Menghilangkan vena varikos: Pembedahan vena varikos

Bolehkah vena varikos dibuang?

Terdapat pelbagai kaedah untuk menghilangkan vena varikos. Kaedah rawatan mana yang paling sesuai untuk individu bergantung, antara lain, pada jenis vena varikos dan peringkat penyakit. Vena varikos selalunya tidak berbahaya. Oleh itu, tidak semestinya vena varikos dikeluarkan. Keputusan untuk atau menentang rawatan vena varikos pembedahan bergantung pada semua kemungkinan penyakit bersamaan dan tahap penderitaan peribadi.

Bagaimana urat varikos dikeluarkan?

Untuk mengeluarkan urat varikos, campur tangan perubatan diperlukan. Ini perlu jika urat yang terjejas teruk kendur akibat kesesakan dan tidak lagi berfungsi dengan baik. Doktor akan terlebih dahulu memeriksa vena dengan pemeriksaan ultrasound atau X-ray vaskular (angiografi) dan kemudian memutuskan prosedur mana yang paling sesuai untuk membuang vena varikos dalam setiap kes individu.

Sclerosing vena varikos (sclerotherapy)

Dalam skleroterapi vena varikos, secara perubatan dipanggil skleroterapi, keradangan tiruan pada dinding vena disebabkan. Doktor menyuntik agen sclerosing, contohnya polidocanol, ke dalam rangkaian vena. Ini menyebabkan dinding vena melekat bersama dan berparut. Bergantung pada saiz dan pengembangan kapal, agen sclerosing ditadbir sebagai cecair atau buih. Pesakit kemudian biasanya memakai stoking mampatan selama beberapa hari.

Beberapa sesi biasanya diperlukan untuk berjaya sclerose vena varikos. Kerana kecenderungan untuk vena varikos diwarisi, vena varikos sering muncul semula beberapa tahun kemudian. Rawatan kemudian diulang jika perlu.

Laser urat varikos

Pembuangan vena varikos dengan laser amat sesuai untuk vena varikos lurus, tidak begitu ketara. Pesakit biasanya memakai stoking mampatan selama kira-kira empat minggu selepas penyingkiran laser untuk memastikan risiko bengkak dan pembekuan darah rendah.

Menghilangkan vena varikos dengan pembedahan vena varikos

Pembedahan vena varikos adalah prosedur pembedahan invasif minimum yang biasanya meninggalkan parut yang sangat sedikit. Terdapat beberapa kaedah yang digunakan oleh doktor untuk membedah vena varikos: Sebagai contoh, seseorang mempunyai vena varikos "ditarik", iaitu sebahagian atau sepenuhnya dikeluarkan (pelucutan/separa pelucutan).

Vena varikos juga boleh dibuang menggunakan kaedah CHIVA dan external valvuloplasty (EVP). Doktor akan menerangkan kaedah yang paling sesuai dan risiko pembedahan masing-masing. Bergantung kepada keparahan penyakit dan penyakit bersamaan, pembedahan vena varikos dilakukan sebagai prosedur pesakit dalam atau pesakit luar.

Dalam "menarik vena varikos," doktor memajukan siasatan kecil ke dalam vena yang terjejas dan menusuk dinding vena sekali lagi pada penghujung vena varikos. Kapal itu kemudiannya diputuskan dan ditarik keluar. Walaupun hanya bahagian kapal yang berpenyakit ditarik keluar semasa pelucutan separa, vena varikos lengkap boleh dikeluarkan dengan pelucutan. Pesakit kemudian memakai stoking mampatan selama kira-kira empat minggu untuk mengelakkan kaki daripada membengkak atau membentuk bekuan darah.

Menghilangkan vena varikos: kaedah CHIVA

Pesakit kemudian memakai stoking mampatan selama empat hingga lima minggu untuk mempercepatkan regresi. Kaedah ini tidak disyorkan untuk urat varikos yang sangat ketara.

Menghilangkan vena varikos: Valvuloplasty Luaran (EVP)

Valvuloplasty luaran (EVP) memulihkan fungsi injap vena. Dalam prosedur ini, doktor mengecilkan vena besar di pangkal paha (vena saphenous besar) dengan membuat hirisan kecil pada kulit di bawah bius tempatan dan menjahit lengan poliester kecil di sekeliling vena besar. Ini mengurangkan lilitan vena. Isipadu vena yang berkurangan secara tidak langsung menjadikan injap vena berfungsi semula.

Prosedur ini sesuai untuk urat varikos yang sangat ringan dan menawarkan kelebihan bahawa urat berpenyakit itu dipelihara.

Buang vena varikos dalam testis

Masa penyembuhan selepas pembedahan vena varikos

Selepas pembedahan vena varikos, ramai pesakit tertanya-tanya apakah tindakan terbaik dan berapa lama mereka sepatutnya mengambil mudah. Selepas pembedahan vena varikos, doktor mengesyorkan bangun dan berjalan-jalan secepat mungkin. Pergerakan ini menggerakkan pam otot dan dengan itu menyokong penyingkiran darah - yang menggalakkan penyembuhan.

Senaman secara sederhana adalah baik pada hari-hari pertama selepas pembedahan vena varikos. Mulai kira-kira minggu kedua, aktiviti sukan ringan seperti mendaki, berjalan kaki atau lawatan berbasikal dibenarkan. Selepas tiga minggu, adalah mungkin untuk meningkatkan keamatan pergerakan dan, sebagai contoh, untuk berjoging atau bermain tenis. Empat minggu selepas operasi, dalam kebanyakan kes tidak ada lagi sekatan berkaitan sukan.

Menghilangkan urat varikos: kos

Kos pembedahan vena varikos berbeza-beza mengikut kaedah rawatan dan keterukan keadaan. Dalam kes pembedahan urat labah-labah, ia biasanya merupakan prosedur kosmetik yang tidak dilindungi oleh insurans kesihatan. Dalam kes vena varikos, sebaliknya, syarikat insurans kesihatan berkanun dan swasta biasanya menanggung kos.

Rawatan vena varikos tanpa pembedahan

Sama ada pembedahan vena varikos atau prosedur invasif lain diperlukan berbeza-beza mengikut kes. Terdapat juga langkah-langkah bukan invasif yang tidak boleh menghilangkan urat varikos, tetapi boleh mengurangkan gejalanya. Ini termasuk kaedah terapi fizikal, terapi mampatan dan ubat.

Maklumat tentang kaedah terapi lain boleh didapati dalam teks utama vena varikos.

Mengeluarkan urat varikos: kesan sampingan dan akibat

Ramai pesakit juga mengalami kesakitan pada hari-hari pertama selepas pembedahan vena varikos dan diberi ubat penahan sakit.

Oleh kerana urat dahan kecil sisi juga tercabut apabila vena varikos ditarik, selalunya terdapat lebam, pengerasan dan lebam di sepanjang urat. Walau bagaimanapun, mereka biasanya reda dalam beberapa minggu.

Kadangkala, saraf kulit kecil cedera semasa menarik urat varikos. Dalam sesetengah kes, kerosakan saraf ini menjejaskan sensitiviti di kawasan yang terjejas.