Reaksi penolakan

Pengenalan

Sekiranya badan kita sendiri sistem imun mengenali sel asing, ia mengaktifkan pelbagai mekanisme untuk melindungi daripada penceroboh yang paling tidak diingini. Reaksi sedemikian disengajakan sekiranya patogen seperti bakteria, virus atau kulat terlibat. Walau bagaimanapun, reaksi penolakan tidak diinginkan sekiranya berlaku pemindahan organ.

Dalam keadaan terburuk, sel asing musnah dan organ yang dipindahkan kehilangan fungsinya. Namun, penolakan dapat dicegah. Untuk melakukan ini, reaksi semula jadi sistem pertahanan tubuh sendiri ditekan dengan bantuan ubat - ini dipanggil imunosupresi.

Ubat yang sesuai dipanggil ubat imunosupresif. Perbezaan dibuat antara reaksi penolakan hiperakut, akut dan kronik. Reaksi hyperacute berlaku hanya beberapa minit hingga beberapa jam selepas operasi.

Reaksi penolakan akut merujuk kepada tindak balas imun pada hari-hari pertama dan minggu-minggu selepas pemindahan. Berkat pemeriksaan biasa, ini biasanya dapat diubati dengan baik. Sebaliknya, reaksi kronik berlaku dengan lebih perlahan dan hanya menyebabkan kerosakan kekal pada organ semasa operasi. Reaksi akut sering disertai dengan gejala khas, sementara penolakan kronik secara klinikal tidak dapat diatasi untuk jangka masa yang panjang.

Diagnosa

Untuk mendiagnosis kemungkinan reaksi penolakan pada waktunya, adalah penting bahawa nilai-nilai tertentu diperiksa secara berkala pada selang waktu yang pendek. Ini termasuk darah tekanan, suhu, berat badan, jumlah cecair yang dibekalkan dan jumlah air kencing yang dikeluarkan. Selanjutnya, terapi ubat harus diperiksa.

Dengan cara ini seseorang dapat mengenali kemungkinan reaksi imun pada waktunya atau untuk mencegahnya. Sekiranya terdapat reaksi penolakan, pemeriksaan tambahan akan dilakukan. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal, parameter makmal dan urin dengan stix air kencing, sedimen air kencing dan kultur air kencing diperiksa.

Di samping itu, kaedah pemeriksaan berasaskan alat digunakan. Ini termasuk ultrasound organ yang dipindahkan dan, jika perlu, Sinar X atau tomografi resonans magnetik. Selanjutnya, a biopsi, penyingkiran tisu oleh jarum, sering dilakukan untuk melindungi reaksi penolakan secara histologi.

Terapi

Penolakan akut dirawat dengan ubat imunosupresif dan dapat dirawat dengan baik jika dikesan lebih awal. Sebagai peraturan, dos tinggi kortison diberikan selama tiga hari. Selanjutnya, imunosupresi yang sudah ada ditingkatkan dan secara individu ditambah dengan ubat lain untuk menekan pertahanan imun.

Sekiranya reaksi penolakan terbukti tahan terhadap kortison, istimewa antibodi terhadap sel T digunakan. Bentuk terapi ini tidak boleh dikekalkan selama lebih dari 3 hingga 10 hari. Dos yang mencukupi memainkan peranan penting dalam reaksi penolakan kronik.

Di satu pihak, ubat imunosupresif harus diberi dos pada tahap yang tinggi sehingga sel-sel organ yang dipindahkan tidak musnah; sebaliknya, sistem pertahanan badan sendiri tidak boleh ditekan sepenuhnya. Selsema yang sederhana boleh membawa akibat yang besar sekiranya sistem imun tidak berfungsi. Sejurus selepas prosedur, dos yang lebih tinggi diperlukan untuk mencegah reaksi penolakan subakut dan akut.

Selama ini sistem imun sangat lemah dan mudah dijangkiti bakteria, virus atau kulat. Langkah-langkah kebersihan yang ketat harus diperhatikan di sini. Secara amnya, terapi imunosupresif mesti berlangsung seumur hidup.