Diastasis rektus selepas kehamilan | Latihan diastasis rektus

Diastasis rektus selepas kehamilan

Semasa mengandung yang otot perut dilanjutkan selama 9 bulan untuk memberi ruang kepada anak yang sedang membesar. The otot perut menjadi lebih lemah. Selepas penghantaran, otot perut jangan segera kembali ke kedudukan asal dan diastasis rektus yang ada berlaku.

Kebiasaannya, diastasis rektus hilang dengan sendirinya pada beberapa hari pertama. Fisioterapis dan bidan selalu menangani otot perut sebagai sebahagian daripada latihan regresi umum dan dengan itu menyokong regresi diastasis rektus. Sekiranya diastasis rektus tetap ada, program latihan khusus harus dibuat untuk menguatkan otot perut.

Jurang antara kedua-dua perut perut otot rektus abdominis boleh dari 1 hingga 10 sentimeter. Ia paling kerap dijumpai di kawasan di atas pusar. Otot perut juga boleh mula bergerak walaupun sebelum bersalin. Pada lewat mengandung, yang uterus atau kontur kanak-kanak kemudian dapat dilihat melalui kulit, kerana tidak ada lapisan otot di atasnya.

Semasa melahirkan anak, diastasis rektus boleh menjadikan kelahiran lebih sukar, kerana otot perut mungkin tidak dapat melakukan kekuatan yang cukup kerana diastasis rektus. Di samping itu, kelemahan otot di bahagian depan badan boleh menyebabkan terlalu banyak struktur di belakang. Kesakitan di tulang belakang lumbar atau di punggung adalah kesan sampingan yang biasa semasa mengandung.

OP

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, contohnya apabila terdapat penonjolan organ yang rumit (patah) atau atas sebab estetik, diastasis rektus dapat diperbaiki secara pembedahan. Dalam kes ini, kedudukan otot perut diubah lagi dengan menjahitan sehingga terdapat jarak fisiologi antara dua perut rektum. Untuk tujuan ini, lekatan otot dijahit lebih jauh di tengah linea alba. Sekiranya terdapat ketidakstabilan dinding perut yang teruk, ini dapat diperkuat dengan memasukkan jaring plastik untuk mengelakkan keretakan organ yang mungkin rumit.

Diastasis rektus pada bayi

Pada bayi baru lahir, diastasis rektus fisiologi sering berlaku. Otot perut masih dituntut berbeza daripada pada orang dewasa dan diposisikan lebih jauh dari garis tengah. Dalam perjalanan waktu, biasanya dengan permulaan berjalan dan berdiri, diastasis rektus hilang dengan sendirinya. Sekiranya berterusan, ia disebut diastasis rektum kongenital (jarang).