Rhaponti Rhubarb

Produk

Ekstrak kering ERr 731 (femiLoges, sebelumnya Phyto-Strol) dari akar rhapontik rumpun boleh didapati secara komersial di Jerman dalam bentuk tablet. Itu belum diluluskan di banyak negara.

Ubat ubat

Akar rhapontik kering rumpun digunakan sebagai bahan mentah perubatan, Rhei rhapontici radix. Tumbuhan perubatan juga dipanggil Siberia rumpun dan berasal dari Asia Tengah.

Ramuan

Komponen utama ekstrak adalah hidroksistilbenes rhaponticin dan deoxyrhaponticin. Mereka berkaitan secara struktural dengan resveratrol.

Kesan

Konstituen dari ekstrak (ATC G02CP04) mengikat reseptor-β estrogen (ERβ) tetapi tidak ERα. The mekanisme tindakan belum dapat dijelaskan sepenuhnya.

Petunjuk

Untuk rawatan gejala psikologi dan neurovegetatif yang berkaitan dengan menopaus, contohnya:

  • Hot flashes, berpeluh.
  • Gangguan tidur
  • Suasana tertekan
  • kebimbangan

Dos

Menurut maklumat profesional. The tablet biasanya diambil sekali sehari dengan makan dan selalu pada waktu yang sama dalam sehari. Tanpa preskripsi doktor, tempoh terapi tidak boleh melebihi 4 bulan.

Kontraindikasi

Ekstrak rhubarb rhapontik dikontraindikasikan dalam hipersensitiviti, selama mengandung dan penyusuan, dalam pendarahan genital yang tidak dapat dijelaskan, dan dengan kehadiran dan disyaki adanya tumor yang bergantung kepada estrogen. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Antasid tidak boleh diambil bersamaan. Disarankan selang waktu sekurang-kurangnya satu jam.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk merangkumi tindak balas hipersensitiviti.