Daya Tarik: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Istilah penarikan balik merujuk terutamanya pada paru-paru atau toraks dan bermaksud kecenderungan mereka untuk berkontrak ketika diregangkan, mewujudkan tekanan negatif intrathoracic. Paru-paru mendapat daya penarikannya dari serat elastik dan ketegangan permukaan alveoli. Kekuatan penarikan paru-paru sangat penting untuk pernafasan, terutama dalam pengertian luput.

Apakah daya penarikan?

Istilah penarikan balik merujuk terutamanya pada paru-paru atau toraks dan bermaksud kecenderungan mereka untuk berkontrak ketika diregangkan, mewujudkan tekanan negatif intrathoracic. Pencabutan sepadan dengan pergerakan kontrak. Juga, istilah daya penarikan merujuk kepada keupayaan untuk dan kekuatan pergerakan kontrak. Di dalam tubuh manusia, pergerakan jenis ini berlaku terutamanya di paru-paru. Daya penarikan balik paru-paru sesuai dengan kecenderungan yang diikuti paru-paru manusia dalam keadaan meregang: ia cuba menguncup. Akibat daripada kekuatan penarikannya, tekanan negatif intrathoracic atau interpleural diciptakan. Tekanan di ruang pleura ini, bersama dengan daya lekatan yang dimediasi oleh cecair, memastikan bahawa kepingan paru-paru tidak saling berpegang teguh dan keruntuhan paru-paru tidak berlaku. Bukan hanya paru-paru, tetapi juga toraks mempunyai daya penarikan. Dalam kedudukan rehat pernafasan yang disebut, a mengimbangi dicapai antara dua daya penarikan pasif. Keseimbangan ini berlaku semasa normal bernafas setelah tamat tempoh, apabila paru-paru hanya dapat memahami kapasiti baki mereka.

Fungsi dan tugas

Paru-paru memperoleh daya penarikan mereka dari gentian elastik dan tegangan permukaan alveoli mereka. Ketegangan permukaan didasarkan pada antara muka air dan udara yang berlaku di sel alveolar lembap. Ketegangan permukaan alveoli khususnya bergantung pada pengaruh luaran dan dapat diturunkan oleh bahan seperti surfaktan. Oleh kerana daya tarik paru-paru secara langsung berkaitan dengan pengembangannya, daya semakin kecil semakin kecil paru-paru mengembang. Kekuatan penarikan organ pernafasan kadangkala merupakan daya yang paling relevan untuk luput. Dengan demikian, ini disebut fasa respirasi di mana udara diangkut keluar dari paru-paru dan saluran udara. Dalam keadaan rehat, tamat tempoh berlaku berdasarkan paru-paru keanjalan dan daya penarikan toraks dan paru-paru. Bantuan otot pernafasan tidak diperlukan untuk tujuan ini. Apabila hanya paru-paru yang tamat tempoh jumlah kekal di paru-paru setelah tamat tempoh normal, istilah kapasiti sisa berfungsi digunakan. Sebaik sahaja hanya kapasiti sisa fungsional yang ada di paru-paru, doktor akan berehat bernafas kedudukan. Dalam keadaan rehat ini, terdapat a mengimbangi antara daya tarikan balik pasif paru-paru dan toraks. Dalam keadaan rehat, paru-paru puas dengan yang kecil jumlah. Walau bagaimanapun, toraks cuba mengembang. Pada akhirnya, daya penarikan sepadan dengan daya pemulihan elastik, seperti yang diwajibkan untuk bernafas. Serat elastik interstisial terdapat di paru-paru. Oleh itu, ia mencapai keanjalan yang ideal dan dapat berkontraksi segera setelah mendapat inspirasi dan mendapatkan semula ukuran asalnya dari segi kedudukan expiratory. Oleh itu, otot ekspirasi tidak diperlukan untuk berehat pernafasan, tetapi hanya digunakan untuk menguduskan simpanan yang ditahan jumlah.

Penyakit dan keluhan

Beberapa keadaan perubatan dapat mengehadkan daya tarik paru-paru. Keadaan lain saling berkaitan dengan daya penarikan. Efusi pleura, misalnya, tidak dipengaruhi secara signifikan oleh daya penarikan. Efusi ini sesuai dengan pengumpulan cecair patologi antara lembaran pleura individu. The pengedaran a efusi pleura dalam ruang pleura sangat bergantung pada daya tarikan paru-paru, selain graviti dan kapilari kekuatan. Pada awal efusi, cecair terkumpul di antara diafragma dan bahagian bawah paru-paru. Sebaik sahaja jumlah efusi meningkat kerana aliran masuk limfa, darah or nanah, yang kapilari daya menghasilkan sabit cecair yang menunjuk ke atas di celah plaural. Efusi terus meningkat secara lateral, kerana terdapat kekuatan pemulihan tisu paru-paru yang lebih kuat. Kekuatan penarikan paru-paru juga mempengaruhi pengumpulan cecair dan penampilan perubatannya. Gambaran klinikal lain yang berkaitan langsung dengan daya penarikan adalah pneumothorax. Istilah ini mewakili kemasukan udara ke dalam rongga pleura. Apabila ruang intrathoracic terbuka, paru-paru mengikuti daya penarikannya dan berkontrak sepenuhnya. Atas sebab ini, ruang intrathoracic memenuhi udara dan a pneumothorax berkembang. Kepatuhan viseral menangis dan pleura parietal tidak lagi diamankan. Oleh itu, paru-paru tidak lagi dapat mengikuti pergerakan toraks, sehingga tidak lagi terbuka dan mengalami keruntuhan separa atau lengkap. Dalam kebanyakan kes, pneumothorax mempunyai sebab traumatik dan timbul dalam kes ini sebagai akibat kecederaan langsung atau tidak langsung pada toraks atau organnya. Sebab biasa termasuk kecederaan pada paru-paru yang berlaku akibat patah tulang rusuk yang merebak ke dalam. Punca yang sama juga berlaku ialah tikaman atau tembakan luka yang membuka dada rongga seperti yang dinyatakan di atas. Pneumotoraks traumatik juga mungkin disukai berikutan kecederaan parah pada bahagian atas toraks, jebakan, atau rollover, kerana tisu paru-paru semakin lemah akibat kejadian ini. Penyebab yang agak kurang biasa adalah barotrauma, yang dikaitkan dengan perubahan tekanan yang melampau dan tiba-tiba di dalam paru-paru dan dengan itu boleh berlaku terbang, menyelam, atau tekanan positif pengudaraan. Kadang-kadang pneumothorax juga merupakan hasil campur tangan perubatan, seperti kerosakan pada subclavian vena yang mencederakan dada atau paru-paru.