Rheumatism: Satu Nama untuk 400 Penyakit

Penyakit rematik biasanya kronik, menyakitkan dan biasanya dikaitkan dengan sekatan pergerakan yang kekal. Lebih daripada 450 penyakit dengan sebab yang sangat berbeza tergolong dalam kumpulan reumatik. Antara 200 dan 400 penyakit (bergantung pada klasifikasi) sistem muskuloskeletal dikelompokkan sebagai rematik.

Jenis-jenis rematik

Klasifikasi yang berbeza disebabkan oleh definisi bidang reumatologi yang tidak seragam (kepakaran perubatan yang menangani penyakit reumatik). Empat atau lima kumpulan utama termasuk:

  1. Penyakit degeneratif Memakai dan merobek pelbagai sendi, seperti yang terdapat di osteoartritis. Penyakit ini menyumbang kira-kira separuh daripada semua penyakit reumatik dan sering berlaku di pinggul sendi, sendi lutut, atau bahu. Tetapi juga aduan dari Tendon Achilles, tenis siku atau lengan tetikus dan kerosakan cakera disertakan.
  2. Tisu lembut rematik Ini bukan sendi terjejas, tetapi "tisu lembut" badan. Sebagai tambahan kepada tendon dan otot, organ dalaman sering terjejas seperti di fibromyalgia. Jenis penyakit ini, yang sukar didiagnosis, kini menyumbang hampir 40% penyakit reumatik.
  3. Penyakit reumatik radang Di sini sistem imun bermain gila. Ia terbentuk antibodi terhadap komponen tubuh sendiri (antibodi autoimun) - dan badan bertindak balas dengan keradangan. Dalam rheumatoid artritis, membran sinovial sendi tangan dan kaki diserang, di ankylosing spondylitis sendi tulang belakang, dan di artritis psoriatik (Yang keradangan sendi di psoriasis) jari atau sendi jari kaki. Walaupun bentuk ini hanya menyumbang 10% penyakit reumatik, mereka sering mengambil jalan serius. Bersama keradangan in Penyakit Crohn, Lyme penyakit dan penyakit Reiter juga tergolong dalam kumpulan ini - serta penyakit tisu penghubung dan kapal seperti lupus erythematosus, scleroderma, Sindrom Sjögren dan polymyalgia rheumatica.
  4. Penyakit metabolik dengan gejala reumatik Juga disebut penyakit pararheumatik. Ini termasuk gout, osteoporosis - yang boleh berlaku pada lelaki dan juga wanita - atau riket. Penyakit ini mempunyai kesamaan bahawa perubahan berlaku pada metabolisme tulang atau sendi, yang menyebabkan ketidakselesaan.
  5. Aduan belakang The Penyakit sendi Liga menyenaraikan keluhan (dorsopathies) sebagai kumpulan yang berasingan, sehingga lima kumpulan dibezakan.