Mengeluarkan tanda lahir: kaedah, remedi rumah

Bilakah tahi lalat perlu dikeluarkan?

Selagi ia tidak mencolok dari segi perubatan, tahi lalat tidak perlu dikeluarkan. Walau bagaimanapun, jika seseorang mendapati tahi lalat tidak berbahaya secara kosmetik tidak menyenangkan, mereka boleh mendapatkan bantuan daripada pakar dermatologi. Sebagai contoh, mereka yang terjejas selalunya ingin mengeluarkan kotoran wain port yang besar, tahi lalat yang menonjol atau tahi lalat gelap (tahi lalat) pada muka atau tempat lain di kepala dikeluarkan.

Adalah sangat dinasihatkan untuk membuang tahi lalat jika perubahan kulit (berpotensi) malignan. Kadangkala tahi lalat yang pada mulanya tidak berbahaya berkembang menjadi kanser kulit atau pendahulunya. Dalam kes lain, tahi lalat kulit baru kelihatan seperti tahi lalat jinak tetapi malignan dari awal.

Ibu mengandung juga sering mengalami atau mengalami tahi lalat. Ini hanya perlu dikeluarkan semasa kehamilan jika ia perlu dari segi perubatan. Cadangan ini biasanya digunakan untuk semua rawatan dan prosedur untuk wanita hamil.

Berapakah kos untuk membuang tahi lalat?

Adakah anda perlu membuang tahi lalat atas sebab perubatan? Jika ya, insurans kesihatan anda biasanya akan menanggung kos rawatan perubatan ini. Ini terpakai, sebagai contoh, jika doktor ingin mengeluarkan tahi lalat yang mencurigakan untuk memeriksanya untuk sel-sel malignan.

Jelaskan terlebih dahulu dengan syarikat insurans kesihatan anda sama ada dan sejauh mana anda perlu membayar sebahagian daripada kos tersebut. Sebagai contoh, orang yang diinsuranskan di Switzerland secara amnya perlu menyumbang kepada kos rawatan (dengan cara potongan dan lebihan).

Bagaimanakah tahi lalat boleh dikeluarkan?

Doktor boleh mengeluarkan tahi lalat dengan laser, pisau bedah atau dengan melecet, sebagai contoh. Krim peluntur, aising atau pengelupasan kimia juga boleh menjadi pilihan dalam kes tertentu. Kaedah mana yang sesuai dalam setiap kes individu bergantung, antara lain, pada jenis, saiz dan lokasi tanda lahir.

Tanya doktor anda terlebih dahulu untuk menerangkan dengan tepat kaedah yang boleh digunakan untuk membuang tahi lalat anda, bagaimana prosedur dijalankan dan apakah faedah dan risikonya!

Mengeluarkan tahi lalat dengan pemotongan

Ia tidak semestinya pisau pisau bedah: Sebagai alternatif, beberapa tahi lalat kecil boleh ditebuk keluar secara keseluruhan. Doktor kemudian bercakap tentang pemotongan pukulan. Jika hanya sebahagian (sampel tisu) ditebuk untuk analisis yang lebih tepat, ini dipanggil biopsi punch.

Eksisi adalah kaedah pilihan untuk banyak nevi yang perlu dikeluarkan. Pakar dermatologi menggunakan kaedah ini untuk membuang (berpotensi) tahi lalat malignan khususnya. Jika ia pasti kanser kulit atau pelopor kepada kanser kulit, mereka memotong keseluruhan tahi lalat - bersama-sama dengan sebahagian kulit di sekelilingnya sebagai margin keselamatan supaya sebilangan kecil sel yang merosot yang mungkin kekal di pinggir.

Jika masih tidak jelas sama ada tahi lalat adalah jinak atau malignan, pakar dermatologi juga boleh mengeluarkannya sepenuhnya untuk berada di bahagian yang selamat dan menghantarnya ke makmal untuk analisis. Sebagai alternatif, dia boleh terlebih dahulu mengambil sampel tisu untuk pemeriksaan mikroskopik. Jika ini mengesahkan syak wasangka kanser, doktor juga akan mengeluarkan sisa tahi lalat bersama-sama dengan margin.

Dalam kes tahi lalat malignan, rawatan lanjut mungkin diperlukan, seperti radioterapi. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di bawah Kanser kulit: Rawatan.

Mengeluarkan tahi lalat dengan laser

Sebagai contoh, pakar dermatologi boleh menghilangkan nevus kelenjar sebum (nevus sebaceus) dengan laser, contohnya dengan laser CO2. Prosedur ini dipanggil ablasi laser.

Terdapat juga rawatan laser bukan ablatif. Di sini, pancaran laser ditujukan khusus pada struktur tertentu di bawah permukaan kulit.

Sebagai contoh, doktor boleh mengeluarkan atau sekurang-kurangnya mencerahkan noda port-wine atau spider nevus dengan laser pewarna. Kedua-duanya adalah tanda lahir yang berasal dari saluran darah. Tenaga pancaran laser terutamanya diserap oleh pigmen darah merah dalam sel darah merah (eritrosit). Eritrosit menjadi panas dalam proses itu. Akibatnya, mereka dan bahagian saluran darah di mana ia berada musnah. Doktor merujuk kepada ini sebagai pembekuan laser.

Doktor juga biasanya mengesyorkan rawatan laser bukan ablatif dengan laser pigmen untuk bintik-bintik café-au-lait dan lentigin (seperti bintik-bintik penuaan). Ini membolehkan deposit pigmen dalam tisu yang menyebabkan tanda kulit gelap dimusnahkan. Doktor menggunakan laser ruby ​​atau ND:YAG, sebagai contoh.

Dalam keadaan tertentu, ablasi laser juga boleh dipertimbangkan untuk café-au-lait spot dan lentigines.

Diagnosis sukar perubahan malignan

Oleh itu, doktor secara amnya mengesyorkan untuk tidak membuang tahi lalat dengan laser jika ia tidak dapat diketepikan dengan pasti bahawa ia adalah kanser. Di atas segalanya, mereka menasihatkan berhati-hati dalam rawatan laser perubahan kulit berpigmen, terutamanya jika tahi lalat berasal dari melanosit. Di Switzerland, undang-undang bahkan melarang penyingkiran laser nevi melanocyte tersebut (bintik hati).

Sebaliknya, rawatan laser adalah mungkin untuk peringkat prakanser keratosis aktinik - sebagai tambahan kepada kaedah rawatan lain. Dalam kes tertentu, kanser kulit putih jenis sel basal (karsinoma sel basal) juga boleh "dilaserkan" jika terdapat sebab yang serius mengapa rawatan biasa (pembedahan atau terapi tempatan) tidak sesuai.

Maklumat am mengenai penggunaan cahaya laser untuk penyakit kulit dan mata boleh didapati dalam artikel Terapi laser.

Menghilangkan tahi lalat dengan dermabrasion

Semasa dermabrasion, pakar dermatologi membuang lapisan atas kulit (epidermis). Mereka boleh menggunakan pemotong berlian berkelajuan tinggi, sebagai contoh. Pesakit diberikan anestetik tempatan atau am untuk prosedur.

Doktor juga kadang-kadang menghilangkan bintik-bintik penuaan (lentigines nyanyuk) dengan mengikis epidermis dengan berhati-hati.

Mengeluarkan tahi lalat dengan kaedah lain

Elektrokaustik adalah salah satu kaedah yang digunakan untuk merawat nevi labah-labah. Dalam prosedur ini, doktor menggunakan peranti kecil untuk memotong atau menguap tisu di lokasi yang dikehendaki dengan denyutan elektrik yang pendek.

Sesetengah tahi lalat boleh dibekukan, iaitu dikeluarkan dengan cara yang sama seperti ketuat, menggunakan cryotherapy. Rawatan sejuk ini boleh digunakan untuk bintik-bintik penuaan, contohnya. Kadangkala doktor juga menggunakan kaedah kuretaj untuk membuang umur dan tahi lalat berkaitan UV sedemikian: mereka menggunakan kuret - sejenis pisau bedah bulat - untuk mengikis lapisan atas kulit.

Ejen depigmentasi adalah pilihan lain untuk menghilangkan atau memudarkan bintik-bintik penuaan dan kadangkala tahi lalat berpigmen lain. Ia boleh didapati sebagai produk perubatan atau produk penjagaan kulit (produk kosmetik) dan digunakan secara luaran.

Sebagai contoh, agen peluntur dan pencerah dengan bahan aktif seperti hidrokuinon, rucinol atau vitamin C boleh dicuba untuk memerangi deposit pigmen melanin dalam epidermis. Pengeluaran melanin yang meningkat secara tempatan boleh diperlahankan dengan produk kulit yang mengandungi bahan aktif butylresorcinol.

Mengeluarkan tahi lalat sendiri?

Sesetengah orang cuba membuang tanda lahir dengan cuka sari apel, sebagai contoh, atau untuk mengikat tanda lahir yang timbul. Lagipun, bunyinya mudah, tidak berbahaya dan murah. Tetapi bolehkah anda benar-benar mengeluarkan tahi lalat sendiri - dengan ubat rumah seperti cuka sari apel, dengan mengikatnya atau dengan bantuan peranti elektrik yang ditawarkan untuk tujuan ini di internet, contohnya?

Doktor biasanya memberi amaran agar tidak cuba membuang tahi lalat atau bintik hati sendiri. Satu sebab untuk ini ialah orang awam tidak dapat mengenali dengan pasti sama ada perubahan kulit adalah jinak atau malignan. Dan tahi lalat malignan mesti sentiasa dirawat oleh doktor!

Di samping itu, hasil rawatan diri selalunya tidak seperti yang diingini: Apabila pesakit mengeluarkan tahi lalat sendiri, mereka lebih berkemungkinan meninggalkan parut (hodoh) berbanding jika mereka dirawat secara profesional oleh pakar dermatologi. Di samping itu, parut ini boleh menjadikannya lebih sukar untuk mengesan perubahan kulit malignan yang sedang berkembang atau telah berkembang di kawasan ini.

Hujah lain: sesiapa yang memotong, mengikis atau menggaru tahi lalat sendiri berisiko mengalami pendarahan dan jangkitan luka yang teruk.

Selepas penyingkiran tahi lalat

Sama ada parut kekal selepas pembuangan tahi lalat bergantung pada prosedur yang dipilih dan tahap prosedur. Pembuangan, contohnya, sering meninggalkan parut, terutamanya apabila doktor mengeluarkan tahi lalat yang lebih besar dengan pisau bedah. Biasanya tiada parut atau hanya kecil jika anda mempunyai tahi lalat yang dilaser - yang merupakan kelebihan pada muka, sebagai contoh.

Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda apabila anda boleh bersukan selepas tahi lalat dikeluarkan. Sebagai contoh, jika anda mempunyai tahi lalat kecil di muka anda dikeluarkan oleh laser, anda mungkin tidak perlu menyekat aktiviti fizikal anda sama sekali.

Dalam kes lain, doktor mungkin mengesyorkan agar anda menahan diri dari sukan dan senaman fizikal lain untuk beberapa waktu - supaya tidak mengganggu proses penyembuhan dan mengelakkan komplikasi. Ini mungkin dinasihatkan, sebagai contoh, jika doktor telah menghapuskan kesan wain port yang besar atau mengeluarkan tahi lalat besar di bawah ketiak dengan pisau bedah.

Kambuh dan tahi lalat baru

Tahi lalat (tahi lalat) tiba-tiba muncul semula selepas dibuang? Pengulangan sedemikian sememangnya mungkin, contohnya dalam kes nevus yang telah dikeluarkan secara tidak lengkap atau dikeluarkan dengan laser ablatif.

Di samping itu, tahi lalat baru boleh terbentuk jika anda tidak mengelakkan faktor risiko luaran yang paling penting - sinaran UV. Oleh itu, jangan dedahkan kulit anda kepada cahaya matahari yang terlalu banyak, terutamanya pada waktu tengah hari. Pakaian, topi dan cermin mata hitam juga (sebahagiannya) mengelakkan sinaran UV yang berbahaya. Gunakan pelindung matahari yang sesuai dan elakkan katil penyamakan.

Perlindungan UV yang konsisten (sebaik-baiknya dari zaman kanak-kanak) boleh menghalang pembentukan tahi lalat berpigmen. Ini boleh menyelamatkan anda daripada membuang tahi lalat tersebut.