Penolakan selepas pemindahan buah pinggang | Reaksi penolakan

Penolakan selepas pemindahan buah pinggang

Akut reaksi penolakan selepas buah pinggang pemindahan disertai dengan gejala khas yang menunjukkan kemerosotan fungsi ginjal dan aktiviti badan sistem imun. Ini termasuk keletihan, peningkatan suhu badan hingga lebih dari 37.5 ° C selama beberapa jam, hilang selera makan, pengurangan kencing dan pembentukan edema (pengekalan air dalam tisu) serta kesakitan dalam buah pinggang kawasan. Sebaliknya, kronik reaksi penolakan secara klinikal boleh kekal lama.

Pemeriksaan berkala terhadap parameter makmal dan juga ujian air kencing memainkan peranan penting kerana peningkatan kehilangan fungsi dapat didiagnosis dengan lebih cepat dengan cara ini. Hanya penyingkiran tisu oleh biopsi dapat mengesahkan disyaki diagnosis a reaksi penolakan. Ini sering disebabkan oleh kerosakan imunologi pada sel-sel ginjal, akibatnya lebih banyak protein diekskresikan dengan air kencing.

Sebagai tambahan kepada peningkatan risiko jangkitan akibat imunosupresi, pesakit mengalami beberapa komplikasi setelahnya paru-paru pemindahan, kebanyakannya mudah dirawat. Komplikasi yang paling biasa adalah penyempitan (stenosis) di persimpangan antara saluran udara pesakit dan penderma paru-paru. Ini biasanya berlaku dalam jangka masa antara dua hingga enam bulan.

Penyempitan diluaskan dengan bantuan belon atau stent implantasi. Komplikasi selanjutnya adalah penolakan akut selepas itu paru-paru pemindahan. Biasanya menunjukkan gejala berikut, yang harus dilihat sebagai tanda amaran: keletihan, keletihan, suhu badan lebih dari 37.5 ° C selama beberapa jam dan gejala pernafasan.

Yang terakhir termasuk sesak nafas yang berterusan walaupun sedikit atau tidak ada latihan fizikal dan berterusan kerengsaan tekak. Sekiranya reaksi penolakan disyaki, a Sinar X pemeriksaan dan bronkoskopi untuk mendapatkan tisu paru-paru dengan biopsi dilakukan dengan segera. Sekiranya kecurigaan itu disahkan, reaksi penolakan biasanya dapat ditangani tanpa kesulitan.

Penolakan selepas pemindahan jantung

Satu hingga dua minggu selepas jantung pemindahan, peraturan kebersihan yang sangat ketat mesti dipatuhi, seperti yang diterima oleh pesakit ubat imunosupresif dalam dos yang tinggi. Risiko penolakan paling besar beberapa bulan selepas operasi. Risiko penolakan kronik terutamanya disebabkan oleh peningkatan penyempitan koronari kapal disebabkan oleh simpanan dan pertumbuhan sel yang berlebihan.

Pengekstrakan tisu kecil di bahagian dalam otot, yang disebut biopsi, dilakukan pada awal prosedur. Yang pertama biopsi dilakukan beberapa hari selepas prosedur. Kira-kira setahun kemudian, koronari kapal diperiksa dalam a jantung kateter.

Sebagai tambahan kepada pengukuran kawalan yang dilakukan khas (berat badan, darah tekanan, suhu, dan lain-lain), doktor keluarga selalu memeriksa jantung berfungsi dengan cara ultrasound, darah ujian dan ECG. Gejala berikut harus ditangani dengan serius: Rasa keletihan, keletihan yang cepat, peningkatan suhu badan di atas 37.5 ° C selama beberapa jam, sesak nafas semasa latihan fizikal yang rendah, pembentukan edema (penahan air dalam tisu) dan, sebagai hasilnya, kenaikan berat badan yang cepat dan aritmia jantung.