Demam Reumatik: Definisi, Gejala

Gambaran ringkas

 • Gejala: Termasuk demam, lemah, keletihan dan sakit pada sendi besar
 • Punca dan faktor risiko: Bakteria tertentu, yang dipanggil beta-hemolytic group A streptokokus
 • Diagnosis: Menggunakan kriteria Jones, sapuan tekak, ujian darah, antara lain
 • Rawatan: Terapi antibiotik, ubat anti-radang dan melegakan kesakitan, steroid
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Jika dirawat pada peringkat awal, prognosis adalah baik. Kerosakan berbangkit (cth pada jantung) mungkin tidak dapat dipulihkan.
 • Pencegahan: Rawatan antibiotik tepat pada masanya untuk jangkitan streptokokus

Apa itu demam reumatik?

Demam reumatik adalah tindak balas autoimun yang dicetuskan oleh bakteria tertentu yang dikenali sebagai streptokokus beta-hemolytic. Apabila dijangkiti patogen ini, sistem imun badan sendiri menyerang mereka dan menyasarkan struktur permukaan tertentu bakteria.

Sebaik sahaja sistem imun telah membentuk antibodi terhadap patogen tertentu, ini kekal di dalam badan untuk jangka masa yang lebih lama, walaupun penyakit sebenar telah sembuh. Oleh itu, sistem imun boleh dengan cepat dan berkesan melawan jangkitan baru dengan patogen yang sama.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang berlaku bahawa antibodi bukan sahaja mengenali bahan asing, tetapi juga tersilap mengikat struktur badan sendiri, contohnya permukaan injap jantung. Tisu ini ditandakan sebagai asing kepada seluruh sistem imun dan tindak balas pertahanan terhadap badan pesakit sendiri berlaku. Ini dipanggil tindak balas autoimun, iaitu tindak balas terhadap diri sendiri.

Dalam demam reumatik, sel-sel jantung, sendi dan kulit sangat dipengaruhi oleh tindak balas imun yang salah arah.

Seberapa biasa demam reumatik?

Hanya sebahagian kecil orang yang dijangkiti streptokokus beta-hemolitik terus menghidap demam reumatik.

Di negara yang mempunyai penjagaan perubatan yang baik, komplikasi ini selalunya boleh dicegah dengan rawatan yang betul. Walau bagaimanapun, di kebanyakan negara membangun, demam reumatik adalah lebih biasa dan merupakan punca penyakit jantung yang paling kerap di kalangan kanak-kanak.

Di seluruh dunia, hanya di bawah setengah juta orang dijangkiti demam reumatik setiap tahun, terutamanya kanak-kanak dan remaja berumur antara tiga hingga 16 tahun.

Apakah tanda-tanda?

Gejala-gejala yang berpanjangan dan timbul kemudian biasanya disebabkan oleh kerosakan struktur pada organ, yang sukar untuk dicegah.

Demam reumatik akut

Demam reumatik akut biasanya berlaku beberapa minggu selepas jangkitan streptokokus. Penyakit ini muncul dengan sangat berbeza dan tidak mudah dikenali, kerana tidak semua gejala selalu kelihatan sama jelas.

Ramai penghidap datang berjumpa doktor dengan demam, sakit kepala, lemah dan letih. Kanak-kanak kecil kadang-kadang juga mengadu sakit perut. Sakit pada sendi-sendi besar, seperti lutut, pinggul atau bahu, juga merupakan gejala tipikal demam reumatik. Sendi sering bukan sahaja sakit, tetapi juga kemerahan dan bengkak.

Akhirnya, sistem imun boleh menyerang sistem saraf semasa demam reumatik. Ini boleh menyebabkan perubahan personaliti, kelemahan otot, masalah keseimbangan dan gangguan kemahiran motor halus.

Jika otak terjejas, gangguan pergerakan khas mungkin berlaku, dikenali sebagai Sydenham's chorea. Kanak-kanak terjejas oleh sindrom neurologi ini lebih kerap daripada pesakit dewasa.

Pergerakan yang tidak terkawal dan tanpa tujuan adalah tipikal korea Sydenham. Kanak-kanak berkelakuan kekok, menumpahkan sup atau memecahkan pinggan, contohnya. Tidak seperti keradangan jantung, gejala neurologi biasanya sembuh tanpa sebarang akibat. Korea Sydenham, misalnya, biasanya hanya bertahan selama beberapa bulan.

Apakah kesan lewat yang mungkin?

Walaupun pada usia yang lebih tua, mereka mungkin mengalami serangan berulang dengan batasan fizikal yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, tidak mungkin demam reumatik akan menjejaskan orang dewasa buat kali pertama tanpa berlaku pada zaman kanak-kanak.

Kerosakan pada jantung akibat demam reumatik agak biasa dan selalunya berlarutan seumur hidup. Sehingga 60 peratus daripada semua yang terjejas menunjukkan kerosakan jangka panjang pada jantung.

Ini terutamanya memberi kesan kepada pesakit yang didiagnosis terlalu lewat atau tidak menerima rawatan. Sistem imun terutamanya menyerang injap jantung. Ini berfungsi seperti injap dan memastikan jantung terus mengepam darah ke satu arah. Jika injap jantung rosak, ini membawa kepada beban yang kronik dan akhirnya kegagalan mengepam jantung.

Demam reumatik: punca dan faktor risiko

Hasilnya ialah membran mukus merah terang di tekak dengan plak kuning kecil (streptococcal angina). Streptococci juga bertanggungjawab untuk penyakit kanak-kanak demam merah, serta untuk pelbagai jangkitan kulit.

Mengapa demam reumatik berlaku pada sesetengah orang selepas jangkitan streptokokus dan bukan pada orang lain tidak difahami sepenuhnya. Diandaikan bahawa kecenderungan tertentu terhadap reaksi palsu sistem imun seperti itu diwarisi.

Umur juga merupakan faktor risiko yang penting. Demam reumatik adalah lebih biasa pada kanak-kanak berbanding orang yang lebih tua. Risiko ini amat tinggi di antara umur lima dan 15 tahun, kerana jangkitan tekak dengan streptokokus adalah lebih kerap dalam tempoh ini.

Pemeriksaan dan diagnosis

Doktor selalu memikirkan demam reumatik apabila kanak-kanak atau remaja datang dengan suhu tinggi dan sakit sendi dan juga mengalami sakit tekak dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, tidak selalu mudah untuk mengenali demam reumatik, kerana gejala-gejala itu muncul dengan sangat berbeza pada kebanyakan pesakit.

Kriteria yang dipanggil Jones, yang dibangunkan pada tahun 1944, berfungsi sebagai bantuan diagnostik untuk doktor. Mereka menerangkan gejala yang bersama-sama menunjukkan demam reumatik. Kriteria utama termasuk

 • Sakit sendi akibat radang sendi (arthritis)
 • Carditis (keradangan otot jantung)
 • Ruam kulit (terutama pada batang)
 • Nodul kecil di bawah kulit (terutama pada siku, pergelangan tangan, lutut dan tendon Achilles)
 • Chorea Sydenham (gangguan pergerakan)

Di samping itu, terdapat beberapa kriteria sekunder, seperti peningkatan tahap keradangan dalam darah, demam, perubahan elektrokardiografi atau bukti streptokokus dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Jika simptom demam reumatik sudah ada tetapi jangkitan tekak akut telah pun sembuh, terdapat cara lain untuk mengesan patogen. Dengan apa yang dipanggil titer antistreptolysin (titer ASL) dan titer anti-DNase B (titer ADB), tanda-tanda tindak balas imun terhadap bakteria pencetus boleh didapati dalam darah.

Diagnosis demam reumatik dibuat mengikut katalog keputusan tertentu menggunakan kriteria Jones. Secara umum, lebih banyak faktor yang dipenuhi, lebih besar kemungkinan bahawa demam reumatik hadir, dengan kriteria utama membawa lebih berat.

Pemeriksaan klinikal dan pengimejan selanjutnya membantu untuk menubuhkan diagnosis. Doktor menggunakan ultrasound dan elektrokardiografi (ECG) untuk menilai kemungkinan kerosakan jantung.

Demam reumatik: rawatan

Antibiotik yang paling penting dalam memerangi demam reumatik ialah penisilin. Bergantung pada kes, antibiotik lain seperti sefalosporin atau makrolida juga boleh digunakan. Doktor juga boleh menetapkan ubat penghilang rasa sakit (analgesik).

Sekiranya jantung terlibat, doktor juga akan menetapkan ubat anti-radang seperti ibuprofen atau naproxen sebaik sahaja diagnosis disahkan. Sekiranya jantung terjejas teruk, doktor juga akan memberi ubat steroid. Sama ada mereka membawa peningkatan jangka panjang atau hanya memerangi gejala secara akut adalah kontroversi. Ia juga penting bahawa pesakit mengelakkan sebarang usaha fizikal.

Jika injap jantung tersumbat dalam jangka masa panjang, operasi mungkin perlu sama ada untuk membuka semula injap atau menggantikannya sepenuhnya. Walau bagaimanapun, doktor tidak melakukan operasi sedemikian sehingga sekurang-kurangnya satu tahun selepas fasa keradangan akut.

Ia juga mungkin perlu bagi mereka yang terjejas untuk mengambil antibiotik sepanjang hayat mereka semasa invasif, iaitu prosedur pembedahan (contohnya dalam nasofaring, pada gigi atau pada kulit). Ini bagi mengelakkan bakteria yang masuk ke dalam aliran darah buat sementara waktu daripada melekat pada jantung.

Kursus penyakit dan prognosis

Perjalanan dan prognosis demam reumatik bergantung khususnya pada seberapa cepat doktor mengenali dan merawatnya dengan secukupnya.

Jika demam reumatik masih di peringkat awal, prognosis adalah baik. Ia biasanya sembuh tanpa sebarang masalah lagi. Sakit sendi juga berkurangan dalam jangka masa yang lebih lama.

Walau bagaimanapun, jika kerosakan jantung telah berlaku, ini biasanya tidak boleh dibaiki lagi. Di samping itu, terdapat peningkatan risiko mengalami serangan demam reumatik selanjutnya, yang boleh memburukkan lagi kerosakan.

pencegahan

Jika, dalam kes jangkitan streptokokus, rawatan antibiotik diberikan semasa tekak masih meradang, demam reumatik biasanya boleh dielakkan.