masa 15-90 hari. Apabila gejala khas seperti paresis (kelumpuhan), kejang atau fotofobia muncul, ia tidak lagi dapat disembuhkan.

Rabies mempunyai kadar kematian tertinggi (kematian berkaitan dengan jumlah orang yang dijangkiti penyakit ini) penyakit berjangkit. Di seluruh dunia, kira-kira 55,000 orang mati akibat rabies setiap tahun.

Vaksinasi: Vaksinasi terhadap rabies tersedia. Bahkan setelah penularan, wabah penyakit dapat dicegah dengan vaksinasi selagi tidak ada gejala khas yang muncul.

Di Jerman, penyakit ini dapat diketahui berdasarkan Akta Perlindungan Jangkitan (IfSG). Pemberitahuan mesti dibuat dengan nama sekiranya terdapat penyakit yang disyaki, penyakit dan juga kematian.