Fisioterapi Retropatellar Arthrosis

Retropatellar arthrosis adalah keausan dari rawan di kawasan sendi femoralis patela disebabkan oleh proses degeneratif. Ini terdiri dari bahagian belakang patella dan bahagian depan hujung bawah paha. Titik hubungan kedua-dua bahagian tulang ini terletak di antara satu sama lain rawan permukaan.

Fisioterapi dan senaman

Dalam rawatan retropatellar arthrosis, fisioterapi dapat digunakan dengan berkesan dalam terapi konservatif. Ini terdiri daripada beberapa langkah yang boleh ditentukan. Urutan boleh digunakan untuk meregangkan otot tegang sendi retropatellar.

Oleh itu otot dapat dibekalkan dengan lebih baik darah lagi. Fisioterapi dapat disokong dengan pembalut dan pita. Pilihan lain adalah manual limfa saliran, yang bertindak pada keradangan pada sendi.

Ia mempromosikan penyembuhan luka dan merangsang sistem limfa untuk membuang lebih banyak bengkak dari sendi. Dengan bantuan pita, sendi retropatellar memperoleh kestabilan. Walau apa pun, kinesiotape boleh mempromosikan darah peredaran dan mempunyai kesan dekongestif.

Walaupun kesan rakaman tidak dapat disahkan kerana kekurangan ilmu pengetahuan, banyak atlet melaporkan perasaan selamat pada sendi dengan menggunakan pita tersebut. Permohonan hendaklah dilakukan oleh pegawai terlatih. Terapi manual juga boleh digunakan dalam fisioterapi.

Ini menggerakkan sendi dan merangsang pengeluaran cecair sinovial, yang dikurangkan pada semua jenis osteoartritis. Rangsangan mekanikal juga mempunyai a kesakitan-melegakan kesan dan darah peredaran terangsang. Langkah-langkah fizikal ini tidak hanya sesuai untuk terapi konservatif, tetapi juga dapat dilakukan sebelum dan sesudah pembedahan.

Walau apa pun, otot harus dikuatkan dengan latihan untuk memastikannya tetap baik keadaan. Kesakitan dan pergerakan yang terhad dapat menyebabkan otot menjadi atrofi, iaitu menjadi lebih kecil. Terutama jika retropatellar arthrosis disebabkan oleh ketidakstabilan patela, otot quadriceps femoris harus dilatih untuk memberi kestabilan sendi.

Lakukan latihan 15-20 kali untuk 3-5 siri. Ini akan memfokuskan pada otot Quatriceps femoris, yang bertanggungjawab untuk pemanjangan sendi lutut. Ini juga berpusat di lutut di sendi.

Otot berjalan dari pelvis, di sepanjang bahagian depan paha, melepasi lutut melalui ligamen dan melekat pada bahagian bawah kaki di bawah lutut. Ini terdiri daripada empat kepala, yang selalu digunakan bersama semasa pergerakan lutut. Untuk latihan, anda hanya memerlukan tikar atau berbaring di atas katil anda.

Latihan pengukuhan dilakukan dalam kedudukan terlentang. Kaki dan lengan diluruskan di lantai: 1) Peregangan pertama kaki ke atas dan berjalan sejauh yang anda boleh. Hujung kaki anda menghala ke atas ke siling.

Perlahan-lahan turun lagi dengan peregangan anda kaki, tetapi jangan meletakkannya, tetapi meregangkannya lagi. Ulangi latihan dan ubah kaki. 2) Untuk latihan seterusnya, putar kaki kanan ke kanan dan regangkan ke atas.

Hujung kaki anda menunjuk ke kanan dan anda berjalan lagi sejauh yang anda boleh. Apabila anda menurunkan kaki, jangan meletakkannya tetapi meregangkannya ke atas lagi. Memusingkan kaki ke kanan memberi tekanan pada bahagian dalam kepala pemanjang lutut.

Walaupun begitu, seluruh otot dilatih semula. 3) Ulangi latihan dan putar kaki kanan ke kiri dalam kes ini. Latihan ini juga dilakukan dengan kedua kaki.

4) Jalur Thera boleh digunakan untuk meningkatkan intensiti. Ini dilekatkan tepat di bawah lutut. Pasang kedua-dua kaki dan ikat theraband sekitar. Ketiga-tiga latihan dilakukan lagi dengan theraband. Artikel yang mungkin menarik minat anda:

  • Fisioterapi untuk arthrosis lutut
  • Terapi manual
  • Latihan untuk sendi lutut
  • Latihan melawan sakit lutut