Rematik: Adakah Perut Anda Perlu Perlindungan?

Dalam memerangi reumatik kesakitan, berkesan ubat penahan sakit tidak boleh diganti. Tetapi persiapan yang berkesan dan menenangkan ini sering merosakkan selaput lendir perut dan usus. Oleh itu, seseorang tidak dapat melakukannya tanpa mereka. Tetapi anda boleh menahan diri dari serangan: dengan yang istimewa perut perlindungan terapi.

NSAID untuk rematik

Melawan reumatik kesakitan dan bengkak sendi, yang disebut anti-radang bukan steroid dadah (NSAID untuk jangka pendek) paling kerap digunakan. Mereka berkesan menghilangkan kesakitan, tetapi boleh mempengaruhi membran mukus sensitif pada perut dan usus. Kemungkinan akibatnya: "ubat tahan sakit bisul ”di perut, yang menyebabkan pendarahan besar dan boleh membawa hingga komplikasi serius yang mengancam nyawa. Kesan sampingan ini berlaku tanpa mengira sama ada tablet, suppositori atau suntikan digunakan, kerana bahan aktif sampai ke perut melalui aliran darah dalam setiap kes.

Sakit perut tidak terasa

Kajian menunjukkan bahawa dengan penggunaan ubat-ubatan ini secara berpanjangan, satu dari empat hingga lima pesakit mengalami a ulser perut. Lebih separuh daripada mereka yang terjejas tidak merasakan apa-apa daripadanya. Ini kerana ubat penahan sakit bukan sahaja menekan kesakitan reumatik, tetapi juga isyarat dari masalah perut yang mungkin telah berkembang. Tetapi walaupun kesan sampingan ini menjadi masalah, biasanya tidak ada cara yang terbukti rematik ubat penahan sakit.

Perlindungan bagi mereka yang berisiko tinggi

Berita baiknya adalah bahawa melindungi perut adalah mungkin. Ini sangat penting bagi penderita yang mempunyai masalah tertentu faktor-faktor risiko (lihat Pemeriksaan Risiko). Sekiranya dua atau lebih faktor-faktor risiko berlaku, atau jika a ulser perut sudah diketahui, para pakar mengesyorkan apa yang disebut sebagai perlindungan gastrik terapi.

Ini melibatkan penggunaan tambahan dadah untuk melindungi lapisan perut yang sensitif dari kesan berbahaya ubat penahan sakit rheumatoid. Kajian klinikal menunjukkan bahawa penyekat pam proton (PPI pendek) dapat memerangi bisul yang berkesan disebabkan oleh NSAID di perut dan duodenum.

Ejen dengan akibat yang berbeza

Sebilangan besar kajian dalam kumpulan ejen ini telah dilakukan dengan bahan tersebut omeprazole, yang selama bertahun-tahun dianggap sebagai "emas standard. " Sebabnya: pada awal 1990-an, omeprazole adalah bahan aktif pertama yang dapat melambatkan pengeluaran asid di dalam perut dengan berkesan. Hari ini, terdapat dalam banyak ubat. Tetapi pembangunan itu tidak berakhir di sana. Klasik dan perintis omeprazole diikuti dengan perkembangan tambahan. Hari ini, dadah ada yang dapat mengurangkan pengeluaran asid dengan sangat berkesan.

Kurang asid bermaksud lebih sedikit kesan sampingan bagi setiap orang yang harus mengambil rematik ubat penahan sakit. Dengan kata lain, lebih banyak perlindungan untuk reumatik terhadap ulser gastrik dari NSAID tidak menjadi lebih baik dengan standard hari ini apabila diambil secara berkala dan dalam dos yang betul.

Ujian kendiri

Uji diri anda jika anda mengambil NSAID ubat untuk rematik atau kesakitan teruk yang lain selama lebih dari dua hingga empat minggu.

  1. Adakah anda berumur lebih dari 60 tahun?
  2. Adakah anda pernah mempunyai sejarah bisul perut atau masalah perut yang lain?
  3. Adakah anda selalu mengambil asid acetylsalicylic sebagai tambahan kepada ubat lain?
  4. Adakah anda mengambil, misalnya, phenprocoumon sebagai agen penipisan darah?
  5. Adakah anda menerima kortison sebagai tambahan kepada NSAID untuk gejala anda?
  6. Adakah anda menghidap penyakit serius lain?

Sekiranya anda menjawab ya sekali atau lebih, anda harus bertanya kepada doktor anda mengenai gastroprotective terapi untuk mencegah dan terus merawat sakit reumatik (perut) anda dengan lembut.