Pergerakan terhad | Sakit dengan arthrosis bahu

Pergerakan terhad

Dengan bahu arthrosis, kebebasan pergerakan bahu ke semua arah semakin hilang sepanjang penyakit ini. Terutama khas bahu arthrosis pada awalnya semakin banyak masalah ketika bekerja di atas kepala atau semasa putaran luaran dan mencapai ke belakang. Gambar serupa dilihat dengan bahu yang dikalsifikasi. Mereka yang terkena bahu arthrosis mula mengelakkan pergerakan tertentu dengan kesakitan yang berlaku semasa pergerakan, yang mengakibatkan sekatan tambahan dan pengerasan bahu yang dipercepat. Anda boleh mendapatkan latihan untuk mengatasi kebebasan bergerak yang hilang dalam artikel Latihan mobilisasi.

Kehilangan kekuatan pada arthrosis maju

Sekiranya arthrosis telah berkembang sedemikian rupa sehingga keradangan juga merebak ke tisu sekitarnya dan otot dan tisu saraf juga dipengaruhi oleh arthrosis akibat perubahan struktur, mungkin terdapat kehilangan kekuatan yang jelas pada lengan yang terkena. Terutama selepas kemalangan, a pemadam pemutar pecah juga harus dikecualikan. Walaupun pesakit mengambil sikap melegakan kerana parah kesakitan dan otot-otot lengan dan bahu mengalami tekanan yang semakin sedikit, ini boleh menyebabkan kehilangan kekuatan. Secara keseluruhan, kehilangan kekuatan menyekat orang yang terkena arthrosis bahu lebih-lebih lagi dalam kehidupan seharian mereka dan kualiti hidup merosot dengan ketara.

Sakit semasa latihan pengukuhan sederhana

Dalam konteks terapi untuk arthrosis bahu, kesakitan boleh berlaku semasa fisioterapi untuk arthrosis bahu serta semasa rawatan pasca operasi untuk operasi yang selesai. Penyebab kesakitan, yang berlaku terutamanya semasa latihan pengukuhan, boleh berbeza: adalah penting bahawa pesakit tidak boleh bersenam di luar ambang kesakitan dan, jika perlu, menghentikan latihan. Sekiranya kesakitan berterusan walaupun berhenti, penyebabnya harus dijelaskan oleh doktor.

Secara keseluruhan, masuk akal untuk berehat secukupnya antara latihan pengukuhan individu untuk memberi masa bahu untuk pemulihan dan tidak terlalu berlebihan dengan terlalu banyak rangsangan. Adalah penting bahawa latihan pengukuhan diawasi oleh ahli terapi yang berpengalaman dan disesuaikan secara individu dengan keperluan pesakit.

  • Pelaksanaan latihan yang tidak betul,
  • Pergerakan tidak sedar
  • Berat terlalu tinggi
  • . sendi bahu masih sangat lemah kerana fasa rehat yang panjang dan pertama mesti perlahan dan perlahan-lahan dibawa kembali ke beban.