Prolaps rektum: Definisi, Rawatan, Gejala

Gambaran ringkas

 • Rawatan: bergantung kepada keterukan, biasanya rawatan pembedahan diperlukan
 • Gejala: Berair, gatal-gatal, kotoran najis, inkontinensia separa, gangguan buang air besar, pendarahan
 • Punca dan faktor risiko: Kelemahan lantai pelvis, umur, jantina wanita, gangguan pencernaan (sembelit kronik atau cirit-birit)
 • Diagnosis: Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal, rektoskopi, ultrasound, jarang pengimejan resonans magnetik.
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Biasanya bukan penyakit yang mengancam nyawa, kelegaan atau kebebasan daripada gejala yang mungkin melalui rawatan pembedahan.
 • Pencegahan: Tiada pencegahan asas mungkin, rawat gangguan pencernaan lebih awal, senaman dan diet seimbang

Apakah prolaps rektum?

Dalam kes prolaps rektum, usus prolaps berulang kali: Rektum terkeluar sepenuhnya ke arah dubur seperti teleskop. Oleh kerana rektum juga dipanggil rektum atau rektum, ia juga dirujuk sebagai prolaps rektum atau prolaps rektum. Berbeza dengan prolaps dubur, di sini semua lapisan tisu, iaitu juga lapisan otot menolak melalui dubur, manakala dalam prolaps dubur hanya mukosa dan kulit saluran dubur yang terjejas. Prolaps rektum kadang-kadang sehingga sepuluh sentimeter panjang, manakala dalam prolaps dubur maksimum dua sentimeter menonjol dari dubur.

 • Prolaps rektum dalaman: Di sini, rektum tidak (belum) terkeluar dari dubur.
 • Prolaps rektum luar: Rektum terkeluar dari dubur.

Lazimnya, prolaps rektum berulang dan kadangkala mundur dengan sendirinya atau boleh ditolak ke belakang. Pada mulanya, terutamanya prolaps rektum dalaman sering tidak disedari. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, keterukan biasanya meningkat dan rektum terkeluar dari dubur kerana sfinkter (sfinkter dubur) rosak atau lemah.

Apa yang boleh dilakukan mengenai prolaps rektum?

Rawatan prolaps rektum bergantung pada tahap penderitaan orang yang terjejas dan keterukan sekarang. Oleh kerana prolaps rektum tidak mengancam nyawa dalam kebanyakan kes, keputusan untuk terapi bergantung, antara lain, pada berapa banyak kualiti hidup yang terhad. Jika otot sphincter rosak, mengakibatkan inkontinensia najis, doktor biasanya mengesyorkan rawatan pembedahan.

Rawatan prolaps rektum tanpa pembedahan

Rawatan pembedahan prolaps rektum

Dalam kebanyakan kes, doktor melakukan pembedahan untuk prolaps rektum. Matlamat pembedahan adalah untuk melegakan ketidakselesaan dan memulihkan kontinensia, keupayaan untuk mengawal pergerakan usus dan pemindahan. Terdapat lebih 100 prosedur pembedahan yang berbeza untuk tujuan ini. Prosedur yang paling sesuai bergantung pada keadaan pesakit individu. Dari segi kaedah pembedahan, terdapat dua jenis:

 • Intervensi melalui dubur
 • @ Intervensi melalui rongga perut

Kaedah pembedahan melalui dubur mempunyai kelebihan bahawa tisu perut tidak cedera dan selalunya prosedur anestesia yang lebih lembut digunakan. Prosedur melalui rongga perut biasanya dilakukan melalui laparoskopi dan, kurang biasa, melalui hirisan perut (laparotomi). Satu kelebihan kaedah pembedahan melalui rongga perut ialah ia membolehkan organ lain, seperti rahim dan faraj, dinaikkan melalui prosedur. Dalam banyak kes, prolaps rektum disertai dengan menurunkan organ lain di bahagian bawah abdomen.

Apakah aduan yang menyebabkan prolaps rektum?

Prolaps rektum sering menyebabkan aduan berikut pada mulanya:

 • Meleleh
 • Gatal-gatal
 • pendarahan
 • Calitan najis (tanda seret pada seluar dalam)

Gejala ini paling biasa dengan prolaps rektum dalaman. Inkontinensia najis, di mana gas juga melepasi secara tidak terkawal, berkembang dari semasa ke semasa. Terutama jika otot sfinkter mengalami kerosakan.

Bahawa rektum lengkap melepak jarang berlaku. Sakit juga merupakan simptom yang kurang kerap diterangkan oleh penghidap. Sebaliknya, masalah buang air besar atau rasa buang air besar tidak lengkap adalah perkara biasa. Di samping itu, prolaps rektum terutamanya mengehadkan kualiti hidup orang yang terjejas akibat ketidakselesaan.

Bagaimanakah prolaps rektum berkembang?

Prolaps rektum biasanya berkembang melalui interaksi pelbagai faktor. Faktor genetik untuk kecenderungan kepada kelemahan tisu serta keadaan anatomi memainkan peranan. Rektum, pundi kencing dan rahim dilekatkan pada tempatnya di pelvis bawah oleh struktur fizikal tertentu. Struktur ini terdiri terutamanya daripada ligamen dan otot lantai pelvis. Jika ini lemah, ia memihak kepada perkembangan prolaps rektum. Sfinkter yang rosak juga meningkatkan risiko prolaps rektum.

Selain itu, pembedahan pelvis seperti pembedahan ginekologi atau gangguan penghadaman kronik seperti sembelit dan cirit-birit adalah antara faktor risiko prolaps rektum. Dalam kebanyakan kes, buasir wujud bersama.

Prolaps rektum pada kanak-kanak

Keadaan usus prolaps ini sangat jarang berlaku pada kanak-kanak, dan apabila ia berlaku, ia berlaku pada kanak-kanak di bawah umur tiga tahun. Faktor risiko untuk prolaps rektum pada usia ini termasuk kekurangan zat makanan atau penyakit pernafasan kronik seperti cystic fibrosis.

Bagaimanakah prolaps rektum didiagnosis?

Doktor biasanya mendiagnosis prolaps rektum melalui pemeriksaan fizikal. Perbezaan dari prolaps dubur biasanya menjadi keutamaan pertama. Untuk tujuan ini, doktor meraba usus yang prolaps, di mana mukosa rektum tidak begitu sensitif terhadap kesakitan. Jika ia adalah prolaps rektum luaran, dia selalunya boleh mengetahui dari mukosa sama ada ia adalah prolaps dubur atau rektum. Petunjuk lain ialah dalam prolaps dubur, maksimum beberapa sentimeter (satu hingga dua) terkeluar dari dubur. Jika lebih, ini menunjukkan prolaps rektum.

Dalam sesetengah kes, terutamanya dalam kes prolaps rektum dalaman, defekografi menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI) membantu. Semasa defekografi, orang yang terjejas diberi medium kontras yang dimasukkan ke dalam rektum. Semasa pemeriksaan, dia menegang dan mengendurkan otot sfinkter dan mengosongkan najis. Proses ini kemudiannya direkodkan oleh MRI dan memberikan maklumat tentang gangguan usus yang sedia ada dan pilihan rawatannya.

Jika sembelit hadir, doktor kadang-kadang mengukur masa transit kolon yang dipanggil. Di sini, pesakit mengambil tablet penanda tertentu, yang terletak di dalam usus melalui pemeriksaan X-ray selepas kira-kira seminggu. Bergantung pada tempat penanda daripada tablet terletak di dalam usus, ini membolehkan masa transit kolon dikira. Ini membolehkan doktor menilai sama ada kolon mengangkut makanan pada kadar normal.

Jika aduan sakit puan atau urologi juga berlaku, seperti inkontinensia kencing atau prolaps faraj, doktor juga akan menjelaskan perkara ini. Dalam kebanyakan kes, pesakit kemudiannya dirujuk kepada pakar yang sesuai, seperti pakar urologi atau pakar sakit puan.

Apakah perjalanan prolaps rektum?

Walaupun ini bukan peraturan, rawatan awal masih disyorkan. Sekiranya pembedahan diperlukan, ia sering memperbaiki gejala prolaps rektum. Keupayaan untuk mengawal pergerakan usus secara bebas diperoleh semula dalam majoriti mereka yang terjejas. Selepas pembedahan, terdapat temujanji susulan di mana doktor memeriksa bukti keradangan atau pendarahan. Dalam kebanyakan kes, pesakit yang telah menjalani pembedahan juga diberi ubat yang mengawal najis selama beberapa minggu selepas prosedur untuk mengelakkan sembelit.

Bagi mereka yang terjejas, kini dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada diet seimbang dan mengelakkan kemungkinan sembelit pada peringkat awal. Senaman yang menguatkan lantai pelvis juga penting. Sesetengah klinik atau ahli fisioterapi menawarkan kursus khas untuk mempelajari senaman yang sesuai untuk menguatkan otot lantai pelvik.

Bolehkah prolaps rektum dicegah?

Prolaps rektum secara amnya tidak boleh dicegah. Kecenderungan genetik dan perubahan akibat kelahiran faraj adalah sukar untuk dicegah. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk mempunyai sembelit kronik atau cirit-birit yang dijelaskan oleh doktor dan memberi perhatian kepada pencernaan normal. Pemakanan yang seimbang dan senaman yang mencukupi menyumbang kepada ini.