Mata Santai dan Kawasan Mata yang Cantik

Mata yang tegang atau letih mengenali hampir semua orang. Secara automatik, kita kemudian mula menggosok mata atau menekannya sedikit. Kaedah ini tepat - dengan sedikit urut kita dapat melihat dunia kembali santai. Sebilangan besar daripada kita menghabiskan banyak masa kita di pejabat - dengan udara kering dan selalunya banyak tekanan. Selain itu, kami duduk berjam-jam di depan komputer, pandangan kami terpaku pada papan kekunci dan skrin. Tidak hairanlah mata kita sering agak tegang.

5 petua untuk mata yang santai

 • Semasa bekerja di skrin jangan lupa berkedip! Kerana ini menjaga kornea lembap dan melindungi mata.
 • Semasa bekerja di skrin sesekali berehat sebentar. Semasa rehat, tutup mata anda dan perlahan-lahan urut kelopak mata dengan hujung jari anda. Kemudian buka mata anda dengan lebar dan bulatkan dahulu ke satu arah, kemudian ke arah yang lain.
 • Telapak tangan yang disebut juga mempunyai kesan yang menenangkan: Letakkan telapak tangan melengkung berbentuk cengkerang di atas mata yang tertutup sehingga tidak ada lagi cahaya yang masuk (jangan tutup hidung) dan biarkan selama anda selesa. Cuba bayangkan warna hitam semasa melakukan ini - ia akan meningkatkan kesannya. Bersantai dengan santai bukan sahaja mata, tetapi juga wajah dan bahu satu demi satu.
 • Secara berkala, biarkan pandangan anda berkeliaran - penggantian antara penglihatan dekat dan jauh menyokong otot mata.
 • Perhatikan anda diet - kekurangan tertentu vitamin boleh membawa kepada mata yang merah, meradang, berair dan menyakitkan, serta penglihatan yang buruk pada waktu senja. Vitamin A adalah bahan penting untuk mata yang sihat; pendahulunya, disebut beta karotena, terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran kuning, merah dan oren. Sama pentingnya untuk mata adalah: vitamin C, yang mempromosikan darah peredaran dan menguatkan dinding vaskular. Ini banyak terdapat pada buah kiwi, buah sitrus, lada panas, buckthorn laut dan pinggul mawar. Vitamin B2 juga dikira sebagai vitamin mata dan didapati terutamanya di susu, keju, ayam, hati dan kuman gandum dan dedak gandum.

12 ubat rumah untuk mata kering

Urut kawasan sekitar mata

Untuk menyahtoksin kawasan mata dan mengurangkan kedutan dan bengkak, berikut urut teknik sesuai. Semuanya harus digunakan dengan tekanan ringan:

 • Untuk menyegarkan mata: hanya dengan ringan strok kelopak mata dengan jari anda.
 • Untuk mengurangkan bengkak: Tekan tekanan dengan hujung jari pada titik.
 • Untuk menyucikan dan melembutkan kedutan: Pertama dengan hujung jari dari bahagian dalam kelopak mata ke arah luar gerakan mengetuk cepat mengikut arah jam. Kemudian gunakan kaedah yang sama berlawanan arah jam.
 • Untuk merehatkan mata: letakkan ibu jari di sudut dalam mata di atas bola mata. Dengan tekanan lembut di bawah kening, bergerak dari dalam ke luar. Ulangi beberapa kali.

Bayangan mata dan beg di bawah mata

. kulit di sekitar mata kita nipis dan cukup sensitif. Lingkaran gelap di bawah mata dan bengkak atau kendur pada kelopak mata kulit di bawah mata tidak betul-betul menyumbang kepada kesejahteraan mental kita. Beg beg di bawah mata berlaku lebih kerap terutamanya disebabkan oleh keletihan atau kegembiraan, pada hari-hari sebelum dan semasa haid dan semasa menopaus, tetapi mereka juga boleh menjadi akibat penyakit dalaman. Mereka sama ada genetik atau disebabkan oleh kesesakan limfatik sporadis di mana terlalu banyak cecair tersisa di dalam tisu. Pada beberapa orang, simpanan lemak juga terbentuk di bawah mata, yang kemudiannya muncul dengan warna keputihan. Menyucikan langkah-langkah dan istimewa penjagaan mata produk boleh dicuba untuk mengurangkan pengumpulan cecair.

4 Petua mencegah beg di bawah mata.

 • Jangan tidur terlalu rata dan sebaiknya dengan tingkap terbuka. Matikan pemanasan dan penyaman udara.
 • Minum banyak cecair. Ambil sekurang-kurangnya dua liter air atau teh herba setiap hari. Ini merangsang buah pinggang aktiviti dan mempromosikan pemecahan produk sisa.
 • Profesional saliran limfa memanjakan wajah dan membantu merehatkan kawasan mata.
 • Rawat kawasan mata secara berkala dengan gel mata atau balsem.

Lindungi mata anda!

Ingatlah untuk melindungi mata anda. Sesetengah kulit memerlukan perhatian khusus dan rawatan intensif. Dan anda juga harus melindungi mata anda dari sinar matahari cermin mata hitam dan yang betul penjagaan mata, anda boleh menjadikan semua orang cantik mata. Kenali penyakit mata: Gambar-gambar ini akan membantu!