Anggur Merah an Elixir Kehidupan: Juga untuk Kapal

Mediterranean diet kaya dengan serat, vitamin and mineral, dan tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda asid lemak dari minyak sayuran atau ikan laut. Satu lagi komponen penting di Mediterranean diet adalah anggur merah dalam bentuk anggur merah, yang diminum secara berkala tetapi sederhana dengan makanan. Pengambilan wain merah yang sederhana dengan makanan adalah sebahagian daripada "savoir vivre" bagi orang Perancis. Wain merah fenol dari wain merah dan vitamin daripada diet kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat meneutralkan radikal bebas dan dengan itu melindungi daripada perubahan vaskular. Oleh itu, komponen diet Mediterranean memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan daripada sistem kardiovaskular. Masakan Mediterranean adalah jantung- Pemanjangan sihat - walaupun di Jerman.

"Paradoks Perancis."

Orang Perancis suka berpesta dan "berdosa" sepanjang hidup mereka. Seseorang akan berfikir bahawa "gaya hidup" ini akan memberi kesan negatif pada kesihatan. Mais bukan, sebaliknya: risiko jantung serangan di Perancis untuk lelaki dan wanita berusia antara 40 hingga 69 tahun hanya separuh tinggi berbanding negara lain. Dan ini walaupun orang Perancis makan sama lemak dan bahkan merokok lebih banyak rokok berbanding dengan orang Eropah yang lain.

Fenomena ini (kadar kematian yang lebih rendah daripada penyakit kardiovaskular dibandingkan dengan negara perindustrian lain, walaupun faktor-faktor risiko seperti rokok rokok, diet dengan kandungan lemak tinggi setara dengan tinggi) disebut "Paradoks Perancis". Ini menimbulkan persoalan "mengapa". Bolehkah pandangan diet dibenarkan secara saintifik?

Jawapannya sama bercahaya dan paradoks: ia adalah pengambilan wain merah secara berkala yang seharusnya memastikan "baik hati" kesihatan. C 'est vrai! Orang Perancis minum lebih banyak wain merah secara purata daripada yang kita minum oleh orang Jerman - tetapi faktor yang menentukan adalah jumlah harian yang sederhana alkohol penggunaan. Untuk jumlah yang sama alkohol habis, kadar jantung serangan pada lelaki di Belfast lebih daripada empat kali lebih tinggi daripada di Perancis. Oleh itu, faktor penentu untuk kesan positif kesihatan anggur merah mestilah penggunaan tetap tetapi sederhana dan, tentu saja, anggur merah itu sendiri.

Apa yang menjadikan wain merah sebagai ramuan hidup?

Telah lama disyaki bahawa pengambilan wain merah yang sederhana bermanfaat untuk kesihatan. Pada awal 1990-an, dua penyelidik melangkah untuk memberikan bukti saintifik. Pada tahun 1992, dua saintis Perancis, Renaud dan de Lorgeril, menemukan dalam percubaan lapangan bahawa anggur merah mempunyai kesan kesihatan pencegahan, misalnya, berkaitan dengan arteriosclerosis (pengerasan arteri).

Sejak itu, penyelidikan antarabangsa yang tidak kenal lelah telah dilakukan terhadap unsur-unsur wain merah, dan lebih daripada 500 komponen telah dijumpai, termasuk protein, gula, asid, tanin dan pewarna, mineral, unsur surih, dan bahan aromatik dan sejambak.

Fenol wain merah - Sebab untuk Paradoks Perancis.

Tetapi ramuan mana yang memberi anggur merah mitos kehidupan yang panjang dan sihat? Ini terutamanya anggur merah bioaktif fenol yang membentuk 0.2% dalam wain merah, tetapi hanya 0.01% dalam wain putih. Walaupun wain putih dibuat dari jus anggur yang ditekan, warna merah wain merah yang kaya diperoleh dengan merendam keseluruhan anggur dengan kulit. Oleh itu, bahan-bahan yang mempromosikan kesihatan dari kulit dan biji anggur merah masuk ke dalam gelas - kemudian: A votre santé!

Apa itu fenol?

Phenols tergolong dalam kumpulan bahan tanaman sekunder. Kelas bahan ini adalah produk metabolisme karbohidrat, lemak dan asid amino. Fenol terdiri daripada sistem cincin aromatik yang mana dan, dalam hal polifenol, sekurang-kurangnya dua kumpulan alkohol dilampirkan.

Kerana proses pengeluaran wain merah, di mana anggur yang dihancurkan tetap bersentuhan dengan jus anggur selama beberapa hari selama "fermentasi mash", terdapat pengumpulan anggur merah polifenol terkandung terutamanya dalam kulit anggur dan biji. Sebaliknya, dalam pengeluaran wain putih, jus anggur ditekan terus dan kemudian ditapai secara berasingan. Oleh itu wain merah mengandungi kepekatan yang lebih tinggi polifenol (1500- 4000mg / l) daripada wain putih (200- 500mg / l).