Sumber | Rawatan stenosis saluran tulang belakang serviks tanpa pembedahan

Sumber

Selain fisioterapi aktif, pelbagai bantuan boleh digunakan untuk merawat terusan tulang belakang stenosis pada tulang belakang serviks.

  • Salah satu kaedah yang berguna dalam kehidupan seharian adalah penggunaan kaset. Di satu pihak, mereka mempunyai kesan stabil pada postur, dan di sisi lain mereka melegakan dan mengendurkan rantai otot yang digunakan.

    Pita berlangsung sekitar seminggu dan dengan itu menyokong masa antara sesi terapi.

  • Sebaliknya, kesakitan-krim yang melegakan dan menenangkan dapat digunakan dengan cahaya urut sebatan. Mereka merangsang darah peredaran di tisu dan otot.
  • Penggunaan electrotherapy juga bermanfaat untuk tujuan ini. Arus melegakan kesakitan, menggalakkan metabolisme dengan meningkat darah peredaran darah dan juga memberi kesan santai pada struktur otot.
  • Di rumah, leher bantal dapat membantu dengan regangan yang leher dan mewujudkan ruang ketika duduk atau berbaring.
  • Blackrolls atau roller fasial yang disebut sesuai untuk diriurut. Terdapat pelbagai saiz, disesuaikan untuk pelbagai kawasan badan. tenis bola juga boleh digunakan untuk melonggarkan leher otot, yang melonggarkan titik tegang sedikit bulat pada otot di bahagian kanan dan kiri tulang belakang.

Tempoh terapi

Masa penyembuhan dan dengan demikian tempoh terapi untuk terusan tulang belakang stenosis tulang belakang serviks sangat individu. Penyembuhan kecederaan di badan bergantung pada banyak faktor, termasuk tentu saja tahap kecederaannya, keadaan umum kesihatan, umur dan juga kerjasama dan pemeliharaan masa rehat di pihak pesakit. Stenosis sedikit dapat bertambah baik hanya setelah beberapa hari setelah terapi manual dan tindakan melonggarkan.

Stenosis teruk dengan keluhan besar boleh berlangsung selama beberapa minggu atau bulan sehingga kebebasan mutlak dari gejala tercapai. Walau bagaimanapun, peningkatan yang berterusan dapat diharapkan dalam menjalani terapi. Kesakitan dikurangkan dengan cepat, tetapi tujuan seperti kebebasan bergerak sepenuhnya, peningkatan kekuatan dan postur, serta melegakan keluhan saraf yang memancar lebih berlarutan.