Rematik: Punca dan Perkembangan

Semasa dalam penyakit degeneratif terdapat ketidakseimbangan antara beban dan daya tahan sendi (mudah dibayangkan sekiranya obesiti), dalam tisu lembut rematik masih belum jelas apa sebenarnya yang mencetuskan penyakit ini. Pada masa ini, diasumsikan bahawa pengaruh genetik berperanan - sama seperti pada penyakit reumatik radang, di mana sistem imun bertindak balas dengan membentuk antibodi terhadap komponen badan.

Rheumatoid arthritis dan penyakit metabolik.

Dalam rheumatoid artritis dan kolagenosis /vaskulitida - yang merupakan penyakit tisu penghubung dan darah kapal - tapak dok tertentu terbentuk secara tidak sengaja pada sel badan (reseptor HLA), yang ditunjukkan kepada sistem imun sebagai sasaran. Oleh itu, sistem imun mengenali sel tubuh sendiri (dari sendi, kulit, kapal or saluran penghadaman) sebagai musuh.

Dalam kes penyakit metabolik, sebaliknya, terlalu banyak asid urik (seperti dalam gout) atau terlalu sedikit kalsium dan vitamin D (seperti dalam osteoporosis) membawa kepada perubahan dalam tulang or sendi. Di samping itu, belakang atau leher kesakitan juga boleh disebabkan oleh beban yang tidak betul (duduk tidak betul, beban satu sisi) atau ketegangan pada otot - sakit pinggang atau lumbago adalah akibatnya.

Bagaimana penyakit reumatik menampakkan diri?

Kesakitan - sama ada di sendi atau pada otot, tendon dan ligamen - adalah gejala utama penyakit reumatik. The kesakitan berbeza-beza bergantung pada penyakit dan orang yang terkena, dan biasanya mengakibatkan pergerakan terhad. Selain itu, aduan pada organ lain juga mungkin berlaku - terutamanya di tisu penghubung penyakit. Oleh itu, mata kering terdapat dalam Sindrom Sjögren, kemerahan kulit kawasan dalam penyakit lupus, dan penurunan keanjalan kulit, lidah, dan esofagus di scleroderma.