Retinakulum Flexorum: Struktur, Fungsi & Penyakit

Retinakulum flexorum adalah ligamen yang terdiri daripada relatif kuat tisu penghubung. Ia terletak berhampiran karus tangan, yang disebut karpus dengan istilah perubatan. Retinakulum flexorum merangkumi fleksor tendon di kawasan tangan dan menghala ke permukaan dalam tangan. Rakan retinakulum flexorum ada di kaki manusia, yang disebut retinaculum musculorum flexorum pedis.

Apa itu retinakulum flexorum?

Retinakulum flexorum disebut oleh beberapa profesional perubatan sebagai sinonim dengan istilah carpal ligament atau ligamentum carpi transversum. Di dunia berbahasa Inggeris, nama 'transverse carpal ligament' adalah umum untuk retinakulum flexorum. Pada dasarnya, retinakulum flexorum adalah ligamen yang agak tegang yang terbentang di kawasan tapak tangan. Ia bergerak secara melintang ke tulang akar tangan. Nama itu berasal dari istilah Latin 'retinaculum' untuk 'ligament' dan 'flexor' untuk 'flexor'. Dari perspektif anatomi, retinakulum flexorum tidak mewakili ligamen yang membentuk entiti yang terpisah. Sebaliknya, retinakulum flexorum adalah ligamen yang menyokong dan menguatkan fasia tangan. Sebagai tambahan kepada perubatan manusia, istilah 'retinaculum flexorum' juga digunakan dalam perubatan veterinar. Perlu diperhatikan bahawa istilah ini juga digunakan di sana untuk mengekalkan ligamen di kawasan fleksor tendon. Ligamen ini mungkin tidak terletak di kawasan pergelangan tangan. Retinakulum flexorum terletak di atas terowong karpal yang disebut. Fungsi penting retinakulum flexorum adalah untuk menjaga otot flexor tendon dekat dengan sendi walaupun tangan dilenturkan atau dibengkokkan. Untuk tujuan ini, retinakulum flexorum terdiri, antara lain, dari sebilangan kompartemen yang melayani tendon otot. Di tengahnya ada yang disebut saraf median. Di bahagian belakang tangan, retinaculum extensorum membentuk rakan sejajar dengan retinaculum flexorum. Retinaculum entensorum berkait rapat dengan otot ekstensor dan bertanggungjawab untuk mengawalnya, antara lain.

Anatomi dan struktur

Pada prinsipnya, retinakulum flexorum terutamanya adalah ligamen penguat yang menyokong fasia lengan dan tangan. Retinakulum flexorum berjalan dari apa yang disebut eminentia carpi radialis hingga ke eminentia carpi ulnaris. Dalam prosesnya, ia juga merangkumi sulcus carpi. Dengan cara ini, retinakulum flexorum menimbulkan terowongan karpal khas. Dari retinakulum flexorum, pelbagai sarung muncul. Bersama-sama, ini membentuk kipas tendon yang terletak di kawasan permukaan dalam tangan. Caput superficiale, yang tergolong dalam otot flexor pollicis brevis, timbul dari retinakulum flexorum.

Fungsi dan tugas

Retinakulum flexorum bertanggungjawab untuk pelbagai tugas dan fungsi di tangan dan lengan. Terutamanya, ia adalah ligamen yang diregangkan dengan ketat yang menyokong kawasan tertentu berhampiran sendi tangan. Retinakulum flexorum terdiri daripada relatif stabil dan tegas tisu penghubung. Tugas yang paling penting dari retinakulum flexorum adalah memegang tendon flexor di tempat yang berdekatan dengan sendi tangan. Ini benar terutamanya apabila tangan atau sendi tangan dilenturkan. Ini kerana sangat penting bahawa tendon yang bertanggungjawab untuk lenturan terus berjalan dekat dengan sendi tangan dan tidak bergerak terlalu jauh dari kedudukan biasa. Pada dasarnya, retinakulum flexorum terletak berhampiran terowong karpal. Untuk menjalankan fungsinya secara optimum, retinaculum flexorum terdiri daripada sejenis kipas yang menyokong tendon otot. Di bahagian tengah dijalankan saraf khas, yang dengan istilah perubatan disebut saraf median. Di samping itu, retinakulum flexorum membentuk bahagian dari retinaculum extensorum, yang terletak di bahagian belakang tangan. Ini memainkan peranan penting, terutamanya untuk fungsi otot ekstensor di kawasan ini.

Penyakit

Terdapat pelbagai keadaan, kecederaan dan penyakit yang berkaitan dengan retinakulum flexorum. Ini biasanya membawa untuk sekatan fungsi retinakulum flexorum, sehingga individu yang terkena biasanya terbatas kemampuannya untuk menggerakkan tangan mereka, pergelangan tangan or lenganDalam banyak kes, yang disebut sindrom carpal tunnel berkembang berkaitan dengan retinakulum flexorum. Ini keadaan juga disebut sebagai sindrom pemampatan median atau sindrom Tinel oleh sebilangan doktor. Singkatan biasa untuk sindrom carpal tunnel ialah KTS. Pada dasarnya, penyakit ini adalah sindrom pemampatan saraf yang disebut, yang terutama mempengaruhi penyakit ini saraf median di karpus. Sekiranya seseorang menderita teruk sindrom carpal tunnel, campur tangan pembedahan biasanya diperlukan. Sebagai sebahagian daripada campur tangan pembedahan ini, doktor yang merawat biasanya memotong retinakulum flexorum. Tujuan utama prosedur ini adalah pencegahan, untuk mengelakkan kerosakan atau kecederaan pada saraf median. Selain itu, lebam saraf median di petak tendon juga dicegah.