Rektum (Ujung kolon, Mast colon): Fungsi, Struktur

Apa itu rektum?

Rektum adalah sebahagian daripada sistem pencernaan dan juga dipanggil rektum atau rektum. Ia adalah bahagian terakhir usus besar dan berukuran kira-kira 12 hingga 15 sentimeter. Rektum adalah tempat sisa yang tidak dapat dihadam disimpan sebelum badan mengeluarkannya sebagai najis.

Di manakah terletaknya rektum?

Di bahagian hadapan, rektum pada lelaki bersempadan dengan prostat, kelenjar vesikular, vas deferens, dan kawasan perantaraan pundi kencing. Pada wanita, rahim terletak pada rektum, dan berkas otot memancar dari belakang serviks ke rektum. Faraj terletak di bahagian bawah belakang rektum.

Apakah struktur rektum?

Di dalam, rektum mempunyai tiga lipatan melintang berbentuk bulan sabit. Lipatan tengah adalah yang terbesar dan dipanggil lipatan Kohlrausch. Ia terletak kira-kira enam hingga lapan sentimeter di atas dubur dan, pada lelaki, pada tahap prostat. Pemeriksaan perubatan rektum dengan jari (pemeriksaan digital) boleh dilakukan sehingga lipatan melintang ini.

Lapisan otot longitudinal, yang digabungkan menjadi taenia di dinding bahagian usus besar yang lain (cecum, kolon), membentuk sarung otot yang seragam dan tertutup di rektum - serupa dengan usus kecil.

Apakah fungsi rektum?

Otot sfinkter dalam saluran dubur (alat sfinkter) menyediakan kontinensi. Mereka termasuk dua otot cincin penting:

  • sfinkter dalaman: terdiri daripada otot licin dan berfungsi secara tidak sengaja
  • sfinkter luaran: terdiri daripada otot berjalur dan bekerja secara sukarela

Masih otot lain penting untuk kontinensia, contohnya otot lantai pelvis.

Apakah masalah yang boleh disebabkan oleh rektum?

Keradangan rektum dipanggil proctitis. Terdapat juga keradangan kronik usus yang boleh meluas ke rektum - penyakit Crohn.

Sembelit (sembelit) mungkin disebabkan oleh refleks muntah yang terganggu.

Kelemahan dasar pelvis (ketidakcukupan) boleh menyebabkan prolaps rektum, di mana rektum terkeluar dari pembukaan dubur selepas buang air besar.