Retinoid: Kesan, Kegunaan & Risiko

Retinoid merujuk kepada sekumpulan bahan aktif yang berbeza, yang secara kolektif dikenali sebagai retinoid. Semua bahan aktif ini adalah turunan dari vitamin A dan mempunyai kesan positif pada pelbagai jenis kulit penyakit. Mereka boleh digunakan secara luaran dan dalaman. Walau bagaimanapun, mereka juga dapat melancarkan kesan sampingan yang teruk dan oleh itu merupakan kontraindikasi pada mengandung dan penyusuan.

Apa itu retinoid?

Secara umum, retinoid membantu merawat pelbagai kulit penyakit dan sangat berkesan. Seperti yang disebutkan di atas, zat yang disebut retinoid adalah keseluruhan kumpulan vitamin A derivatif yang dikenali secara kolektif sebagai retinoid. Retinoid generasi pertama adalah retinoid bukan aromatik. Ini termasuk, sebagai contoh, tretinoin, isotretinoin and alitretinoin. Semua retinoid generasi pertama juga berlaku secara semula jadi dalam jumlah kecil di vitamin A metabolisme pada manusia. Retinoid generasi kedua adalah retinoid mono-aromatik, misalnya acitretin, etretinat juga motretinida. Akhirnya, terdapat generasi ketiga retinoid, retinoid poli-aromatik. Ini termasuk adapalene, tazarotena, arotinoid, dan retinoid asetilena.

Tindakan farmakologi

Masih belum dapat menjelaskan dengan tepat bagaimana retinoid mencapai kesannya. Sebilangannya mungkin mengikat reseptor tertentu dan bertindak dengan cara ini; untuk retinoid lain, kini diketahui bahawa mereka tidak mengikat reseptor tetapi masih berkesan. Secara umum, retinoid membantu merawat pelbagai kulit keadaan dan sangat berkesan, walaupun ketika merawat keadaan kulit kronik yang sukar dirawat. Walau bagaimanapun, rawatan penyakit kulit dengan retinoid tidak selalu bebas daripada kesan sampingan. Oleh itu, ia mesti diperhatikan dengan teliti dalam setiap kes masing-masing sama ada rawatan itu bermanfaat untuk seseorang atau agak berbahaya kerana kesan sampingan. Oleh kerana terdapat retinoid yang berbeza, tidak setiap agen ini mempunyai kesan yang sama. Ia mesti ditimbang secara berasingan mana dari retinoid yang mungkin bermanfaat.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Retinoid tretinoin digunakan untuk merawat promyelocytic akut leukemia, leukemia myeloid akut, dan jerawat dan penyakit kulit hiperkeratotik lain. Isotretionin digunakan terutamanya untuk merawat jerawat, tembaga erisipelas, psoriasis and ekzema. Sebagai alternatif kepada isotretionin, asetretin juga dapat digunakan dalam rawatan psoriasis. Motretinik disetujui sebagai ubat hanya di Switzerland, di mana ia digunakan untuk merawat jerawat serta keadaan kulit hiperkeratotik lain. Adapalena, retinoid generasi ketiga, diluluskan di banyak negara dan digunakan terutamanya untuk rawatan jerawat. Di Amerika Utara, Australia dan Eropah, bahan aktif ini diluluskan sebagai ubat. Tambahan pula, terdapat banyak retinoid lain dan masih banyak lagi dalam fasa pengembangan dan penyelidikan.

Risiko dan kesan sampingan

Seperti yang disebutkan di atas, walaupun retinoid sering berkesan dan bermanfaat, sayangnya mereka tidak bebas daripada kesan sampingan, beberapa di antaranya sensitif. Ini termasuk peningkatan kepekaan terhadap cahaya dan risiko yang lebih besar berkaitan selaran matahari, gatal, membakar, menyengat, dan kerengsaan kulit yang lain. Kemerahan pada kulit juga boleh berlaku. Sekiranya kulit mengalami hiperpigmentasi, penggunaan retinoid sering mengakibatkan pencerahan pada kulit yang dirawat. Secara amnya, kesan sampingan yang boleh berlaku semasa rawatan dengan retinoid berbeza dari retinoid hingga retinoid dan dari orang ke orang. Oleh itu, sangat penting untuk selalu berhubung rapat dengan doktor yang merawat semasa rawatan agar dapat memutuskan dalam kes individu apa yang harus dilakukan sekiranya kesan sampingan berlaku. Mungkin perubahan ubat dapat membantu sekiranya ada keluhan, kerana kesan sampingan yang disebutkan tidak terjadi pada setiap orang dengan setiap retinoid, tetapi retinoid lain dapat digunakan dengan keberuntungan tanpa kesan sampingan. Pada prinsipnya, wanita tidak boleh dirawat dengan retinoid selama mengandung dan semasa menyusu. Oleh itu, dilarang memberi ubat yang mengandungi retinoid kepada ibu hamil dan menyusui.