Rintangan terhadap pecah jalur dalam dan luar | Fisioterapi untuk pecahnya ligamen dalaman dan luaran

Rintangan terhadap pecah jalur dalaman dan luaran

Ketahanan bergantung pada kesakitan simptom pesakit. Secara umum, tidak ada larangan melakukan latihan, tetapi harus disesuaikan dengan kesakitan untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya. Sekiranya kesakitan reda, latihan dapat disambung dengan teliti. Walau bagaimanapun, pergerakan tersentak semasa beban harus dielakkan sehingga rasa sakit telah reda sepenuhnya. Hanya dalam kes kesakitan yang sangat teruk yang menyokong berjalan kaki bantuan ditetapkan.

Orthosis / serpihan

Sekiranya pecah darjah 1 atau 2, serpihan biasanya tidak ditetapkan kerana sendi lutut cukup stabil. Semasa latihan, pita sokongan boleh digunakan atau pesakit berhenti sebentar dengan sukan ini. Sekiranya kecederaan lebih parah, terdapat ortosis lutut yang elastik dan bertujuan untuk menyokong lutut. Malangnya, ototnya merosot dengan cepat, jadi ortosis tidak boleh dipakai sepanjang hari. Sekiranya berlaku kecederaan yang sama, lutut biasanya tidak bergerak sepenuhnya dalam keadaan kencang ortosis lutut supaya struktur yang cedera tidak teriritasi lebih jauh.

Operasi

Pecah ligamen dalaman atau luaran yang terpencil tidak dikendalikan. Rawatan konservatif dilakukan seperti yang disebutkan di atas. Sekiranya terkoyak tulang ligamen dalaman atau luaran, kepingan ligamen dilekatkan ke kawasan masing-masing air mata dengan plat cakar, sekrup serpihan kecil atau jahitan sederhana. Sekiranya terdapat kecederaan yang lebih besar, seperti kecederaan kombinasi, operasi yang luas dilakukan, yang melibatkan pembinaan semula ligamen cruciate, menjahit atau mengorek yang terkena meniskus dan pemulihan ligamen. Walau bagaimanapun, pecahnya ligamen luar atau dalam biasanya merupakan kecederaan yang paling tidak berbahaya. Dalam kes lesi ligamen sederhana, pembedahan harus dipertimbangkan secara menyeluruh, kerana setiap pembedahan membawa risiko dan fiksasi tidak sepenuhnya diperlukan.

Tempoh

Tempoh pecah bergantung pada tahap kecederaan dan individu penyembuhan luka. Sekiranya lutut tidak bergerak dan sedikit beban diletakkan di atasnya, ligamen biasanya sembuh lebih cepat daripada jika ia sentiasa aktif. Walau bagaimanapun, imobilisasi lengkap tidak mungkin dilakukan oleh atlet yang kompetitif, jadi latihan disesuaikan dengan kecederaan. Secara amnya, fisioterapi dapat mempercepat proses penyembuhan secara signifikan dan sering digunakan dalam bidang sukan kelas atas.