Faktor Rhesus – Maksudnya

Apakah faktor Rh?

Terdapat lima antigen dalam sistem kumpulan darah Rhesus: D, C, c, E dan e. Ciri utama ialah faktor Rhesus D (faktor Rh). Jika seseorang membawa faktor ini pada permukaan sel darah merahnya (eritrosit), dia adalah Rh-positif; jika faktor itu hilang, ia dipanggil Rh-negatif.

Penyelidik menemui faktor rhesus pada tahun 1940-an: mereka mengambil darah dari monyet rhesus dan menyuntiknya ke dalam babi guinea. Mereka kemudiannya memberikan serum tikus kepada monyet rhesus dan memerhatikan bahawa eritrosit monyet berkumpul bersama: tikus telah membentuk antibodi dalam darah mereka terhadap eritrosit monyet, yang menyerang eritrosit monyet selepas dipindahkan ke badan mereka.

Faktor Rhesus: kepentingan untuk wanita hamil

Jika ibu hamil semula dengan anak Rh-positif, antibodi ibu memasuki aliran darah janin. Di sana, mereka memusnahkan sel darah merah janin - doktor merujuk kepada ini sebagai "haemolyticus neonatorum": Pada anak yang belum lahir, efusi berkembang di perikardium dan pleura, dan kegagalan jantung boleh berlaku.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, doktor memberikan profilaksis faktor Rh kepada ibu Rh-negatif sejurus selepas kelahiran anak Rh-positif. Ini menghalang pembentukan antibodi, supaya tidak ada bahaya untuk kehamilan kedua dengan anak Rh-positif.