Displasia Retina: Punca, Gejala & Rawatan

Displasia retina yang disebut adalah kerosakan patologi retina manusia. Dalam kebanyakan kes, ia adalah genetik keadaan. Displasia retina sering dimanifestasikan oleh penampilan garis kelabu atau titik dalam fokus, penyimpangan kawasan, atau detasmen retina.

Apa itu displasia retina?

Displasia retina keturunan didasarkan pada perkembangan retina yang cacat pada peringkat embrio. Tiga jenis dibezakan, dengan perubahan paling ringan berlaku dalam bentuk retina lipatan. Dalam bahasa teknikal disebut RD multifokal. RD geografi yang disebut merujuk kepada penampilan kawasan yang tidak teratur dalam fokus kerana kurangnya pengembangan retina. Bentuk displasia retina yang paling teruk ditunjukkan pada jumlah RD. Dalam kes ini, retina melepaskan sepenuhnya. Dalam bentuk penyakit yang progresif, fotoreseptor di retina binasa. Sebilangan besar batang dipengaruhi oleh atrofi ini terlebih dahulu. Atas sebab ini, orang yang terjejas memerhatikan semacam malam buta untuk kali pertama. Displasia retina progresif membawa kepada buta dalam kebanyakan kes dan mewakili penyakit keturunan yang diwarisi secara autosomal resesif.

Punca

Displasia retina mempunyai banyak sebab yang berbeza. Selalunya berlaku pada kecacatan genetik keturunan. Walau bagaimanapun, dadah, sinaran mengion, jangkitan virus, trauma, atau kekurangan vitamin A. mungkin juga bertanggungjawab untuk pembezaan retina yang tidak normal. Banyak degenerasi retina yang berbeza membawa kepada buta. Perbezaan asas dibuat antara bentuk awal dan akhir, yang terakhir berdasarkan kecacatan genetik yang diwariskan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Retina manusia menyerap nutrien yang diperlukan melalui koroid. Sekiranya retina rosak atau detasmen berlaku disebabkan oleh displasia retina, bekalan nutrien rosak atau tidak berfungsi dengan baik. Ini menyebabkan gejala biasa. Orang yang terkena melihat kilatan dan hitam berkedut titik di bidang penglihatan semakin kerap. Sekiranya retina terkoyak kerana displasia retina, yang terkecil darah kapal rosak. Ini menyebabkan penampilan khas kilatan cahaya dan bintik-bintik berkelip. Ini boleh muncul di kawasan yang luas dan biasanya bergerak pantas. Walau bagaimanapun, selalunya kemunculan gejala ini tidak berbahaya dan secara berbeza merujuk kepada kelegapan vitreous ringan. Mereka yang terjejas biasanya mengalami kesukaran dengan kecerahan yang kuat atau membaca. Walau bagaimanapun, kerana displasia retina juga terdapat dalam fenomena ini, yang menyebabkan kerosakan retina yang serius, pakar harus segera berjumpa dengan mana-mana. Di sini dapat ditentukan dengan mudah apakah penyebabnya tidak berbahaya atau adakah displasia retina ada, di mana retina robekan mungkin telah berlaku. Sekiranya ini berlaku di bahagian atas mata, biasanya terdapat bayangan memanjang di bidang penglihatan yang memanjang dari bawah ke atas. Sekiranya bahagian bawah terkena, orang yang terkena biasanya melihat kawasan gelap di depan mata yang miring dari atas ke bawah seperti tirai. Dalam kes ini, perpindahan mungkin juga berlaku. Pada dasarnya, displasia retina disertai dengan penglihatan kabur. Penyakit ini semestinya memerlukan rawatan pakar, jika tidak, buta akan segera berlaku. Seorang oftalmoskopi cepat membawa kejelasan.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Retina terletak di bahagian belakang mata manusia. Atas sebab ini, pakar mata tidak mempunyai cara untuk mengesan displasia tanpa alat perubatan yang sesuai. Biasanya, yang disebut oftalmoskopi, atau oftalmoskopi, digunakan. Untuk tujuan ini, murid melebarkan titis mata digunakan. Selepas tempoh menunggu yang singkat, doktor memeriksa mata dengan bantuan kaca pembesar. Ini menerangi belakang mata, dan perubahan retina yang berlaku dengan displasia retina dapat dilihat dengan mudah. Sekiranya detasmen retina sudah berlaku, lipatan yang kelihatan kelabu serta lubang dan air mata kini dapat dilihat. Sekiranya pendarahan terdapat di vitreous mata, pemeriksaan retina menjadi lebih sukar. Dalam kes ini, sonografi biasanya digunakan, yang kemudian memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai perubahan tersebut.

Komplikasi

Displasia retina adalah keturunan dan berkaitan dengan kerosakan organ lain yang boleh membawa kepada komplikasi. Pertama, detasmen retina mungkin berlaku kerana cacat retina. Sekiranya retina sudah terkoyak, orang yang terkena akan melihat bayangan memanjang yang memanjang dari bawah ke bahagian atas bidang penglihatan. Tanpa rawatan, displasia retina membawa kepada kebutaan. Oleh itu, pembedahan sering diperlukan untuk memasang kembali retina yang terlepas sambil membetulkan perubahan pada vitreous. Walau bagaimanapun, displasia retina dalam konteks penyakit keturunan hanyalah satu gejala dalam kompleks simptom malformasi organik. Sebagai tambahan, otak and paru-paru malformasi, malformasi gastrousus, jantung terdapat kecacatan dan pelbagai kerosakan tulang dan kerangka. Otak kecacatan biasanya dikaitkan dengan gangguan mental. Dalam kes yang teruk, kematian juga mungkin berlaku. Komplikasi kerana paru-paru kecacatan juga bergantung pada jenis displasia. Dalam kes terburuk, walaupun keguguran berlaku kerana paru-paru sama sekali tidak berkembang. Jika tidak, gangguan kronik teruk paru-paru fungsi sering berlaku dengan risiko keradangan dan pembentukan edema. Selanjutnya, prognosis penyakit ini juga bergantung pada jenis yang ada jantung kecacatan. Secara keseluruhan, seorang pesakit dengan displasia retina keturunan memerlukan perubatan berterusan pemantauan untuk mengelakkan komplikasi.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Walau apa pun, doktor mesti berunding untuk ini keadaan, kerana penyembuhan diri tidak berlaku. Dalam keadaan terburuk, orang yang terkena penyakit ini boleh menjadi buta sepenuhnya kerana penyakit ini jika tidak dirawat tepat pada waktunya. Seorang doktor harus berjumpa sekiranya terdapat kerosakan pada retina mata. Retina boleh terlepas, menyebabkan keluhan visual. Pesakit mengalami penglihatan bertudung atau penglihatan berganda dan secara amnya mengalami penglihatan yang cacat. Sekiranya aduan ini berlaku secara tiba-tiba dan tanpa sebab tertentu, doktor mesti berunding dalam apa jua keadaan. Begitu juga, keluhan penglihatan dalam cahaya terang mungkin menunjukkan penyakit ini dan mesti diperiksa oleh profesional perubatan. Pertama dan terpenting, sebuah pakar mata boleh dirujuk dengan displasia retina. Rawatan selanjutnya mungkin memerlukan campur tangan pembedahan dalam beberapa kes. Umumnya tidak mungkin untuk meramalkan apakah penyakit ini dapat diobati sepenuhnya, kerana penyakit selanjutnya sangat bergantung pada tahap dan keparahan penyakit.

Rawatan dan terapi

Rawatan displasia retina sering melibatkan ubat. Sekiranya didiagnosis, pembedahan harus dilakukan secepat mungkin. Sekiranya pelepasan retina sudah berlaku, ubat terapi tidak mungkin lagi. Sekiranya retina hanya terkoyak, rawatan laser boleh berjaya. Sinar laser menyebabkan reaksi keradangan, akibatnya tisu retina parut. Dengan cara ini, kerosakan pada retina ditutup dan detasmen dicegah. Namun, jika detasmen telah berlaku, pembedahan laser tidak lagi berjaya. Dalam kes ini, rawatan pembedahan oftalmik tidak dapat dielakkan. Terdapat pendekatan yang berbeza, bergantung pada jenis detasmen retina disebabkan oleh displasia dan sejauh mana tahapnya telah berkembang. Tujuan pembedahan di sini adalah untuk memperbaiki retina yang terlepas dan untuk memperbaiki perubahan vitreous.

pencegahan

Pada prinsipnya, displasia retina hanya dapat dicegah pada tahap yang terhad. Untuk mengelakkan sekuel penyakit yang serius, seperti melepaskan retina, adalah mustahak untuk berjumpa pakar dengan gejala sedikit pun. Pakar ini mempunyai kemungkinan untuk memeriksa dan merawat mata yang terkena displasia retina pada peringkat awal. Perkara ini berlaku terutamanya bagi pesakit yang sudah menderita parah myopia atau menghidap katarak. Dalam kebanyakan kes, displasia retina keturunan tidak dapat dicegah pada prinsipnya.

Susulan

Displasia retina adalah penyakit kongenital yang berkaitan dengan malformasi retina dan organ dalaman. Penjagaan susulan diperlukan, dan mesti dimulakan seawal mungkin. Matlamat utama adalah kehidupan yang normal bagi orang yang terkena dan melegakan gejala penghapusan. Sebelum rawatan, pakar mesti membuat a diagnosis pembezaan, kerana penyakit penyebab lain juga boleh mendasari gejala. Terapi dan penjagaan selepas itu bergantung kepada organ yang terjejas. Dalam banyak kes, pembedahan diperlukan untuk pembetulan. Di sini, pasca operasi yang diketahui langkah-langkah berlaku, di mana penyembuhan dipantau. Walaupun selepas operasi berjaya, rawatan selepas rawatan tetap diteruskan. Ia dihentikan apabila keadaan orang yang terjejas tetap stabil walaupun selepas pemeriksaan biasa. Sekiranya berlaku kerosakan yang tidak dapat diatasi, fokusnya adalah untuk melegakan gejala. Untuk tujuan ini, pesakit diberikan ubat. Penjagaan susulan dalam kes ini adalah jangka panjang dan bergantung kepada keparahan penyakit. Ia menyertai orang yang terkena sepanjang hidupnya, kerana displasia retina menyebabkan kecacatan teruk. Pesakit juga mempelajari cara yang sesuai untuk menangani penyakit ini setiap hari. Sebagai tambahan kepada kesakitan-melegakan ubat, serentak psikoterapi disyorkan sekiranya gejala mempunyai kesan negatif pada mental kesihatan penghidap.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Displasia retina mengurangkan kualiti penglihatan, sebab itulah mereka yang terkena harus melihatnya pakar mata segera pada gejala pertama. Dalam perbincangan terperinci antara doktor dan pesakit, penjelasan mengenai terapi mengambil tempat. Bergantung pada tahap penyakit mata, doktor mengesyorkan ubat atau pembedahan. Pesakit harus mengambil ubat tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya retina sudah terlepas, pembedahan tidak dapat dielakkan. Dalam kes ini, pesakit tidak boleh bertolak ansur dengan penangguhan yang lama, tetapi mereka harus melakukan rawatan yang cepat. Mereka juga boleh memperoleh maklumat lanjut mengenai kemungkinan rawatan laser. Khususnya, orang yang rabun jauh atau mengalami katarak harus menjalani pemeriksaan rutin. Sekiranya ibu bapa atau saudara-mara lain menderita penyakit mata, yang kebanyakannya genetik, doktor harus mengetahui mengenainya. Semakin awal penyakit ini dapat dikesan dan dirawat. Penilaian diri yang baik sama pentingnya dengan kejujuran dengan doktor. Rasa takut terhadap operasi itu memang wajar, tetapi tidak boleh menghalang mereka yang terjejas membuat janji. Terlalu banyak bahaya yang bersembunyi dalam kehidupan seharian membawa kepada kemalangan atau kecelakaan apabila penglihatan terganggu.