Cengkaman Rautek: Bagaimana langkah pertolongan cemas berfungsi

Gambaran ringkas

 • Apakah cengkaman penyelamat (genggaman hash)? Langkah pertolongan cemas yang digunakan untuk memindahkan orang yang tidak bergerak dari kawasan bahaya atau dari duduk ke baring. Dinamakan sempena penciptanya, pengajar Jiu-Jitsu Austria Franz Rautek (1902-1989).
 • Beginilah cara pegangan menyelamat berfungsi: Angkat kepala dan bahu mangsa dari belakang, sokong belakang dengan lutut atau paha anda sendiri. Jangkau bawah ketiak, pegang lengan bawah mangsa dan tarik dia keluar dari zon bahaya atau baringkan dia.
 • Dalam kes yang manakah ini perlu? Apabila seseorang tidak dapat bergerak keluar dari zon bahaya sendiri atau apabila pertolongan cemas tidak dapat dilakukan dalam keadaan duduk/pada ketika ini dan pesakit tidak bergerak.
 • Risiko: Risiko kecederaan kepada mangsa (cth, patah tulang, kecederaan tulang belakang) dan kepada responden pertama (dengan berpindah ke zon bahaya).

Awas.

 • Jika kecederaan tulang belakang disyaki, pembantu pertama harus memindahkan mangsa hanya jika nyawanya berada dalam bahaya akut!
 • Kadangkala pembantu pertama mesti menyesuaikan cengkaman penyelamat dengan keadaan dan, sebagai contoh, membongkok ke tepi di sebelah pintu kereta kepada orang yang cedera.
 • Jika penyelamat kedua hadir, penyelamat kedua harus membawa kaki pesakit manakala penyelamat pertama menggenggam bahagian atas badan menggunakan cengkaman hash.

Bagaimanakah cengkaman penyelamat (genggaman cincang) berfungsi?

Cengkaman cincang membolehkan anda sebagai pembantu pertama menggunakan leverage untuk menggerakkan orang yang jauh lebih berat daripada anda, sekurang-kurangnya dalam jarak yang dekat. Begini cara anda melakukannya:

 1. Pakai sarung tangan pakai buang untuk mengelakkan jangkitan
 2. Periksa sama ada orang yang cedera sedar dengan bercakap dengannya dan, jika perlu, goncangkan dia perlahan-lahan (bukan jika kecederaan tulang belakang disyaki!)
 3. Jika mangsa berada di dalam kereta: matikan enjin, tetapi biarkan kunci dalam penyalaan
 4. Jika orang yang terjejas tidak bertindak balas atau tidak boleh bergerak secara bebas, gunakan pemegang penyelamat Rautek untuk memindahkannya keluar dari zon bahaya. Jika perlu, mula-mula buka tali pinggang keledar dan periksa sama ada kaki mangsa tersepit
 5. Jika boleh, dapatkan di belakang mangsa. Bercakap dengannya dengan tenang jika dia sedar - ia memberi keyakinan untuk mengetahui apa yang berlaku kepada anda
 6. Tolak tangan anda ke hadapan di bawah ketiak mangsa, genggam salah satu lengannya dengan kedua-dua tangan dan bengkokkannya pada sudut 90 darjah di hadapan dada mangsa.
 7. Untuk menggenggam lengan bawah, apa yang dipanggil cengkaman monyet disyorkan: iaitu, anda tidak memegang lengan bawah dengan ibu jari di satu sisi dan empat jari yang lain di sisi lain lengan bawah, tetapi letakkan ibu jari di lengan di sebelah. ke jari yang lain. Dengan cara ini anda mengelak daripada memicit lengan (terlalu) kuat
 8. Sekarang tarik mangsa ke atas paha anda, luruskan dan gerakkan dia ke belakang keluar dari zon bahaya dengan berhati-hati.
 9. Baringkan mangsa di belakangnya di tempat yang selamat, sebaik-baiknya di atas selimut (menyelamat).
 10. Sekiranya pesakit tidak sedarkan diri, anda harus memeriksa pernafasannya. Jika perlu, mulakan resusitasi.
 11. Hubungi perkhidmatan penyelamat selewat-lewatnya pada ketika ini atau minta orang yang melihat untuk berbuat demikian

Jika anda akan meletakkan diri anda dalam bahaya dengan memberikan pertolongan cemas atau jika mangsa terperangkap, anda harus segera menghubungi perkhidmatan penyelamat dan, jika perlu, bomba. Kemudian tunggu sehingga mereka tiba.

Bilakah saya menggunakan penahanan penyelamat (pegangan cincang)?

Cengkaman cincang digunakan apabila

 • dalam kedudukan di mana pesakit berada, langkah-langkah segera yang perlu (cth, resusitasi, penjagaan luka) tidak boleh dilakukan

Tahanan menyelamat Rautek boleh dilakukan pada kedua-dua pesakit "terjaga" yang tidak sedarkan diri dan tidak bergerak. Selain itu, ia boleh digunakan untuk pesakit yang duduk dan juga kepada pesakit terlentang. Walau bagaimanapun, kerana ia melibatkan risiko kecederaan akut, ia hanya boleh digunakan jika terdapat bahaya kepada kehidupan.

Risiko penahanan penyelamatan (pegangan cincang)

Cengkaman rombus berkesan, tetapi tidak semestinya lembut. Sebagai contoh, tulang belakang pesakit digerakkan dan tidak stabil. Ini boleh menyebabkan kecederaan di kawasan ini atau memburukkan lagi kecederaan yang sedia ada.

Selain itu, responden pertama secara tidak sengaja boleh menyebabkan patah tulang rusuk dan kecederaan di bahagian lengan dan bahu kepada mangsa dengan menggunakan cengkaman penyelamat.

Pembantu cemas menghadapi risiko mencederakan dirinya sendiri jika dia memasuki zon bahaya untuk menggunakan penahanan menyelamat kepada orang yang cedera - tanpa melindungi dirinya atau mengambil langkah perlindungan tertentu.