Pemulihan tanpa pembedahan (konservatif) | Triad Tidak Puas - Terapi

Pemulihan tanpa pembedahan (konservatif)

Walaupun tanpa pembedahan, untuk pertumbuhan semula Triad yang Tidak Bahagia, lengan tongkat pertama kali diresepkan untuk melegakan struktur ketika berjalan. Orthosis juga dipasang untuk menyokong sendi supaya struktur berpeluang tumbuh semula bersama. Penjagaan dan latihan selepasnya biasanya sama seperti selepas operasi, kerana tujuan yang ingin dicapai adalah sama: di sini juga kesakitan diarahkan ke arah kesakitan, yang selalu menjadi isyarat untuk orientasi.

Sekiranya senaman menyakitkan atau membuat kesakitan lebih teruk, sama ada urutan pergerakan harus dioptimumkan atau kesukaran dan beban harus dikurangkan sedikit. Renang dan berbasikal adalah sukan penenang sendi, yang sesuai untuk rawatan pasca rawatan dan juga pencegahan kecederaan.

  • Pemulihan fungsi sepenuhnya dengan membina kekuatan otot di sekitar sendi
  • Pembinaan kestabilan
  • Latihan penyelarasan
  • Pengekalan fleksibiliti, kepanjangan dan pergerakan pada sendi

Langkah-langkah selanjutnya

Untuk lebih menyokong penyembuhan Triad Tidak Puas, langkah-langkah dan konsep pasif seperti terapi manual, urut dan teknik fasik untuk tisu sekitarnya, electrotherapy untuk mengurangkan kesakitan, pembengkakan dan juga rangsangan sistem otot dan pita kemudian untuk menyokong kembali tekanan harian dan sukan sesuai dalam terapi.

Ringkasan

Kecederaan Triad yang Tidak Berbahagia adalah, seperti namanya, kecederaan gabungan yang tidak diingini. Tiga struktur di lutut yang memberikan kestabilan terkoyak oleh putaran berlebihan dan daya luaran: medial meniskus, ligamen medial dan anterior ligamen cruciate. Yang sering terjejas adalah pemain ski dan pemain bola sepak.

Pembedahan biasanya dilakukan untuk mencegah kerosakan akibat dan untuk memulihkan kestabilan. Penyembuhan boleh menjadi panjang kerana lemah darah peredaran dalam struktur, tetapi dengan kerjasama aktif yang baik dan program penjagaan selepas disesuaikan secara individu berdasarkan fasa klasik penyembuhan luka, kemampuan dan ketahanan fungsi lama dapat dipulihkan. Ligamen dalaman dan meniskus dalaman di lutut menyatu bersama, yang memberikan kestabilan yang lebih besar, tetapi juga menyekat pergerakan, terutama dalam putaran. Sekiranya putaran sekarang berlaku, kadang-kadang digabungkan dengan sepakan ke arah kaki dari luar, struktur menyerah pada tekanan dan lusuh secara tiba-tiba.

Hasilnya adalah lutut yang tidak stabil, sakit teruk dan bengkak serta sekatan pergerakan dan ketahanan. Dalam ujian manual, ruang sendi sangat sensitif terhadap tekanan dan boleh dibuka dengan mudah.