Pemulihan selepas pecah tendon Achilles

Rawatan Tendon Achilles pecah diikuti oleh fasa pemulihan yang panjang. Ini bergantung sama ada kaedah rawatan konservatif atau prosedur pembedahan dipilih. Pertama kaki mesti tidak bergerak.

Biasanya selama kira-kira 6 minggu dengan kasut khas dan pada sudut dengan meletakkan kaki pada kedudukan runcing. Kasut hendaklah dipakai selama 24 jam. Selepas 6 minggu masa memakai kasut dikurangkan, iaitu kaki hanya perlu bergerak pada waktu siang.

Kira-kira dua minggu selepas operasi, pembetulan sudut jari kaki sudah bermula. Perlahan-lahan kasut khas itu boleh ditukar selaras. Setiap minggu kaki boleh didekatkan sedikit ke kedudukan normal.

Sebelum kasut boleh dilepaskan sepenuhnya setelah jumlah masa pakai lebih kurang. 8 minggu, kaki berada dalam kedudukan normal. Kini fisioterapi dimulakan dengan latihan, yang terdiri terutamanya dari latihan pasif.

Ahli terapi perlahan-lahan menggerakkan kaki ke atas dan ke bawah. Pergerakan ini biasanya sukar bagi pesakit pada awal fasa pemulihan, kerana pergerakan tersebut tidak lagi terbiasa kerana pergerakan yang lama. Di samping itu, yang baru tumbuh Tendon Achilles mesti "belajar" terlebih dahulu untuk bergerak dan berkontrak lagi.

Untuk dapat melakukan pergerakan pasif pada kaki dengan lebih baik, motor splint yang boleh digunakan. Ini adalah bingkai di mana kaki diletakkan dan pergerakan kaki dan kaki tertentu dilakukan dalam irama berulang yang sama. Kelebihannya ialah pesakit tidak terlalu terbeban dan latihan di splint bermotor dapat dilakukan tanpa tambahan kakitangan.

Setelah melakukan senaman pasif, pesakit harus mula mendapatkan semula otot secara aktif. Pengalaman telah menunjukkan bahawa bahagian pemulihan ini juga sukar bagi pesakit setelah lama berehat. Pada dasarnya, pesakit dibenarkan meletakkan berat badan sepenuhnya pada kaki pada ketika ini.

Biasanya, pesakit hanya dapat memijak kaki sepenuhnya pada awalnya. Pergerakan bebas dalam bentuk lenturan dan regangan kaki belum atau mungkin tidak mencukupi. Untuk mencabar pesakit lagi dan tidak membebaskannya dari terlalu banyak kerja, penggunaan motor splint tidak lagi diperlukan.

Latihan gaya berjalan dan latihan berdiri sekarang dalam program ini. Di samping itu, latihan untuk mengelilingi kaki dilakukan. Pesakit diminta membengkokkan dan meregangkan kaki sedekat mungkin.

Sudut yang mungkin diperhatikan dan pesakit cuba meningkatkannya pada hari-hari berikutnya. Setelah kira-kira 2-3 bulan pemulihan selesai.