Pemulihan | Presbiopia

Pemulihan

Malangnya, pemulihan tidak dapat dilakukan kerana keanjalan lensa yang hilang tidak dapat dikembalikan. Sepasang bacaan gelas boleh tolong. Adakah latihan mata yang kerap dapat mencegah presbyopia atau mengurangkan simptomnya dipersoalkan.

Presbiopia disebabkan oleh kekejangan lensa mata, yang berlaku secara semula jadi dengan usia. Sangat mustahil untuk melakukan apa-apa mengenai pengukuhan ini. Ada kemungkinan bahawa latihan mata dapat membantu sejauh mana pergerakan mendorong darah peredaran seluruh mata dan juga lensa.

Ini bermaksud lensa dibekalkan nutrien dengan lebih baik dan tetap lebih elastik. Walau bagaimanapun, faedah latihan mata belum terbukti secara saintifik. Sama ada latihan mata sangat membantu atau tidak adalah sesuatu yang harus anda tentukan sendiri.

Beberapa latihan mata khusus disenaraikan di bawah. - Tutup mata anda dan biarkan bola mata anda berputar ke semua arah. - Regangkan lengan anda ke hadapan dan bawa kembali ke badan anda.

Betulkan ibu jari anda dengan mata anda. Latihan ini melatih mata untuk bertindak balas dengan cepat pada jarak yang berbeza dan menyesuaikan diri. - Tukar pandangan anda dengan kerap antara objek yang dekat dan yang jauh.

Profilaksis

Tidak ada yang dapat dilakukan untuk mencegah penyakit ini. Proses ini berkaitan dengan usia dan tidak dapat dihentikan. Kehilangan keanjalan masih tidak dapat diatasi.

Kanta kehilangan keupayaannya untuk melucutkan sedikit lebih banyak setiap hari sejak lahir. Nasib baik, proses berterusan ini hanya dapat dilihat pada akhir hayat. Pada pesakit yang berpandangan normal, penurunan keanjalan tidak berpengaruh terhadap kehidupan seharian hingga usia 45 tahun.

Walau bagaimanapun, beberapa corak tingkah laku dapat diadopsi untuk menjaga mata dalam kehidupan sehari-hari. Pemakanan yang sihat - mempromosikan proses regenerasi pada mata. Latihan mata secara berkala - memastikan otot mata sentiasa cergas.

Tonton televisyen secara sederhana atau bekerja di komputer (jika boleh). Cahaya buatan dari peralatan elektrik terbukti merosakkan mata. Di samping itu, terus menerus menatap skrin pada jarak yang sama menjadikan otot mata berkarat.

  • Makanan yang sihat - mempromosikan proses regenerasi pada mata. - Latihan mata secara berkala - memastikan otot mata sentiasa cergas. - Tonton televisyen secara sederhana atau bekerja di komputer (jika boleh).

Cahaya buatan dari peralatan elektrik terbukti merosakkan mata. Di samping itu, terus menerus menatap skrin pada jarak yang sama menjadikan otot mata berkarat. Adakah sebenarnya ada hubungan antara diet dan tahap presbyopia kontroversial.

Terdapat sumber yang menyatakan bahawa pasti vitamin dan unsur surih, yang diambil dalam jumlah yang mencukupi, dapat mengurangkan atau melambatkan perkembangan presbiopia. Walau bagaimanapun, teori ini belum terbukti secara saintifik. Walaupun begitu, seimbang diet menggalakkan kesihatan dan mempunyai kesan positif pada proses regeneratif pada otot, tendon dan tidak kurang pentingnya di otak, yang memungkinkan persepsi visual sama sekali.

Oleh kerana perkembangan presbiopia adalah proses semula jadi, ia hanya dapat dihentikan secara terhad, tetapi tidak sepenuhnya. Ada yang pasti vitamin yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan semula antioksidan tertentu dalam lensa. Antioksidan ini bertanggung jawab untuk menghilangkan radikal pada mata yang sebaliknya akan merosakkan tisu lensa.

. vitamin yang melakukan ini dipanggil lutein dan zeaxanthin. Mereka terutamanya terdapat pada wortel, bayam, kubis, chard dan sayur-sayuran berdaun lain. Kesan ubat homeopati untuk presbiopia belum terbukti secara saintifik. Atas sebab ini, kami tidak boleh mengesyorkan ubat homeopati khas. Sekiranya anda percaya homeopati, anda boleh membincangkan topik tersebut dengan pengamal alternatif anda.