Prostesis Penggantian

Gigi palsu ganti (sinonim: gigi palsu kedua, gigi palsu berganda) adalah a prostesis pergigian yang digunakan untuk merapatkan jangka masa ketika gigi palsu yang berkualiti lebih lama dan tidak ada.

Pembuatan prostesis pengganti masuk akal agar selamat dari halangan yang tidak dapat ditanggung oleh orang lain sehingga tidak tahan gigi dan dengan itu secara estetik dan fungsinya sangat terhad.

Ini kerana pembaikan gigi palsu tidak dijangka dan merupakan keadaan kecemasan sebenar bagi pemakai gigi palsu. Gigi palsu boleh tergelincir keluar dari tangan ke singki atau ke ubin lantai semasa pembersihan, atau gigi palsu yang telah hilang sejak bertahun-tahun dan sudah goyang, yang oleh itu peninggalannya sudah terlambat, dapat bertindak balas terhadap beban semasa mengunyah dengan retak atau genap patah.

Walaupun untuk penempatan semula yang tepat pada masanya dan terancang, gigi palsu yang dipakai secara kekal mesti dihantar ke makmal pergigian sehingga satu hari. Walaupun tidak ada janji profesional atau swasta yang penting, tempoh ini dapat ditangguhkan dengan lebih selesa dengan gigi palsu kedua, yang sebahagian besarnya memastikan mengunyah, bercakap dan estetika.

Pada akhirnya, gigi palsu yang diganti di dalam bagasi akan menghilangkan perasaan tidak selamat yang dilakukan oleh pelancong yang lain yang memikirkannya mengenai lawatan tidak berjadual ke doktor gigi dan ketidakberdayaan gigi di rumah atau di luar negara.

Petunjuk (bidang permohonan)

  • Untuk merapatkan jangka masa di mana gigi palsu utama mesti dibebaskan.

Kontraindikasi

  • Tiada

Prosedurnya

Waktu yang paling masuk akal untuk membuat gigi palsu pengganti adalah pada masa yang sama dengan gigi palsu yang dipakai utama, kerana kemudian langkah yang memakan waktu dan mahal dapat digunakan dua kali.

Selesai gigi palsu (gigi palsu penuh untuk rahang yang tidak bermaya) diduplikasi di makmal pergigian (pengeluaran salinan model gigi palsu yang tepat): gigi palsu asli yang lengkap dibentuk dan, berdasarkan acuan berongga ini, dipindahkan ke salinan kedua yang diperbuat daripada bahan gigi palsu yang setara dari PMMA (polimetil metakrilat). Prostesis penggantian hampir tidak lebih rendah daripada yang asli dari segi estetik, bentuk dan fungsi.

Keadaannya agak berbeza dengan gabungan dua kali ganda gigi palsu. Di sini, mahkota berganda atau lain-lain yang sangat tepat, sistem yang memerlukan banyak kos dimasukkan ke dalam yang asal. Pengekalan prostesis tersebut terhasil daripada interaksi bahagian primer, yang berlabuh dengan kuat pada gigi, dengan bahagian sekunder dimasukkan ke dalam prostesis. Penggabungan ini dihilangkan dalam prostesis pengganti. Sebaliknya, bahagian primer hanya dibuat agar sesuai dengan bahan akrilik gigi palsu, yang bermaksud bahawa penahan gigi palsu dari gigi palsu sekunder semestinya lebih rendah daripada yang asli. Pangkalan gigi palsu itu sendiri mungkin perlu diperkuat, atau dibuat lebih tebal, untuk mengurangkan risiko patah pengganti separa gigi.

Pilihan lain untuk membuat gigi palsu kedua adalah mengubah gigi palsu yang dipakai sebagai gigi palsu sementara (pergigian peralihan) yang harus dipakai selama beberapa minggu hingga bulan setelah prosedur pembedahan seperti pengekstrakan atau implantasi (penempatan akar gigi tiruan) sebelum penentuan gigi palsu dipasang. Sekiranya perlu, ini dapat diberikan kesesuaian dan kestabilan yang diperlukan dengan menggunakan semula akrilik gigi palsu dan penambahan lain.

Selepas prosedur

Walaupun bahan gigi palsu itu sendiri tidak berubah, perubahan berlaku di rongga rahang yang dimuatkan gigi palsu, dan gigi pesakit sendiri serta gigi tiruan mengalami keausan secara beransur-ansur kerana proses mengunyah dan parafungsi seperti mengisar atau menekan. Sekiranya gigi palsu pengganti hanya dibawa dalam keadaan kecemasan, fungsi mengunyah yang memuaskan tidak dapat diharapkan. Oleh itu, disarankan untuk mempunyai prostesis pengganti

  • Memakai sesekali dan dengan demikian memeriksa ketepatannya sesuai dan
  • Berkala untuk membuat pemeriksaan kepada doktor gigi untuk pemeriksaan dan minta mereka menyesuaikan diri.