Rhinathiol Promethazine

Pengeluaran dari pasaran

Rhinathiol Promethazine (Sanofi-Aventis Suisse SA, kategori C) mengandungi gabungan antara penenang antihistamin promethazine dan juga ekspektoran carbocisteine ​​mukolitik. Menurut sisipan bungkusan, sirap boleh diminum untuk kedua-duanya produktif batuk dan batuk yang mudah marah (1). Ia sering digunakan pada kanak-kanak. Ubat ini ditarik dari pasaran pada 31 Januari 2009. Menurut maklumat rasmi dari Sanofi-Aventis, ini telah dipersetujui dengan Swissmedic kerana gabungan mucolytic dengan antitussive tidak lagi dianggap relevan dan tidak memenuhi cadangan perubatan moden (2 ). Sekatan dari batuk refleks pada batuk yang produktif boleh menyebabkan kesesakan rembesan saluran udara, bronkospasme, dan jangkitan pernafasan.

komen

Dengan Rhinathiol Promethazine, persiapan promethazine terakhir juga hilang dari pasaran Switzerland. Promethazine bukan secara eksklusif antihistamin antikolinergik, tetapi secara kimia dan farmakologi juga psikofarmaseutikal dari kumpulan fenotiazin. Ia telah menandakan penenang dan sifat antipsikotik yang lemah (3). Penggunaan promethazine pada kanak-kanak bukan tanpa risiko. Literatur ini mengandungi laporan yang sangat serius kesan buruk. FDA melarang penggunaannya pada kanak-kanak yang berusia di bawah 2 tahun kerana potensi risiko pernafasan yang teruk kemurungan dan menasihatkan agar berhati-hati dalam penggunaannya pada kanak-kanak yang berumur lebih dari 2 tahun (4). Kami mengesyaki bahawa populariti ubat itu disebabkan terutamanya penenang dan kesan yang menyebabkan tidur. Anak-anak itu dibius, dan dapat tidur pada waktu malam walaupun menderita batuk (dan begitu juga ibu bapa). Candu diberikan kepada kanak-kanak pada masa lalu untuk tujuan yang serupa (5).

Alternatif

Kombinasi antihistamin yang serupa dengan mucolytic terus dijumpai, misalnya, di Solmucalm (klorfenamin + asetilcysteine). Di sini, tentu saja, timbul persoalan sama ada gabungan seperti itu berguna. Oxomemazine (Toplexil N) adalah antihistamin penenang dan mempunyai kesan yang serupa dengan promethazine. Ia harus digunakan dengan berhati-hati dan dapat dikeluarkan di farmasi untuk anak-anak dan remaja berusia 18 tahun dan lebih muda hanya dengan preskripsi doktor (6). Rhinathiol, monopreparasi yang mengandungi ekspektoran carbocisteine, kekal di pasaran. Di samping itu, banyak yang lain ubat antitusif dan ekspektoran batuk ada di pasaran. Keberkesanan kebanyakan penekan batuk sintetik belum terbukti secara saintifik. Namun, pada masa yang sama, dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, ini boleh menyebabkan serius kesan buruk pada kanak-kanak. Oleh itu, kami percaya bahawa kanak-kanak biasanya harus diberi ubat herba atau ubat alternatif yang boleh diterima dengan baik daripada ubat kimianya.