Buang bintik-bintik usia

Pengenalan

Titik usia dipanggil lentigines seniles dalam bahasa Latin dan merupakan antara gangguan pigmentasi kulit. Mereka berwarna coklat muda, bintik-bintik tajam, yang paling sering muncul di bahagian belakang tangan, lengan bawah dan di wajah. Punca kemunculan tempat umur adalah pendedahan jangka panjang terhadap cahaya matahari, yang meningkat seiring bertambahnya usia, sehingga bintik-bintik usia biasanya hanya muncul pada usia lanjut; oleh itu namanya.

Titik usia disebabkan oleh simpanan pigmen pada kulit dan sama sekali tidak berbahaya. Bertanggungjawab terhadap perubahan warna kulit adalah apa yang disebut melanosit, sel khusus di kulit, yang menghasilkan melanin, yang kehadirannya di dalam kulit menentukan warna kulit individu kita. Secara khusus, bintik-bintik usia adalah pengumpulan lipofuscin (yang disebut pigmen penuaan), yang dihasilkan oleh pengoksidaan asid lemak membran sel.

Sel tidak dapat memecah bahan ini, sehingga banyak zarah kelihatan dari luar sebagai bintik usia. Titik usia tidak mempunyai nilai penyakit dan biasanya dapat dihilangkan dengan alasan kosmetik semata-mata. Walau bagaimanapun, terdapat subspesies malignan melanoma (disebut lentigo-maligna melanoma), yang sangat mirip dengan bintik-bintik usia, sehingga disyorkan pemeriksaan rutin oleh ahli dermatologi dalam beberapa kes.

Pilihan penyingkiran tempat umur

Titik usia tidak mempunyai nilai penyakit; Oleh itu, kos penyingkiran dengan alasan estetik semata-mata harus ditanggung oleh pesakit itu sendiri. Untuk tujuan ini, terdapat banyak prosedur yang kurang lebih berkesan dalam situasi kos yang berbeza. Cara termudah dan paling murah adalah dengan mencegah perkembangan bintik usia.

Untuk tujuan ini, krim dengan pelindung sinar matahari yang tinggi (SPF 50) harus digunakan secara konsisten pada lengan dan wajah serta décolleté dan leher pada usia muda, baik pada musim panas dan musim sejuk. Kaedah yang paling berkesan pada masa ini dianggap sebagai rawatan dengan pancaran laser. Di sini, rawatan dilakukan oleh pakar dermatologi yang menggunakan alat khas untuk menembak pancaran cahaya di lapisan kulit paling atas, menyebabkan deposit pigmen hancur dan dibebaskan dari sel-sel imun.

Pilihan lain ialah krim pemutihan dengan bahan aktif yang meringankan usia atau menghentikan pembentukan pigmen yang baru. Ini termasuk hidrokuinon atau rocinol. Di sini kejayaan hanya dapat dilihat setelah beberapa minggu.

Pilihan lain adalah pengelupasan kimia dengan asid buah (AHA = asid alfa hidroksi) yang menghilangkan lapisan kulit yang paling berwarna sehingga ia dapat membentuk semula. Asid trikloroasetik, asid yang agak kuat, juga sesuai untuk tujuan ini, tetapi rawatan hanya boleh dilakukan oleh pakar dermatologi yang berpengalaman, kerana pengelupasan ini dapat merengsakan dan mencederakan kulit dengan teruk. Kaedah lain adalah dermabrasi yang disebut, di mana ahli dermatologi, di bawah anestetik tempatan, memotong lapisan kulit paling atas yang berwarna dengan sejenis fail.

Prosedur mekanikal yang serupa adalah terapi sejuk (krioterapi), di mana lapisan kulit paling atas dibekukan oleh nitrogen cair. Ini kemudiannya mati dan lapisan atas baru yang tidak berwarna boleh terbentuk. Di sini juga, rawatan hanya boleh dilakukan oleh pakar dermatologi yang berpengalaman, jika tidak, hasilnya tidak rata dan bahkan terdapat risiko kecederaan akibat parut.

Terlepas dari kaedah rawatannya, perlindungan terhadap sinar matahari setelah terapi sangat diperlukan. Bergantung pada prosedurnya, sinar matahari harus dihindari sepenuhnya selama beberapa minggu hingga beberapa bulan, dan krim dengan faktor perlindungan cahaya matahari yang tinggi (SPF 50) harus digunakan setiap hari. Sebabnya adalah bahawa kulit yang teriritasi oleh rawatan akan kembali meningkat pigmentasi.