Retinol: Fungsi & Penyakit

Retinol tergolong dalam A vitamin dan melakukan fungsi penting dalam organisma. Ia memainkan peranan penting dalam banyak reaksi enzimatik. Baik kekurangan dan kelebihan retinol kesihatan masalah.

Apa itu retinol?

Retinol sering disamakan dengan vitamin A dalam kesusasteraan perubatan. Walau bagaimanapun, ia adalah salah satu bahan aktif di antara beberapa yang melakukan fungsi yang sama dalam organisma. Oleh itu, ia tergolong dalam kumpulan bahan aktif yang dikenali sebagai vitamin A. Bahan aktif yang berkaitan dengan kimia ini adalah sekumpulan bahan yang intinya adalah retinol. Secara kimia, retinol adalah diterpenoid dengan kumpulan hidroksil, sehingga tergolong dalam monohidrik alkohol. Ia berasal dari isoprena, yang mempunyai dua ikatan berganda dalam molekul. Ciri tambahan retinol adalah cincin beta-jononnya, yang membentuk molekul dengan ikatan berganda terkonjugasi dengan unit isoprena yang dipautkan. Ikatan berganda terkonjugasi memainkan peranan utama dalam proses visual. Semua sebatian dalam vitamin A kumpulan saling berinteraksi secara kimia. Sebagai tambahan kepada retinol, bahan aktif ini termasuk ester retinol, retina dan asid retinoik. Hampir semua bahan aktif kecuali asid retinoik boleh ditukar menjadi satu sama lain. Asid retinoik terbentuk oleh pengoksidaan dari retina. Walau bagaimanapun, tindak balas terbalik asid retinoik ke retina tidak lagi berlaku. Retinol boleh di esterifikasi menjadi retinol ester serta teroksidasi ke retina. Tindak balas belakang masing-masing berlaku secara berterusan dalam organisma. Derivatif retinol juga terbentuk dari provitamin A, beta karotena. Apabila vitamin A diserap secara langsung, dos berlebihan boleh berlaku. Sekiranya pengambilan melalui provitamin A (beta karotenaoverdosis tidak mungkin dilakukan kerana organisma menghadkan sintesis derivatif retinol jika diperlukan.

Fungsi, kesan, dan peranan

Retinol, sebagai bahan aktif vitamin A, sangat diperlukan oleh organisma kerana terlibat dalam banyak proses metabolik. Oleh kerana ikatan berganda mereka terkonjugasi dalam molekul, derivatif retinol penting untuk proses visual. Selanjutnya, retinol memastikan sel saraf yang sihat di semua kawasan pusat sistem saraf, otak and saraf tunjang. Retinol juga bertanggungjawab untuk penggabungan besi menjadi merah darah sel. Sebahagian besarnya mengambil bahagian dalam metabolisme protein. Dalam proses ini ia dimakan. Oleh itu, semua proses yang berkaitan dengan peningkatan metabolisme protein dapat dilakukan membawa kepada kekurangan vitamin A.. Retinol dan turunannya memastikan pertumbuhan sel normal kulit dan membran mukus. Ini mempromosikan struktur dan kesihatan pelbagai organ dan tisu. Kulit fungsi dikekalkan melalui pembahagian sel yang sihat. Retinol juga dapat mencegah kerosakan DNA di kulit sel dengan mengukuhkan mekanisme pembaikan yang sesuai. Retinol juga memainkan peranan penting dalam pembentukan tulang. Atas sebab ini, kanak-kanak khususnya perlu dibekalkan dengan secukupnya vitamin A. Semasa embriogenesis, asid all-trans-retinoik (asid vitamin A) yang terbentuk dari retinol adalah faktor pertumbuhan penting bagi sel-sel saraf embrio. Retinol juga berperanan dalam penghasilan seks hormon estrogen dan testosteron. Pada masa yang sama, ia juga bertanggungjawab untuk sperma dan pembentukan telur, serta fungsi dan struktur oviduct dan vas deferens. Di samping itu, retinol menguatkan sistem imun dengan membina rintangan berkesan terhadap kuman, meningkatkan keberkesanan putih darah sel dan memudahkan pembentukan antibodi.

Pembentukan, kejadian, sifat, dan tahap optimum

Retinol dan turunannya (vitamin A) dapat dibekalkan kepada tubuh secara langsung dan tidak langsung beta karotena. Dalam organisma haiwan dan manusia, sintesis retinol yang lengkap tidak mungkin dilakukan. Vitamin A terdapat terutamanya dalam produk haiwan seperti hati, minyak hati ikan kod, kuning telur, sosej hati, susu, salmon, daging ayam atau daging babi. Provitamin A (beta-karoten) diserap melalui makanan tumbuhan seperti wortel, bayam, kangkung, labu atau aprikot. Organisma mengubah beta-karoten (provitamin A) menjadi retinol dan turunannya (vitamin A) jika diperlukan.

Penyakit dan gangguan

Baik kekurangan bekalan dan kelebihan retinol membawa kepada kesihatan masalah. Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan peningkatan kerentanan terhadap jangkitan, masalah mata, malam buta, kekeringan kulit, kehilangan rambut and kuku, kekurangan zat besi, arteriosclerosis, peningkatan risiko kanser, peningkatan risiko buah pinggang batu, keletihan, keletihan atau gangguan pertumbuhan tulang. Terdapat banyak sebab kekurangan vitamin A.. Contohnya, penyakit tertentu boleh mengganggu lemak penyerapan. Ini termasuk penyakit hati, hempedu atau pankreas. Sebagai tambahan, keradangan or tekanan meningkatkan metabolisme protein dengan peningkatan penggunaan retinol. Toksin persekitaran, rokok, alkohol atau cahaya matahari merosakkan penyerapan dan penyimpanan vitamin A. Penukaran karotenoid vitamin A juga terhalang kencing manis or hipertiroidisme. Beberapa ubat memburukkan lagi penyerapan retinol. Pil tidur mampu menguras simpanan simpanan vitamin A di hati. Vitamin tablet boleh diberikan untuk memerangi kekurangan vitamin A.. Walau bagaimanapun, lebih baik makan makanan dengan vitamin A atau provitamin A. mencukupi faktor persekitaran yang menyukarkan penyerapan retinol mesti dikurangkan. Overdosis vitamin A juga berbahaya. Ini boleh membawa kepada cirit-birit, muntah, sakit kepala, pembesaran hati dan limpa dan, dalam kes yang melampau, sirosis hati. Lebihan retinol sering berlaku dengan pengambilan produk daging yang berlebihan dan terutama hati. Peningkatan penggunaan makanan tumbuhan yang tinggi provitamin A tidak dapat menyebabkan overdosis vitamin A, kerana provitamin A selalu ditukar menjadi vitamin A jika diperlukan.