Fraktur sinaran pada kanak-kanak | Fisioterapi untuk patah jari-jari

Fraktur radius pada kanak-kanak

Kanak-kanak khususnya sering jatuh semasa bermain dan sering terkena a patah jari-jari distal. Untuk diagnosis, pergelangan tangan and lengan sinar-x di sekurang-kurangnya 2 satah. Sekarang masalah pada kanak-kanak adalah bahawa tulang masih sangat lembut.

Terutamanya periosteum sangat fleksibel, sehingga ketika daya ditekankan, kadang-kadang hanya tulang yang patah, tetapi bukan sarungnya. Perkara ini sukar dilihat pada Sinar X. Ini dipanggil kayu hijau patah. Sekiranya sedemikian patah diabaikan dan tidak sembuh secara spontan dengan betul, boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan dan kepincangan tangan atau pergelangan tangan sekiranya pertumbuhan sendi dalam tulang terjejas. Sekiranya patah diakui dan dirawat dengan tepat, terdapat kecenderungan penyembuhan yang sangat baik pada kanak-kanak.

Patah kepala radial

Bersama dengan humerus dan ulna, radial kepala bentuk sendi siku dan sangat penting untuk pergerakan putaran di lengan. Ketika jatuh di lengan yang diregangkan, daya dapat disebarkan melalui tulang daripada lengan ke siku dan patah radial kepala boleh berlaku. Bergantung pada sejauh mana kecederaan, berlaku dislokasi, iaitu perpindahan pecahan patah tulang.

Simptomnya teruk kesakitan, bengkak siku dan pergerakan terhad. Serpihan patah boleh terasa. Diagnosis dibuat oleh pemeriksaan fizikal and Sinar X.

Tulang lengan bawah dan pergelangan tangan juga harus diperiksa, kerana sering terdapat kecederaan pada ulna. Pada kanak-kanak, sebuah x-Ray harus dilakukan dalam perbandingan berdampingan untuk mengesampingkan patah kayu hijau. Setelah imobilisasi yang sesuai dengan pelempar lengan atas, rawatan fisioterapeutik dilakukan.

Semua pergerakan yang dilepaskan harus dilakukan seawal mungkin untuk mencegah sekatan pergerakan yang kaku dan kekal. Tujuannya adalah untuk mengembalikan fungsi sendi yang asal. Kandungan terapi adalah peningkatan mobiliti dan kekuatan.

Sejak saraf lengan bawah juga melalui siku, kecederaan saraf mesti dikecualikan. Sekiranya terdapat kecederaan pada struktur saraf, ini boleh menyebabkan kehilangan kepekaan di lengan bawah atau tangan. Bergantung pada tahap kecederaan, gejala bertambah baik dari masa ke masa. Penggerakkan dari saraf juga boleh menjadi sebahagian daripada rawatan fisioterapeutik.

  • Fraktur stabil biasanya boleh dirawat tanpa pembedahan.
  • Dislokasi dirawat dengan osteosyntheses.
  • Pada patah tulang yang kerap mungkin diperlukan untuk membuang keseluruhan radial kepala (reseksi).