Latihan dan tempoh gimnastik pemulihan

A mengandung berlangsung paling lama 40 minggu sehingga anak dapat masuk ke dunia yang berkembang sepenuhnya. Keajaiban alam, tetapi beberapa perkara berubah dalam tubuh wanita. Sebagai tambahan kepada perubahan hormon dan gejala yang sesuai di awal kehamilan, Seperti loya, muntah, kuat perubahan emosi, serangan selera makan yang melampau, melampau keletihan dan peningkatan kerentanan terhadap jangkitan, perubahan fizikal yang melampau berlaku dalam perjalanan selanjutnya mengandung.

Pengenalan

Semasa kelahiran anak mempunyai berat sekitar. 2800-3700g dan tinggi 48-56cm, oleh itu ia memerlukan banyak ruang di uterus. Yang uterus berkembang dengan sewajarnya, tetapi kembali ke ukuran normal dengan bantuan gimnastik regresi.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa setiap mengandung secara semula jadi mempunyai kesan pada tisu uterus tetapi juga pada keanjalan ligamen rahim, pundi kencing dan juga lantai pelvik. Yang lantai pelvik memastikan bahawa seseorang dapat menahan air kencing dan memutuskan sendiri bila ia mesti dikeluarkan (benua). Ia juga memastikan bahawa organ di pelvis terpaku pada kedudukan yang betul untuk memastikan fungsi fisiologi.

Oleh itu adalah mustahak untuk melakukan yang betul gimnastik pemulihan sudah selepas kehamilan pertama dan dilakukan secara berkala lantai pelvik latihan selepas itu. Selain perubahan pada tubuh, jejak kehamilan juga dapat dilihat pada kulit. Di kawasan perut, kaki atau payudara, sering terdapat garis-garis, yang disebabkan oleh peningkatan jumlah yang banyak.

Streae yang disebut, garis dari simfisis sepanjang diastasis rektus, juga berlaku semasa kehamilan. Semua simptom adalah normal dan penting untuk perkembangan anak yang baik. Bergantung pada hospital, latihan pemulihan dimulakan sehari selepas kelahiran. Dengan pembedahan caesar, semuanya ditangguhkan satu hari.

Lantai pelvis

Secara umum, penting untuk mengetahui apakah air mata perineal terdapat pada kelahiran semula jadi, kerana ini mempunyai pengaruh negatif terhadap terapi kerana ekstrem kesakitan. Sebelum memulakan gimnastik regresi, sangat penting untuk memberitahu pesakit. Ramai wanita bahkan tidak tahu bagaimana lantai pelvis dibina dan betapa pentingnya.

Lantai pelvis dapat dijelaskan dengan jelas sebagai sistem tiga lapisan, yang, seperti beg penapis, duduk di pelvis kecil dan mempunyai fungsi pelindung dan penahan. 3 lapisan ini terletak di atas satu sama lain dan dapat diaktifkan dengan latihan yang berbeza. Ketegangan dicapai dengan mengontrak tuberositi iskial tanpa mengetatkan otot gluteal, membayangkan memilih lubang ceri dan melepaskan seluar dalam.

Harus dijelaskan kepada ibu bahawa menghindari latihan regresi dapat menyebabkan masalah serius dalam jangka panjang. Di samping itu, pesakit disarankan untuk mengikuti peraturan perilaku umum, termasuk berbaring dan duduk berguling-guling di sebelah, menghembus nafas, memutar kepala ke sisi ketika batuk dan bersin untuk mengurangkan tekanan di dasar pelvis. Semasa pergi ke tandas, jangan mendorong, ketika melakukan perniagaan besar, pastikan punggung bawah agak bulat, ketika membuang air kecil, pastikan punggung agak tegak.

Secara umum perhatikan postur tegak. Semasa membongkok, pastikan punggung anda lurus dan hembuskan nafas semasa melakukannya. Elakkan pakaian ketat untuk mengurangkan tekanan pada perut. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Gimnastik Lantai Pelvis
  • Latihan lantai pelvis
  • Latihan kehamilan lantai pelvis
  • Yoga untuk wanita hamil