Vaksinasi rabies: Untuk siapa ia berfaedah?

Adakah vaksin rabies berguna untuk manusia?

Vaksinasi rabies bukanlah salah satu vaksin yang disyorkan secara umum. Di bawah keadaan tertentu, vaksinasi terhadap rabies berguna atau bahkan menyelamatkan nyawa manusia. Pada asasnya terdapat dua jenis vaksinasi terhadap rabies. Imunisasi aktif bertujuan untuk memberi perlindungan pencegahan terhadap penyakit tersebut, manakala vaksinasi rabies pasif bertujuan untuk mencegah wabak penyakit maut selepas kemungkinan jangkitan.

Apakah kesan sampingan vaksin rabies?

Vaksin rabies biasanya diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, kesan sampingan selepas vaksinasi rabies adalah mungkin - seperti selepas vaksinasi lain. Ini termasuk tindak balas ringan di tapak suntikan (seperti kemerahan, sakit) dan tindak balas am yang ringan seperti keletihan, sakit kepala, aduan gastrousus atau peningkatan suhu badan. Kejutan alahan adalah kesan sampingan yang jarang berlaku selepas vaksinasi rabies.

Jenis vaksinasi rabies

Rabies disebabkan oleh jangkitan virus Lyssa. Patogen ini biasanya disebarkan kepada manusia melalui gigitan haiwan yang dijangkiti (anjing, musang, kelawar vampire dan lain-lain). Apabila penyakit itu merebak, ia hampir selalu membawa maut.

Vaksinasi pencegahan rabies: Berapa kerap saya perlu diberi vaksin?

Profilaksis vaksinasi terhadap rabies disyorkan di negara ini untuk orang yang mempunyai hubungan rapat dengan kelawar atas sebab profesional atau lain-lain. Kakitangan makmal yang bekerja dengan virus rabies juga perlu diberi vaksin sebagai langkah pencegahan. Perkara yang sama berlaku kepada orang yang melancong ke negara-negara di mana rabies tersebar luas.

Vaksinasi rabies pencegahan (prophylactic) mengandungi patogen rabies yang dilemahkan. Ia menyebabkan badan membina antibodi khusus terhadap patogen dan dengan itu memberikan perlindungan diri yang boleh dipercayai. Ini memerlukan sejumlah tiga dos vaksin - dos kedua diberikan tujuh hari selepas yang pertama dan dos ketiga 21 hingga 28 hari selepas yang pertama. Tidak perlu memerhatikan selang masa untuk vaksinasi lain.

Perlindungan vaksinasi yang baik diwujudkan sekitar 14 hari selepas suntikan terakhir. Ia sangat boleh dipercayai. Orang yang terdedah secara kekal kepada risiko rabies memerlukan vaksin booster setahun selepas imunisasi asas. Bergantung pada vaksin yang digunakan, ini diikuti dengan penggalak setiap dua hingga lima tahun.

Bagi orang yang mempunyai risiko jangkitan yang sangat tinggi (seperti kakitangan makmal atau orang yang diberi vaksin dengan kekurangan imun), kejayaan vaksinasi boleh disemak melalui ujian antibodi.

Pemvaksinan rabies seterusnya

Perkara pertama yang perlu dilakukan selepas digigit oleh haiwan yang disyaki menghidap rabies ialah dengan segera membilas dan membasmi kuman pada luka tersebut. Dengan cara ini, sesetengah patogen boleh menjadi tidak berbahaya. Doktor mesti berunding secepat mungkin.

Vaksinasi rabies seterusnya adalah imunisasi pasif: doktor menyuntik antibodi siap pakai terhadap virus rabies (rabies hyperimmunoglobulin) terus ke dalam tapak masuk patogen (cth ke dalam otot di dalam dan sekitar luka gigitan). Mereka memerangi virus rabies tanpa sebarang kelewatan masa. Imunisasi rabies berikutnya terdiri daripada empat hingga lima dos vaksin, yang diberikan pada selang waktu tertentu bergantung pada jadual vaksinasi.

Di samping itu, pesakit menerima vaksinasi rabies "biasa" yang diterangkan di atas (imunisasi aktif), yang merangsang badan untuk menghasilkan antibodinya sendiri.

Siapa yang membayar vaksin rabies?

Sama ada dan dalam hal ini syarikat insurans kesihatan menanggung kos vaksinasi pencegahan rabies berbeza-beza antara syarikat insurans kesihatan. Dalam kes vaksinasi berikutnya, kos biasanya dibayar balik oleh syarikat insurans kesihatan berkanun. Pelancong dinasihatkan untuk mengetahui tentang perlindungan kos sebelum memulakan perjalanan mereka.

Elakkan jangkitan rabies

Sedarkan anak-anak anda tentang topik rabies. Jelaskan kepada mereka bahawa mereka harus menjaga jarak dari haiwan liar dan tidak pernah menyentuh haiwan mati. Jika ia berlaku, vaksinasi rabies harus diberikan secepat mungkin.