Terapi Penggantian Ginjal: Dialisis dan Pemindahan Ginjal

Apabila buah pinggang tidak lagi dapat menjalankan fungsi mengeluarkan toksin dan air, tugas mereka mesti diambil alih di tempat lain. Pelbagai kaedah darah basuh juga disediakan, serta pemindahan buah pinggang asing. Di Jerman, hampir 80,000 orang terjejas.

Bilakah prosedur penggantian buah pinggang digunakan?

Pada prinsipnya, jawapannya mudah: bila-bila masa fungsi buah pinggang sangat miskin sehingga orang yang terkena akan mengalami keracunan kencing tanpa terapi. Penyebab yang paling biasa adalah kronik kegagalan buah pinggang, juga dikenali sebagai kronik kekurangan buah pinggang dalam jargon perubatan. Ini berdasarkan banyak kemungkinan pencetus - pertama dan paling utama kencing manis and tekanan darah tinggi.

Sekiranya berlaku kronik kegagalan buah pinggang, sama ada darah penyucian (dialisis) mesti dijalankan sepanjang hayat pesakit atau pesakit menerima yang baru buah pinggang (pemindahan buah pinggang). Penggantian ginjal terapi juga digunakan untuk akut buah pinggang kegagalan. Dialisis digunakan untuk menjembatani masa sehingga penyakit yang mendasari penyebabnya diatasi dan fungsi buah pinggang dipulihkan. Sebagai tambahan, darah mencuci juga digunakan dalam kes keracunan untuk membuang bahan berbahaya dari badan secepat mungkin.

Bagaimana dialisis berfungsi?

Prinsip semua bentuk dialisis adalah sama: zarah dan air melalui perbezaan dalam kepekatan dan / atau tekanan yang diberikan secara aktif ke sisi lain membran, di mana terdapat cecair pertukaran (dialisat). Dengan cara ini, produk buangan kencing dan lebihan air boleh dikeluarkan dari darah. Membran boleh berada di luar (extracorporeal) atau di dalam (intracorporeal) badan. A

hemodialisis, hemofiltrasi, dan hemodiafiltrasi, yang menggunakan membran tiruan, berdasarkan prinsip pertama; dialisis peritoneal, yang menggunakan peritoneum sebagai membran, didasarkan pada yang kedua.