Teknik relaksasi | Fisioterapi untuk migrain

Teknik relaksasi

Banyak terapi biasanya dicuba, kebanyakannya tidak berjaya. Walau bagaimanapun, salah satu penyebab yang paling biasa migrain kekal tertekan. Salah satu cara untuk melindungi diri daripada tekanan adalah dengan mengurangkan tekanan dengan mengurangkan waktu bekerja atau menyusun semula tempat kerja atau kehidupan peribadi.

Selalunya ia tidak begitu mudah dilakukan, tetapi pasti kelonggaran teknik dapat membantu mengatasi situasi tekanan. Di satu pihak, kelonggaran menurut Jacobsen adalah pilihan yang baik. Pesakit berbaring di punggungnya dalam suasana tenang dan menegangkan semua kumpulan otot badan, menahannya selama beberapa saat dan berehat kembali. Disebabkan oleh kelonggaran selepas menegangkan, otot berasa lebih santai berbanding sebelumnya.

Sebagai tambahan kepada kelonggaran Jacobsen, latihan autogenik juga merupakan pilihan. Di sini, posisi tenang tertentu juga diambil, tetapi berbeza dengan Jacobsen, kelonggaran harus dicapai dengan kawalan pemikiran. Baik pengajar kursus, DVD atau pemikiran sendiri memberi panduan.

Biasanya pembesar suara bermula dengan "Saya benar-benar tenang" dan pemikiran kemudian dihantar ke bahagian badan masing-masing, misalnya "jari saya benar-benar tenang". Ini penting dengan teknik yang terlibat sepenuhnya oleh orang yang berkenaan teknik relaksasi. Sebagai tambahan kepada dua kemungkinan ini, yoga, Tai Chi, pilates atau sukan lain yang serupa juga mungkin.

Latihan untuk berehat

Akut migrain serangan biasanya menyebabkan ketegangan otot yang teruk di bahagian belakang dan bahu-leher kawasan. Sebaliknya, latihan boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, hanya tablet, kegelapan dan rehat yang biasanya berkesan terhadap akut migrain serang.

Latihan relaksasi dapat dilakukan untuk meredakan ketegangan otot. Ini termasuk regangan otot pectoralis sama ada dengan meregangkan tangan ke birai pintu dan menjauhkan batang dari bahu atau dengan menyilangkan kedua tangan di belakang punggung. Peregangan dan membongkok, serta putaran dan kecondongan lateral seluruh tulang belakang melonggarkan struktur otot dan memastikan bahawa metabolisme dirangsang oleh pergerakan.

Di samping itu, pemanasan secara langsung pada otot membantu merehatkannya. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan melawan migrain

  • Lingkaran bahu
  • Pemanjangan M. Trapezius
  • M. Pectoralis
  • Pergerakan akhir keseluruhan tulang belakang
  • Peregangan daripada Otot trapezius dicapai dengan menekan bahu dan memutar dan memiringkan kepala ke seberang.