Retinakulum Patellae: Struktur, Fungsi & Penyakit

Retinaculum patellae adalah komponen penting dalam sistem ligamen yang bertanggungjawab untuk memegang lutut di tempat. Fungsi yang paling penting adalah untuk mencegah kehelan patela

Apakah patina retinakulum?

Sekiranya satu asas terjemahan istilah Latin pada bahasa Jerman, maka istilah itu sudah ditentukan dengan tepat. Patella bermaksud lutut dan retinakulum bermaksud pemegang, oleh itu kita berurusan dengan pemegang lutut. Lebih tepat lagi, penggunaan jamak lebih tepat, kerana sebanyak 3- 4 ligamen penahan seperti itu terdapat di lutut. Secara berkala, bahagian membujur, yang mempunyai akhiran membujur, berlaku pada bahagian dalam dan luar anterior lutut. Kekang melintang, dengan penambahan transversal, sering terdapat di luar, sementara mereka dapat dikesan di bahagian dalam hanya pada 30% orang. Ligamen serupa juga dijumpai di bahagian lain tubuh manusia, misalnya, pada kaki di buku lali sendi dan di bahagian atas anggota badan di pergelangan tangan sendi. Bentuk dan fungsinya membezakannya dari retinacula patellae. Mereka disusun dalam separuh bulatan dan ada di sana untuk melekatkan panjang tendon otot fleksor dan ekstensor.

Anatomi dan struktur

Retinacula patellae dikelaskan sebagai tisu penghubung dalam erti kata yang ketat. Mereka mempunyai banyak kolagen gentian, yang memberikan struktur tegangan tinggi kekuatan. Serat dikelompokkan dalam bundle yang menyusun diri mereka ke arah tarikan utama. Bahagian lateral membujur timbul terutamanya dari bahan tendon otot lateralis broadus dan otot rektus femoris, yang kedua-duanya merupakan bahagian dari quadriceps otot femoris. Mereka berjalan rapat di sepanjang patela dan melekatkan sisi di sebelah tendon terminal di tibia. Mereka dihubungkan ke pinggir luar patella dengan tisu penghubung jambatan. Saluran berserat melintang, yang memanjang ke permukaan lateral femur di kawasan ligamen luaran, menerima bahan tisu mereka terutamanya dari traktus iliotibialis, plat tendon yang memanjang dari pelvis melintasi permukaan luar femur hingga ke tibia. Retinacula dalaman adalah lanjutan dari tendon otot medialus, yang juga merupakan bahagian dari quadriceps otot femoris. Batang longitudinal merumput tepi dalaman patella dan melekat pada batas tibia yang unggul, bersebelahan dengan quadriceps tendon. Kabel berserabut melintang memanjang dari margin medial patella hingga hujung lateral femur di kawasan ligamen medial. Semua bahagian menyatu ke kapsul sendi di pelbagai kawasan.

Fungsi dan tugas

Bersama dengan semua struktur tisu yang lain, retinacula patellae membentuk lapisan penutup nipis yang tidak melindungi struktur yang mendasari dari pengaruh mekanikal luaran. Bersama dengan bahagian tendon paha depan, mereka menggunakan fungsi pelindung khas dalam menstabilkan sendi lutut. Lapisan yang lebih dalam menyatu dengan kapsul dan menguatkannya di sebelah lutut dan di kawasan ligamen medial dan lateral. Semua ligamen penahan sangat penting untuk kestabilan dan kawalan lutut semasa pergerakan. Patella berjalan di alur di bahagian depan femur. Ia mempunyai rabung yang sesuai di bahagian bawahnya yang meluncur di alur ini semasa lenturan dan pemanjangan. Petunjuk tulang pada sendi ini tidak begitu jelas, oleh itu struktur lain mesti memberi keselamatan untuk mengelakkan terkena patela. Retinacula patellae memainkan peranan penting dalam proses ini. Fasciae membujur, yang menyatu padanya, membentuk sejenis rel panduan. Serat melintang menghalang atau menyukarkan patella bergerak ke seberang. Bahagian medial melindungi daripada kehelan luar, yang bahagian belakang terhadap kehelan dalaman. Oleh kerana serat membujur timbul dari ekstensor tendon dan berjalan selari dengan mereka ke tibia, mereka mempunyai fungsi yang sama dengan yang terakhir, tetapi hanya pada tahap yang lemah. Sekiranya pecah tendon patellar, quadriceps gagal sepenuhnya. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil penambahan baki masih boleh dilakukan melalui retinacula jika tidak rosak. Dalam literatur, istilah alat ekstensor cadangan muncul dalam konteks ini.

Penyakit

Pada trauma tertentu, retinacula juga mungkin terjejas. Lebihan secara tiba-tiba dengan lenturan yang teruk boleh mengakibatkan air mata ligamen retinakular dan anterior kapsul sendiHasilnya ialah kesakitan dan ketidakstabilan patela dengan risiko terkehel. Yang biasa patah patela boleh menyebabkan kehilangan semua fungsi semua retinacula. Mereka kehilangan ketegangan kerana kesinambungan tulang yang dilampirkan tidak lagi ada. Ia juga mempengaruhi pengetatan kapsul sendi. Yang khas keadaan yang terutamanya mempengaruhi patela tetapi sekunder daripada ligamen suspensori yang tidak mencukupi adalah chondropathia patellae. Kerap kali, ketidaksesuaian kedua permukaan artikular di patella dan femur menyebabkan patella cenderung tergelincir ke luar. Sekiranya ligamen dan otot penahan tidak dapat mencegah perpindahan, dislokasi mungkin berlaku. Kekurangan struktur ligamen sering disebabkan oleh kongenital tisu penghubung kelemahan atau akibat dislokasi trauma, yang boleh mengakibatkan air mata besar. Kecederaan sukan yang biasa, yang dalam kes yang jarang berlaku juga mempengaruhi retinacula yang melekat pada tibia, adalah robek tendon patellar. Di satu pihak, kerosakan ini dapat disebabkan oleh regangan tiba-tiba dan besar pada paha depan dengan lenturan serentak lutut, seperti yang berlaku ketika tiba-tiba berhenti dari larian penuh atau mendarat setelah lompatan. Sebaliknya, penambahan berat badan semasa lutut meletup juga boleh menyebabkan koyakan, seperti pada jarak penuh atau bola tampar menendang bola sepak. Sekiranya daya yang terlibat sangat besar, kadang-kadang satu atau kedua retinacula juga akan terkoyak.