Sindrom Raynaud: Gejala, Pencetus, Terapi

Gambaran ringkas

 • Simptom: Gangguan peredaran darah seperti serangan pada jari dan kadangkala jari kaki dengan perubahan warna kawasan yang terjejas daripada pucat kepada biru kepada merah, dalam beberapa kes dengan insensasi, kebas dan sakit.
 • Punca dan faktor risiko: Punca yang mungkin adalah gangguan pada saluran darah, aktiviti saraf atau keseimbangan hormon serta penyakit asas lain; pencetus penting ialah tekanan dan sejuk.
 • Rawatan: Pengurangan tekanan, haba, penyekat kalsium, ubat dan salap yang meningkatkan peredaran darah, dalam kes yang teruk, campur tangan pembedahan
 • Prognosis: Bergantung kepada punca, selagi tiada penyakit asas lain, biasanya baik.
 • Diagnosis: Diagnosis adalah berdasarkan gejala ciri dan pelbagai ujian. Pemeriksaan lanjut mungkin diperlukan untuk membezakannya daripada penyakit lain.
 • Pencegahan: Penyakit ini tidak boleh dicegah, tetapi mereka yang terjejas adalah dinasihatkan untuk mengelakkan faktor risiko yang diketahui sebanyak mungkin.

Sindrom Raynaud (penyakit Raynaud) adalah gangguan peredaran darah yang disebabkan oleh kekejangan vaskular. Kekejangan berlaku dalam serangan kebanyakannya di jari, kurang kerap di jari kaki dan bahagian badan yang lain. Mereka menyebabkan saluran darah mengecut dan menghalang aliran darah ke kawasan badan yang terjejas.

Oleh itu, gejala tipikal sindrom Raynaud ialah jari (biasanya dengan pengecualian ibu jari) atau jari kaki pada mulanya menjadi pucat dan kemudian menjadi biru semasa serangan. Kerana timbulnya pucat, keadaan ini juga dikenali sebagai penyakit jari putih atau penyakit jari mayat. Ramai orang yang terjejas mengalami insensasi dan kebas, dan kesakitan juga biasa.

Sekiranya kekejangan berterusan dalam tempoh yang lebih lama dalam kes yang jarang berlaku, kapal akan rosak secara kekal. Dalam sesetengah kes, tisu kadang-kadang mati - nekrosis terbentuk. Walau bagaimanapun, kerosakan sedemikian biasanya berlaku hanya sebagai komplikasi sindrom Raynaud sekunder.

Jika sindrom Raynaud adalah akibat scleroderma, penyakit keturunan tisu penghubung, kulit tangan, lengan atau muka juga menebal dan tegang.

Sebab dan faktor risiko

Sindrom Raynaud disebabkan oleh penyempitan saluran yang sangat teruk dan tiba-tiba, terutamanya di jari dan tangan, yang hilang selepas beberapa waktu. Serangan berlaku terutamanya dalam suhu sejuk dan di bawah tekanan. Punca fenomena ini adalah ketidakseimbangan faktor vasodilator dan vasoconstrictor.

Pada kebanyakan orang, punca sindrom Raynaud masih tidak dapat dijelaskan. Dalam kes ini, doktor bercakap tentang sindrom Raynaud primer atau idiopatik. Wanita muda khususnya terjejas, dan selalunya terdapat kecenderungan keluarga. Dalam perjalanan hidup, serangan biasanya menjadi kurang kerap dan lebih lemah. Sindrom Raynaud primer sering berlaku lebih kerap dalam keluarga. Merokok khususnya menggalakkan gangguan peredaran darah.

Berbeza dengan sindrom Raynaud primer dengan punca yang tidak jelas, sindrom Raynaud sekunder adalah akibat daripada pelbagai penyakit yang berbeza. Ini termasuk sebagai contoh

 • penyakit reumatologi
 • penyakit autoimun, terutamanya penyakit tisu penghubung seperti scleroderma atau lupus erythematosus
 • Penyakit saraf (contohnya multiple sclerosis)
 • Penyakit vaskular seperti arteriosklerosis
 • Penyakit sistem hematopoietik
 • Penyakit barah
 • Sindrom carpal tunnel (saraf terjepit di pergelangan tangan)

Sesetengah ubat (kontraseptif, sitostatik, interferon, penyekat beta, persediaan ergotamin dan bahan dopaminergik) atau dadah (kokain, ubat pereka) juga menyebabkan sindrom Raynaud dalam beberapa kes. Orang yang bersentuhan dengan bahan kimia tertentu dalam pekerjaan mereka (contohnya, polivinil klorida) atau yang bekerja untuk jangka masa yang lama dengan jentera bergetar seperti tukul besi atau gergaji kuasa juga tergolong dalam kumpulan berisiko.

Rawatan

Terapi sindrom Raynaud pada mulanya berdasarkan langkah-langkah umum. Adalah penting untuk mengelakkan pencetus serangan, iaitu di atas semua tekanan dan kesejukan. Untuk mengurangkan kekerapan serangan, ia mungkin membantu untuk mengelakkan minuman dan makanan sejuk. Apabila mengendalikan makanan sejuk atau beku, dinasihatkan untuk memakai sarung tangan.

Pengurangan tekanan

Sumbangan penting kepada penambahbaikan gejala adalah pengurangan tekanan. Mempelajari teknik relaksasi seperti latihan autogenik atau relaksasi otot progresif sangat membantu. Sukan juga membantu mengurangkan tekanan.

Penjagaan luka

Orang yang mengalami sindrom Raynaud sepatutnya mempunyai luka di kawasan yang terjejas dirawat secara intensif dan profesional, kerana mereka mungkin sembuh dengan teruk dan dengan itu berterusan untuk jangka masa yang lama.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku serangan Raynaud?

Jika serangan akan berlaku, orang yang terjejas harus mencuci tangan mereka dengan air suam. Ia juga dinasihatkan untuk menggerakkan dan mengurut tangan supaya saluran cepat mengembang semula. Kadang-kadang ia juga membantu untuk meletakkan tangan anda di bawah ketiak anda untuk memanaskannya.

Ubat

Jika langkah am tidak mencukupi, terdapat pilihan untuk mengambil ubat terhadap sindrom Raynaud. Pemberian ubat amat berguna jika tisu sudah rosak dan oleh itu adalah penting terutamanya untuk memastikan peredaran darah yang baik secara kekal.

Kumpulan ubat yang paling penting untuk sindrom Raynaud ialah penyekat kalsium (antagonis kalsium). Nitrogliserin, vasodilator, juga digunakan sebagai salap. Walau bagaimanapun, kedua-dua ejen menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini pada sesetengah orang. Sebagai contoh, antagonis kalsium menyebabkan jari membengkak dalam beberapa kes, manakala salap nitro kadangkala menyebabkan sakit kepala.

Sebilangan kumpulan ubat lain tersedia untuk sindrom Raynaud yang sangat teruk, tetapi tidak semuanya diluluskan secara khusus untuk terapi sindrom Raynaud. Penggunaan ubat-ubatan ini adalah kontroversi. Ini terutama berlaku untuk antidepresan.

operasi

Jika sindrom Raynaud berlaku berkaitan dengan kerja, pertukaran pekerjaan atau bahkan profesion mungkin diperlukan.

Kursus penyakit dan prognosis

Sindrom Raynaud primer terutamanya memberi kesan kepada wanita berumur antara 20 dan 40 tahun. Secara keseluruhan, wanita terjejas kira-kira lima kali lebih kerap daripada lelaki. Dianggarkan tiga peratus daripada populasi menunjukkan simptom tipikal sindrom Raynaud primer. Walaupun sindrom Raynaud primer mengganggu dan tidak menyenangkan, ia tidak berbahaya dan biasanya mempunyai sedikit kesan ke atas kualiti hidup. Sebagai peraturan, gejala bertambah baik dari masa ke masa.

Dalam kes yang teruk, kawasan tisu juga boleh mati. Walau bagaimanapun, kerana saluran baru terbentuk dengan cepat dalam kes kerosakan vaskular, amputasi, contohnya jari yang terjejas, sangat jarang diperlukan dalam sindrom Raynaud.

Apakah sindrom Raynaud?

Sindrom Raynaud adalah penyakit vaskular yang disebabkan oleh kekejangan vaskular (vasospasme). Kekejangan berlaku dalam serangan, biasanya di jari, dan kurang kerap di jari kaki dan bahagian lain badan. Ini mengurangkan bekalan darah ke kawasan badan yang terjejas - mereka menjadi pucat dan sejuk, itulah sebabnya ia juga dirujuk sebagai jari mayat atau penyakit jari putih. Kekejangan biasanya dicetuskan oleh tekanan sejuk dan psikologi.

Sindrom Raynaud Primer terutamanya memberi kesan kepada wanita berumur antara 20 dan 40 tahun. Secara keseluruhan, wanita terjejas kira-kira lima kali lebih kerap daripada lelaki. Dianggarkan tiga peratus daripada populasi menunjukkan simptom tipikal sindrom Raynaud primer.

Titik hubungan pertama untuk sindrom Raynaud ialah doktor keluarga, yang mungkin merujuk pesakit kepada pakar reumatologi. Sebagai peraturan, penerangan terperinci tentang gejala adalah mencukupi untuk menubuhkan diagnosis sindrom Raynaud.

Perundingan perubatan menyediakan maklumat penting tentang jenis dan punca sindrom Raynaud. Semasa temuduga, doktor akan bertanyakan soalan-soalan berikut, antara lain:

 • Adakah terdapat perubahan warna secara tiba-tiba pada tangan, mungkin dikaitkan dengan kesakitan?
 • Adakah simptom berlaku secara simetri pada kedua-dua belah tangan?
 • Adakah simptom-simptom itu kerap berlaku di bawah tekanan atau dalam cuaca sejuk?
 • Adakah terdapat sebarang perubahan pada kulit atau kuku?
 • Adakah terdapat penyakit terdahulu yang diketahui?
 • Adakah terdapat kes yang serupa dalam keluarga?

Ujian Allen digunakan untuk memeriksa arteri yang membekalkan darah ke tangan. Doktor memampatkan salah satu daripada dua arteri secara bergilir-gilir dan memeriksa sama ada arteri yang terbuka dalam setiap kes membekalkan tangan dengan darah yang mencukupi. Jika tangan menjadi pucat semasa mampatan, arteri yang tidak terhimpit mungkin tersumbat.

Melalui ujian provokasi sejuk, doktor menentukan sama ada sejuk adalah kemungkinan pencetus serangan. Untuk melakukan ini, orang yang terjejas merendam tangannya dalam air ais selama kira-kira tiga minit. Ujian ini kontroversi, walau bagaimanapun, kerana serangan tidak boleh dicetuskan dengan pasti dengan cara ini.

Jika sindrom Raynaud disyaki, ia juga penting untuk memeriksa tangan. Doktor mencari luka dan kerosakan tisu seperti kawasan mati di hujung jari, yang dipanggil gigitan tikus atau nekrosis hujung jari. Di samping itu, doktor mencari perubahan pada kuku.

Diagnosis sindrom Raynaud primer

 • Kedua-dua tangan terjejas.
 • Serangan berlaku terutamanya semasa sejuk atau tekanan.
 • Kerosakan tisu hadir.
 • Gejala telah wujud selama lebih dua tahun tanpa penyakit asas dikenalpasti.
 • Peperiksaan lanjut tidak biasa.

Bentuk utama sindrom Raynaud juga ditunjukkan jika orang yang terjejas adalah muda (bawah 30) dan wanita atau juga mengalami migrain atau penyakit jantung khas (Prinzmetal's angina). Kedua-dua penyakit adalah berdasarkan kekejangan saluran darah tertentu.

Diagnosis sindrom Raynaud sekunder

Kriteria yang menunjukkan kehadiran sindrom Raynaud sekunder adalah:

 • Hanya sebelah tangan sahaja yang terjejas.
 • Tisu di kawasan yang terjejas rosak.

Untuk membezakan sindrom Raynaud dengan pasti daripada penyakit lain dengan simptom yang sebahagiannya serupa, beberapa pemeriksaan lanjut mungkin dilakukan.

Mikroskopi kapilari

Semasa mikroskopi kapilari, doktor memeriksa saluran terkecil (kapilari) tangan. Ini boleh digunakan, sebagai contoh, untuk menentukan skleroderma sebagai punca sindrom Raynaud sekunder. Penyakit ini dikaitkan dengan kapilari gergasi, kawasan bebas vaskular dan pendarahan kecil.

Ujian darah

Ujian darah mendedahkan keadaan lain yang kadangkala mengakibatkan sindrom Raynaud sekunder. Sebagai contoh, kiraan darah, tahap keradangan, dan pengesanan antibodi tertentu adalah penting. Ini termasuk antibodi ANA dan anti-DNA yang dipanggil, yang tipikal untuk penyakit imun jarang lupus erythematosus.

Prosedur pengimejan

Adalah penting untuk menolak keadaan lain yang mempunyai gejala yang serupa dengan sindrom Raynaud. Ini termasuk pembekuan darah (embolisme) dan penyakit oklusif arteri periferal (pAVK), di mana saluran darah tersumbat. Di samping itu, apa yang dipanggil acrocyanosis terpencil disertai dengan perubahan warna biru yang tidak menyakitkan pada tangan. Keadaan pada pandangan pertama yang mengganggu tetapi tidak berbahaya adalah lebam spontan pada jari (apa yang dipanggil hematoma jari spontan).

pencegahan